Oslavte Den Země čepovaným pivem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

K zodpovědnosti za budoucnost modré planety se hlásí i Český svaz pivovarů a sladoven, který sdružuje tuzemské výrobce piva. Za cíl si klade přispívat k trvalé udržitelnosti bezodpadovou produkcí piva, šetřením vodou či podporou spotřeby piva v ekologických obalech.

Iniciativa Den Země má kořeny ve Spojených státech, kde se roku 1970 na různých místech shromáždilo na 20 milionů lidí, aby demonstrovali za zdravější životní prostředí. Během let se tato iniciativa rozšířila po celém světě a od roku 1990 je 22. duben slaven coby světový svátek životního prostředí i u nás v České republice.

 

Výroba piva je bezodpadová

Pro výrobu českého piva jsou využívány téměř výhradně zemědělské produkty, které byly vypěstovány v Česku – žatecký chmel či český slad jsou pojmy dobře známé i lidem mimo pivovarský obor. Při výrobě piva vznikají suroviny, které se z velké části využívají jako krmivo pro hospodářská zvířata, např. sladový květ, splavky nebo sladovnické mláto. Své místo ale druhotné suroviny z výroby piva nachází i ve farmaceutickém průmyslu – například pangaminové tablety z pivovarských kvasnic, jež jsou využívány jako potravinový doplněk. Jsou přirozeným zdrojem biotinu, který přispívá k udržení normální činnosti nervové soustavy a prospívá také vlasům a nehtům. V loňském roce dále byly na trh uvedeny sušenky z pivovarského mláta, které je bohatým zdrojem vlákniny a dalších cenných prvků.


Pivovary šetří vodou

Pozitivních změn pivovary v poslední době dosáhly ve spotřebě vody – jen dvěma největším pivovarským skupinám v Česku se za posledních osm let podařilo snížit spotřebu vody při výrobě piva až o třetinu. Nyní se pohybuje okolo 3 – 3,5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva, což je skvělý výsledek i v celosvětovém měřítku. Hlavním principem je, aby co možná největší množství vody, která je pro výrobu piva potřeba, bylo využito opakovaně. Typickým příkladem je třeba zachytávání horké vody, která vzniká jako vedlejší produkt při vaření piva, a její následné využití při výplachu pivních sudů.


Vyrazte pro pivo se džbánkem

„Pokud patříte k milovníkům piva a zároveň chcete pomoci k ochraně životního prostředí, držte se jednoduchého pravidla, že nejekologičtějším pivem je to čepované. A když už si ho nechcete dát přímo v hospodě či restauraci, dojděte si pro něj se džbánkem,“ nabádá Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů
a sladoven.  

Češi dlouhodobě patří k evropské špičce v třídění a následné recyklaci komunálního odpadu a velice dobře
u nás funguje systém vratných nápojových obalů. To je důležité zejména proto, že v poslední době vzrostla obliba pivních plechovek, jimž Češi dávají přednost před PET lahvemi. Pivovary proto vítají, že v Česku přibývá speciálních šedých kontejnerů, do nichž patří právě plechové obaly. Velký zájem mají pivovary i na tom, aby se dařilo tento odpad efektivně recyklovat.

 

Přestože Češi v současnosti vypijí více baleného piva než čepovaného, z hlediska „ekologičnosti“ obalů si pivovary nestojí špatně. „Více než tři čtvrtiny celkové pivní produkce se ke spotřebiteli dostává v opakovaně použitelných obalech, tzn. v sudech a tancích nebo ve skleněných lahvích, které jsou z absolutní většiny zálohované. Ty, které nelze znovu použít, například kvůli jejich poškození při manipulaci, putují coby surovina znovu do sklárny,“ uzavírá Martina Ferencová.

Doba rozkladu obalových materiálů

plechovka

15 let

PET láhev

100 let

sklo

1 000 a více let


Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz

 

Zdroj: https://eprehledy.cz/jak_dlouho_se_rozkladaji_odpadky.php

 

 

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama