Svatomartinskou tabuli letos ovládne pečené kuře

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Proto se s nimi každoročně 11. listopadu setkáváme na talíři. Jejich příprava je náročná, zdlouhavá a ne vždy se maso opravdu povede. Tomu se ale každá „hospodyňka“ může vyhnout rychlejší a dietnější variantou. Nový pohled na tento svátek přináší Drůbežářský závod Klatovy s receptem na Svatomartinské kuře – snadno, chutně a hlavně zdravě!   

Poslední teplé sluneční paprsky protínají barevné listí a lidé si užívají zbytky babího léta. Spolu s tím přichází konec sezóny a její skvělé završení právě se svatomartinskými slavnostmi. Degustuje se svěží ovocité víno
a ochutnávají se místní lahůdky, které jsou povětšinou produkcí právě ukončené sklizně.

K 11. listopadu se samozřejmě váže několik legend, díky kterým si lidé tento den spojují právě s pečenou husou. Podle jedné verze měl být svatý Martin (v té době už kněz), díky své píli a pracovitosti, brzy jmenován biskupem. Byl však velmi skromný, a proto takovou hodnost nechtěl přijmout. Raději se tak ukryl do husince mezi hejno hus, jenže ty jej svým kejháním prozradily. Jiná legenda praví, že husy tak moc Martina rušily při kázání, že je za to odsoudil, k tomu, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Ať to bylo tak či tak, husa není v tento svátek podmínkou. Kdo upřednostňuje dietnější, šťavnatější a jednodušší maso na přípravu, může vyzkoušet svatomartinské pečené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, které se bude na talíři rozpadat více než tradiční husa.

V dnešní době se klade důraz spíše na dobrou stravitelnost a střídmost jídla. Pravdou je, že drůbeží tuk má poměrně nízký obsah nasycených mastných kyselin – tedy těch „špatných“ tuků. A tak je to vhodnější druh masa i pro malé strávníky. Příprava je jednodušší, rychlejší a dokonalý výsledek je takřka zaručený. A tak se maminky a hospodyňky nemusí strachovat, že podávaná sváteční pečeně bude tuhá. 

Tradiční jídlo netradičně

Způsob tradiční přípravy masa zůstane skoro stejný, jen výsledek bude překvapivě křehčí a lehčí. Samozřejmě čím déle se maso bude péci, tím více na jemnosti získá.

Ingredience:
1 celé větší chlazené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy
2 větší cibule,
4 stroužky česneku,
1 větší jablko, mletý kmín
sůl, pepř
1 balíček kysaného červeného zelí
olej a sádlo

Postup: Celý vnitřek pekáče potřete sádlem. Cibule nakrájejte na větší kousky a spolu se zelím rozprostřete na dno pekáče. Na směs položte celé osolené, opepřené a kmínem posypané kuře (i zevnitř). Na plátky nakrájené jablko spolu se stroužky česneku vložte do kuřete a vše zakápněte olejem. Přidejte 2 dcl vody a přiklopený pekáč vložte na 90 minut do předem rozehřáté trouby při 170 – 190 stupních (dle typu trouby). Během pečení kuře podlívejte a polívejte vlastním výpekem, aby výsledek byl šťavnatý.

TIP Drůbežářského závodu Klatovy:

Místo vody můžete použít na podlití masa víno Zweigeltrebe rosé či víno červené odrůdy Modrý Portugal.

K dovršení všech chutí je výslednou pečeni vhodné podávat s klouzavými chlupatými knedlíky a nasládlým červeným zelím podušeným na portském víně spolu se skořicovou kůrou. Drůbežářský závod Klatovy doporučuje finální svatomartinský oběd párovat s růžovým či červeným vínem, na základě konzultace s prodejcem vína.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...
Reklama
Reklama