Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny a stromy se prohýbají pod úrodou jablek, hrušek, švestek i ořechů. Nastává proto ideální období, kdy můžete využít toto sezónní ovoce a připravit si něco sladkého, lahodného a podzimního. Přinášíme vám proto tip na křehký koláč se švestkami, který zahřeje u srdce, rozjasní i ten nejšedivější den a navíc provoní celý byt tou nejvoňavější podzimní náladou. Tak hurá do pečení!

Modrý poklad podzimu

Švestky jsou nenápadnými hrdinkami pozdního léta. Nenáročné na pěstování, přívětivé k peněžence a neuvěřitelně univerzální. Na sladko i na slano? Pro švestky žádný problém! Skvěle se vyjímají v koláčích, marmeládách i v omáčkách k masu, kde jejich sladkokyselá chuť hraje první housle.

A nyní trochu švestkové alchymie: v těchto fialových peckovicích najdete vitamín B, draslík, železo i zinek. Obsahují pektin – látku, která potěší vaše trávení – a ovocné kyseliny. A jejich sytě modrofialová slupka? Rozhodně není jen na parádu. Obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a mohou pomáhat v prevenci proti civilizačním neduhům, jako jsou například kardiovaskulární choroby.

Takže až příště uvidíte švestky na trhu, neváhejte – jsou to malé fialové poklady, které si jistě zaslouží místo na vašem talíři a dokáží skvěle pozvednout jakýkoliv podzimní dezert. V tomto křehkém podzimním koláči hrají hlavní roli a rozhodně vás nezklamou!

Jak si poradit s křehkým těstem?

Základem každého koláče je jednoznačně těsto. Jak jej ale připravit tak, aby bylo krásně křehké, ale zároveň vláčné a jemné? Hladká mouka na křehké pečivo Babiččina volba je vyvinuta přesně na míru těmto druhům koláčů, zároveň skvěle zvládne i linecké cukroví, čajové pečivo nebo například slané koláče i quiche – jednoduše všechna těsta, která mají při vyvalování držet svůj tvar. Mezi základní vlastnosti těst z této mouky patří, že mají jemnou strukturu, nelepí se a netrhají a jsou tak vhodná pro vykrajování drobných tvarů. Pokud se tedy vrháte na přípravu jakéhokoliv křehkého pečiva, na tuto mouku se můžete spolehnout. Je navíc držitelkou značky Klasa – prestižního ocenění garantovaného státem, které označuje ty nejpoctivější a nejkvalitnější potraviny. Pokud byste tuto mouku v regálech nesehnali, doporučujeme použít hladkou či univerzální mouku této značky.

Ingredience

  • 450 g hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba
  • 240 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2 PL cukru
  • 1/3 ČL soli
  • 90 ml ledové vody
  • 400 g švestek
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Postup

Do mísy robota nasypte veškeré suché ingredience a na nízké otáčky nechte robot s nástavcem na hnětení suroviny promíchat. Nakrájejte máslo čerstvě vyndané z lednice na kostky a přidejte je spolu s vejcem k těstu. Nakonec přilijte i ledovou vodu a nechte vypracovat těsto.

Pokud zpracováváte těsto ručně, vypracujte konečky prstů drobenku a pak co nejrychleji zapracujte do těsta. Křehké těsto potřebuje rychlou přípravu. Dejte alespoň na hodinu uležet ve fólii do lednice.

Mezitím si vypeckujte švestky a nakrájejte je na osminky. Poté vymažte formu na koláč a těsto rozdělte na poloviny. První polovinu vyválejte tak, aby vám těsto zaplnilo dno a část okrajů koláčové formy. Celé dno potom vyskládejte švestkami.

Odkrojky a druhou polovinu těsta vyválejte a rozkrájejte na pláty o šíři 3 a 1 cm, vždy tak, aby vám seděly do páru. Poté vyskládejte nejprve všechny páry (vždy kombinaci široký a úzký) proužků těsta jedním směrem. Každý druhý pár poté v polovině opatrně přehněte a začněte skládat do mřížky kolmo. Postupným nadzvedáváním a proplétáním vznikne krásná mřížka. Konce opatrně odkrojte a celou mřížku jemně přitiskněte na náplň.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C potřené vejcem a posypané cukrem zhruba hodinu do zezlátnutí. Před podáváním nechte zcela vychladnout.

Reklama

Doporučujeme

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...

Psychiatr odhalil devět signálů, že váš partner může mít nediagnostikované ADHD

Zapomíná na domluvené schůzky, občas se „zasekne“ uprostřed rozhovoru a jeho emoční reakce jsou někdy jako na horské dráze. Jsou to jen osobnostní „vrtochy“,...

Nepodceňujte vliv domácnosti na psychiku. Tyto věci vás nenápadně vyčerpávají

Domov by měl být místem odpočinku a pohody. Jenže i obyčejné předměty kolem nás mohou ovlivňovat naši náladu a energii. Někdy stačí málo, a...

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3