Svatomartinskou tabuli letos ovládne pečené kuře

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Proto se s nimi každoročně 11. listopadu setkáváme na talíři. Jejich příprava je náročná, zdlouhavá a ne vždy se maso opravdu povede. Tomu se ale každá „hospodyňka“ může vyhnout rychlejší a dietnější variantou. Nový pohled na tento svátek přináší Drůbežářský závod Klatovy s receptem na Svatomartinské kuře – snadno, chutně a hlavně zdravě!   

Poslední teplé sluneční paprsky protínají barevné listí a lidé si užívají zbytky babího léta. Spolu s tím přichází konec sezóny a její skvělé završení právě se svatomartinskými slavnostmi. Degustuje se svěží ovocité víno
a ochutnávají se místní lahůdky, které jsou povětšinou produkcí právě ukončené sklizně.

K 11. listopadu se samozřejmě váže několik legend, díky kterým si lidé tento den spojují právě s pečenou husou. Podle jedné verze měl být svatý Martin (v té době už kněz), díky své píli a pracovitosti, brzy jmenován biskupem. Byl však velmi skromný, a proto takovou hodnost nechtěl přijmout. Raději se tak ukryl do husince mezi hejno hus, jenže ty jej svým kejháním prozradily. Jiná legenda praví, že husy tak moc Martina rušily při kázání, že je za to odsoudil, k tomu, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Ať to bylo tak či tak, husa není v tento svátek podmínkou. Kdo upřednostňuje dietnější, šťavnatější a jednodušší maso na přípravu, může vyzkoušet svatomartinské pečené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, které se bude na talíři rozpadat více než tradiční husa.

V dnešní době se klade důraz spíše na dobrou stravitelnost a střídmost jídla. Pravdou je, že drůbeží tuk má poměrně nízký obsah nasycených mastných kyselin – tedy těch „špatných“ tuků. A tak je to vhodnější druh masa i pro malé strávníky. Příprava je jednodušší, rychlejší a dokonalý výsledek je takřka zaručený. A tak se maminky a hospodyňky nemusí strachovat, že podávaná sváteční pečeně bude tuhá. 

Tradiční jídlo netradičně

Způsob tradiční přípravy masa zůstane skoro stejný, jen výsledek bude překvapivě křehčí a lehčí. Samozřejmě čím déle se maso bude péci, tím více na jemnosti získá.

Ingredience:
1 celé větší chlazené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy
2 větší cibule,
4 stroužky česneku,
1 větší jablko, mletý kmín
sůl, pepř
1 balíček kysaného červeného zelí
olej a sádlo

Postup: Celý vnitřek pekáče potřete sádlem. Cibule nakrájejte na větší kousky a spolu se zelím rozprostřete na dno pekáče. Na směs položte celé osolené, opepřené a kmínem posypané kuře (i zevnitř). Na plátky nakrájené jablko spolu se stroužky česneku vložte do kuřete a vše zakápněte olejem. Přidejte 2 dcl vody a přiklopený pekáč vložte na 90 minut do předem rozehřáté trouby při 170 – 190 stupních (dle typu trouby). Během pečení kuře podlívejte a polívejte vlastním výpekem, aby výsledek byl šťavnatý.

TIP Drůbežářského závodu Klatovy:

Místo vody můžete použít na podlití masa víno Zweigeltrebe rosé či víno červené odrůdy Modrý Portugal.

K dovršení všech chutí je výslednou pečeni vhodné podávat s klouzavými chlupatými knedlíky a nasládlým červeným zelím podušeným na portském víně spolu se skořicovou kůrou. Drůbežářský závod Klatovy doporučuje finální svatomartinský oběd párovat s růžovým či červeným vínem, na základě konzultace s prodejcem vína.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3