Oslavte Den Země čepovaným pivem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

K zodpovědnosti za budoucnost modré planety se hlásí i Český svaz pivovarů a sladoven, který sdružuje tuzemské výrobce piva. Za cíl si klade přispívat k trvalé udržitelnosti bezodpadovou produkcí piva, šetřením vodou či podporou spotřeby piva v ekologických obalech.

Iniciativa Den Země má kořeny ve Spojených státech, kde se roku 1970 na různých místech shromáždilo na 20 milionů lidí, aby demonstrovali za zdravější životní prostředí. Během let se tato iniciativa rozšířila po celém světě a od roku 1990 je 22. duben slaven coby světový svátek životního prostředí i u nás v České republice.

 

Výroba piva je bezodpadová

Pro výrobu českého piva jsou využívány téměř výhradně zemědělské produkty, které byly vypěstovány v Česku – žatecký chmel či český slad jsou pojmy dobře známé i lidem mimo pivovarský obor. Při výrobě piva vznikají suroviny, které se z velké části využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata, např. sladový květ, splavky nebo sladovnické mláto. Své místo ale druhotné suroviny z výroby piva nachází i ve farmaceutickém průmyslu – například pangaminové tablety z pivovarských kvasnic, jež jsou využívány jako potravinový doplněk. Jsou přirozeným zdrojem biotinu, který přispívá k udržení normální činnosti nervové soustavy a prospívá také vlasům a nehtům. V loňském roce dále byly na trh uvedeny sušenky z pivovarského mláta, které je bohatým zdrojem vlákniny a dalších cenných prvků.


Pivovary šetří vodou

Pozitivních změn pivovary v poslední době dosáhly ve spotřebě vody – jen dvěma největším pivovarským skupinám v Česku se za posledních osm let podařilo snížit spotřebu vody při výrobě piva až o třetinu. Nyní se pohybuje okolo 3 – 3,5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva, což je skvělý výsledek i v celosvětovém měřítku. Hlavním principem je, aby co možná největší množství vody, která je pro výrobu piva potřeba, bylo využito opakovaně. Typickým příkladem je třeba zachytávání horké vody, která vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva, a její následné využití při výplachu pivních sudů.


Vyrazte pro pivo se džbánkem

„Pokud patříte k milovníkům piva a zároveň chcete pomoci k ochraně životního prostředí, držte se jednoduchého pravidla, že nejekologičtějším pivem je to čepované. A když už si ho nechcete dát přímo v hospodě či restauraci, dojděte si pro něj se džbánkem,“ nabádá Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů
a sladoven.  

Češi dlouhodobě patří k evropské špičce v třídění a následné recyklaci komunálního odpadu a velice dobře
u nás funguje systém vratných nápojových obalů. To je důležité zejména proto, že v poslední době vzrostla obliba pivních plechovek, jimž Češi dávají přednost před PET lahvemi. Pivovary proto vítají, že v Česku přibývá speciálních šedých kontejnerů, do nichž patří právě plechové obaly. Velký zájem mají pivovary i na tom, aby se dařilo tento odpad efektivně recyklovat.

 

Přestože Češi v současnosti vypijí více baleného piva než čepovaného, z hlediska „ekologičnosti“ obalů si pivovary nestojí špatně. „Více než tři čtvrtiny celkové pivní produkce se ke spotřebiteli dostává v opakovaně použitelných obalech, tzn. v sudech a tancích nebo ve skleněných lahvích, které jsou z absolutní většiny zálohované. Ty, které nelze znovu použít, například kvůli jejich poškození při manipulaci, putují coby surovina znovu do sklárny,“ uzavírá Martina Ferencová.

Doba rozkladu obalových materiálů

plechovka

15 let

PET láhev

100 let

sklo

1 000 a více let


Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz

 

Zdroj: https://eprehledy.cz/jak_dlouho_se_rozkladaji_odpadky.php

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3