Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout. Virální trik, který obíhá internet, slibuje udržet toto oblíbené ovoce čerstvé až neuvěřitelných 26 dní. A potřebujete k tomu jen obyčejnou sklenici.
Každý to zná. Přinesete si domů trs, ale během dvou dnů začne ovoce tmavnout. Za tento proces může enzymatická reakce a plyn ethylen, který banány samy uvolňují. Když se k tomu přidá teplo a světlo, zkáza je dokonána během chvilky. Proto třeba v misce s jablky banány zrají doslova před očima. Klíčem k dlouhověkosti tedy není žádný drahý sprej, ale způsob, jak omezit přístup kyslíku a regulovat teplotu.
Trik se sklenicí a lednicí
Lektorka zdravého vaření a autorka virálního videa na sociálních sítích ukázala, že řešení máme všichni doma. K dlouhé trvanlivosti stačí obyčejná skleněná nádoba s víčkem. Postup je prostý: banány (s neporušenou slupkou) jednoduše nakrájejte na třetiny, vložte do sklenice, pevně uzavřete a uložte na prostřední polici v lednici.
Výsledek? Když autorka po 26 dnech sklenici otevřela, banány byly stále žluté, pružné a voněly jako čerstvé. Žádné hnědé fleky, žádná mazlavá hmota.
Fyzika, žádná magie
Proč to vlastně funguje? Sklo je vzduchotěsné a nepropouští pachy. V kombinaci s chladem lednice se výrazně zbrzdí přístup kyslíku i aktivita enzymů způsobujících hnědnutí. Uzavřená nádoba navíc zadržuje vlhkost, takže banány nevysychají a neztrácí chuť. Na rozdíl od plastových fólií je tento způsob navíc ekologický, protože sklenici můžete používat donekonečna.
Aby trik fungoval dokonale, je třeba dodržet pár detailů. Neukládejte sklenici do úplně zadní části lednice, kde bývá příliš chladno… slupky by mohly ztmavnout chladem, i když dužina zůstane dobrá. Sklenici také otevírejte co nejméně, každé vpuštění vzduchu proces zrychluje. A začínejte vždy s tak akorát zralými banány; nezralé se v chladu zastaví a už nedojdou, přezrálé se naopak rozvaří.
Když nechcete krájet
Pokud se vám příčí banány porcovat, existují i jiné metody, byť možná méně účinné než sklenicová „konzervace“. Celé banány skladujte vždy odděleně od jiného ovoce a zkuste zakrýt stopky kouskem alobalu nebo voskovaného ubrousku. Právě stopkou se totiž uvolňuje nejvíc ethylenu.
Pomoci může i citrusový trik, kdy nakrájené kousky lehce potřete citronovou nebo ananasovou šťávou. Přírodní antioxidanty zpomalí hnědnutí, aniž by zásadně změnily chuť. Metoda se sklenicí je však favoritem pro ty, kdo chtějí mít po ruce čerstvé ovoce do smoothie nebo na snídani i po čtyřech týdnech.
Chcete-li ušetřit peníze za vyhozené jídlo a zároveň se chovat ekologicky, stačí vzít to, co máte doma (zavařovačku a víčko). Je to jen kousek fyziky a pár centimetrů skla.
Zdroj foto: Pixabay
