Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří si dopřejí šlehačku nebo sladký sirup. Jenže právě tady se skrývá malý problém. Kalorie naskakují a metabolismus ještě dřímá. Co kdyby ale existoval jednoduchý způsob, jak z obyčejné kávy udělat nápoj, který tělo nakopne a doslova donutí spalovat tuky? Řešení se skrývá v obyčejném koření, které má doma každý – černý pepř.
Proč zrovna pepř?
Možná vás překvapí, že právě pepř se dostává do hledáčku odborníků na výživu. Obsahuje totiž piperin – látku, která má mnohem větší účinek, než jen dodat jídlu pikantní chuť. Dokáže zahřát tělo zevnitř, což nastartuje termogenezi. Tedy proces, při kterém tělo spaluje kalorie rychleji. A čím rychleji se spalování rozjede, tím lépe pro vás.
Pepř a metabolismus: malá špetka, velký efekt
Stačí opravdu jen nepatrná špetka čerstvě mletého pepře do kávy. Neměla by být přepálená ani přeslazená – ideálně čistá káva nebo s trochou mléka. Piperin tělo probudí, zrychlí trávení a podpoří spalování tuků, především v oblasti břicha, která bývá nejodolnější. A co je vedlejším efektem? Příliv energie, což se hodí zejména v kombinaci kvůli pohybu, který bude samozřejmě nedílnou součástí shazování sil.
Pomocník proti neustálým chutím
Jaká je jedna z největších překážek při hubnutí? Chuť „na něco malého“. I s tím vám piperin pomůže, dokáže totiž tlumit signály hladu a zklidnit touhu po sladkém. Když si pepřovou kávu dáte před snídaní nebo odpoledne místo zákusku, pomůže lépe udržet kalorický příjem pod kontrolou.
Pepř bojuje proti ukládání tuku
Další zajímavý efekt piperinu je schopnost bránit tukovým buňkám v růstu a ukládání zásob. Není to kouzlo, nefunguje to bez pohybu a zdravější stravy, ale jako doplněk funguje překvapivě dobře. Dietologové ho doporučují hlavně těm, kteří bojují s tukem v oblasti břicha a boků.
Pomáhá stabilizovat hladinu cukru
Výkyvy cukru v krvi = chutě + únava + zpomalený metabolismus. Piperin pomáhá zlepšit citlivost na inzulín a tím udržovat hladinu cukru stabilní. Výsledek? Méně chutí a větší kontrola nad jídlem během dne.
Jak pepř začlenit do běžného dne
Nemusíte se omezit jen na pepř v kávě. Tady je několik způsobů, jak ho využít prakticky:
Ranní pepřová voda nalačno – Do sklenice teplé vody vsypte půl lžičky čerstvě mletého pepře, promíchejte a vypijte před jídlem.
Detox nápoj před obědem – Smíchejte pepř + citronovou šťávu + lžičku medu do teplé vody a vypijte asi 20 minut před jídlem.
Pepřový čaj se zázvorem – Zalijte špetku pepře a plátek zázvoru horkou vodou, nechte chvilku louhovat a dochuťte medem.
Zelený čaj + kapka pepře – Zelený čaj je spalovač sám o sobě – a s pepřem se účinky násobí.
Pepř v jogurtu po obědě – Do řeckého jogurtu nasypte půl lžičky pepře, funguje to skvěle na trávení.
Jednoduše pepřit víc než obvykle – Saláty, vejce, zeleninové směsi – přidávejte pepř vědomě, ne ze zvyku.
Do kávy můžete kromě pepře přidat i špetku skořice (stabilizuje cukr v krvi) nebo kapku citronu, pokud chcete detox efekt. Med pomůže tělo vyživit a dodat rychlou energii bez prudkého výkyvu cukru.
Zdroj foto: Pixabay