Podlehněte italské chuti podle naši Pet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zapečené cannelloni s tofu a špenátem s omáčkou z pečených paprik

 

Co budete potřebovat na 2-3 porce:

10 ks neuvařených cannelloni

Na bešamel

3 lžíce rostlinného másla (Alsan Bio)
2 lžíce bezlepkové nebo klasické mouky
400 ml rostlinného mléka (sójového nebo ovesného)
Sůl, špetka mletého muškátového oříšku

Na náplň:

2 bílá tofu natural
3 lžíce lahůdkového droždí
1 dcl olivového oleje
3 lžíce rostlinného mléka
sůl
šťáva z poloviny až jednoho citronu dle chuti
hrst čerstvé bazalky (nezaměňovat za sušenou)
2 hrsti listového špenátu

Na omáčku:

2 červené papriky
3 lžíce olivového oleje
5 stroužků česneku
1 střední červená cibule
tymián, rozmarýn nebo bylinky dle chuti
sůl, cukr, pepř
lžíce rostlinného másla

 

Postup:

Do pekáčku položíme půlky očištěných paprik řezem dolů, přidáme celé stroužky oloupaného česneku, cibuli na měsíčky, posolíme, opepříme, přidáme bylinky a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě na 170 stupňů asi půl hodiny. Po vyndání z trouby z paprik sloupneme slupku, která půjde lépe dolů, pokud pekáček s paprikami na chvíli přikryjeme, aby se papriky zapařily. Oloupané papriky, česnek, cibuli, bylinky a výpek rozmixujeme v hladkou omáčku, kterou doladíme dosolením případně přidáním trošky cukru. Do teplé omáčky ještě vmícháme pro zjemnění lžíci másla.

V mezičase, co se nám pečou papriky, si připravíme bešamel rozehřátím tuku v kastrolu, ke kterému přimícháme mouku, krátce dozlatova orestujeme a přidáváme potupně studené mléko (přidáním teplého bychom měli ve směsi hrudky). Společně zašleháme, osolíme, přidáme mletý či nastrouhaný muškátový oříšek a na mírném ohni 20 minut vaříme, aby se mouka uvařila a nám vznikl hustý bešamel. Ve food procesoru rozmixujeme bílé tofu s trochou mléka, olivovým olejem, lahůdkovým droždím. Vmícháme pak citronovou šťávu, nasekanou bazalku a špenát. Dosolíme dle chuti.

Do zapékací misky na dno rozetřeme část bešamelu a směs z tofu dáme nejlépe do cukrářského pytlíku nebo pevnějšího igelitu, kterému ustřihneme roh (klasický mikroténový pytlík nám praskne) a směsí plníme cannelloni, které klademe jeden vedle druhého do pekáčku. Na naplněné těstoviny poklademe zbytek bešamelu, těstoviny jím kompletně zakryjeme, abychom po upečení neměli žádné tvrdé kusy těstovin, ale krásné vláčné upečené těstoviny. Které pečeme na 190 stupňů asi 20 minut. Podáváme s omáčkou a čerstvou bazalkou. Můžeme posypat před pečením i vegan parmazánem.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama