Špenát: zelený favorit zdravého talíře, nebo skrytý problém? Pravda leží někde uprostřed

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pro někoho nostalgie na školní jídelnu, pro jiné superpotravina, kterou si s chutí přidají do smoothie. Špenát má pověst zdravé zeleniny, ale stejně jako u mnoha „zázračných“ potravin, i tady platí – není vše tak jednoznačné, jak se zdá. Obsahuje totiž látky, které tělu prospívají… ale i takové, které dokážou potrápit ledviny a zbytečně zatěžovat organismus.

Špenát a šťavelany: když zdravé může škodit

Špenát je známý tím, že obsahuje hodně šťavelanů – látek, které se vážou na minerály jako vápník, železo nebo hořčík. Výsledek? Tělo tyto minerály nedokáže efektivně vstřebat, ačkoliv je jich ve špenátu samotném dost.

Pokud ho jíte ve větším množství, můžete navíc zbytečně zatěžovat ledviny, protože právě šťavelany se mohou podílet na tvorbě ledvinových kamenů. Většina zdravých lidí si hrstkou špenátu v těstovinách nebo omeletě neublíží, ale pro ty, kdo už s ledvinami mají potíže, je na místě opatrnost.

Tip: Špenát krátce povařte a vodu slijte – tím se obsah šťavelanů výrazně sníží. Takhle upravený je pro tělo stravitelnější.

Další riziko? Pesticidy a kovy, které nechcete mít na talíři

Špenát má velké jemné listy, a právě proto do sebe snadno nasaje látky z okolního prostředí. Často se řadí mezi zeleninu s vyšším obsahem pesticidů. Pokud ho pěstujete v kontaminované půdě, dostanou se do něj těžké kovy jako například kadmium nebo olovo.

Tyhle látky se v těle kumulují a při dlouhodobé konzumaci mohou zatěžovat játra, ledviny nebo nervový systém. Zvlášť dětský organismus je citlivější, takže tady dává smysl volit kvalitnější surovinu.

Jak si dopřát špenát bezpečně a bez výčitek

Nemá smysl špenát zatracovat – je bohatý na kyselinu listovou, vitaminy a antioxidanty. Jen je dobré vědět, jak ho konzumovat rozumně:

  • Vybírejte bio nebo domácí špenát, kde je menší riziko pesticidů
  • Krátce povařte a slijte vodu – snížíte tak množství šťavelanů
  • Nestavte na něm každodenní jídelníček, ale střídejte ho s jinou zeleninou – třeba brokolicí, kapustou nebo mangoldem
  • Nekombinujte ho vždy s potravinami kvůli železu – kvůli šťavelanům se vstřebávání stejně sníží

Jaký je tedy závěr? Špenát ano, ale s rozumem

Zelený listový v malém množství, správně upravený a ve střídání s jinými druhy zeleniny, má v kuchyni rozhodně své místo. Stačí jen vědět, kdy se z „vitaminové bomby“ může nenápadně stát zátěž pro organismus.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...

Udržujte paměť ve hře

Častější zapomínání jmen. Potíže se soustředěním. Pomalejší hledání těch správných slov. Snížená schopnost dělat více věcí najednou. To jsou přirozené projevy stárnutí mozku. Cíleným...

Útěk před zimou. Sedm sluncem zalitých destinací, kde zapomenete na sychravé počasí

Sychravé počasí, krátké dny a tma. Podzimní realita v Česku svádí k útěku za sluncem. A právě takový čas je ideální na dovolenou, jelikož...

Jak ušetřit tisíce ročně za elektřinu: Pozor na „energetické upíry“ ve vaší domácnosti

Jsou tiší, nenápadní a pomalu vám vysávají peněženku, i když spíte. Řeč je o takzvaných „energetických upírech“... spotřebičích, jež odebírají elektřinu, i když jsou...

Ovocné mušky v kuchyni? Stačí jeden obyčejný trik a zmizí jako mávnutím ruky

Zdá se, že se berou úplně odnikud - jednoho dne si v klidu připravujete snídani a najednou kolem vás poletuje roj malých otravných mušek....

Halloween na úrovni celebrit, který zvládnete i doma

Dušičky už dávno nejsou jen o sladkostech. Halloween se proměnil v celosvětový fenomén, který na sociálních sítích i v médiích překonává dokonce Valentýn. Je...

Experti radí, jak nahradit botox: Klíčem je domácí péče s peptidy a retinolem

Toužíte po mladistvé a pevné pleti, ale bojíte se jehel a skalpelu? Podle expertů se skutečné kouzlo neskrývá v ordinacích estetických klinik, nýbrž ve...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3