Hvězdná houslistka Leila Josefowicz v Praze

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Umělecké charisma, dechberoucí techniku i emocionálně nabitý výkon slibuje setkání s houslistkou obdivovanou po celém světě, Leilou Josefowicz. Na prémiovém večeru 10. 3. uvede Koncert Albana Berga s podtitulem „Památce anděla.“ Dále zahraje orchestr pod taktovkou Alexandra Liebreicha skladby Viktora Ullmanna a Johannesa Brahmse. Přímý přenos z pondělního večera vysílá ČRo Vltava.

Leila Josefowicz byla před časem oslavována jako zázračné dítě, dnes patří k nejvýraznějším houslistům své generace. S vášnivým nábojem a nadše­ním hledá a studuje nové skladby. S důvěrou se na ni obracejí mnozí současní skladatelé jako John Adams, Esa-Pekka Salonen, Colin Matthews a Steven Mackey, aby na premi­érách představila jejich novinky, nejed­nou psané speciálně pro ni. Vystoupila s Newyorskou filharmonií, Washingtonským národním symfonickým orchestrem, Bostonským symfonickým or­chestrem, Losangelskou filharmonií, spolu­pracovala s Cleveland Orchestra, Tonhalle­-Orchester Zürich, BBC Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra.

Tentokrát ji tedy uslyšíme v doprovodu rozhlasových symfoniků z Prahy, a to v mimořádně působivém koncertu „Památce anděla“. Alban Berg ho zkomponoval v posledním roce svého života (1935), v době narůstající úzkosti z nacismu. Dílo psal se vzpomínkou na předčasně zesnulou osmnáctiletou dceru Almy Mahlerové
a architekta Waltera Gropiuse. Skladba kombinuje dodekafonii s tonalitou i s Bachovým odkazem a zůstává nejčastěji hraným dílem svého autora.

Večer v Rudolfinu uvede předehra k opeře Rozbitý džbán od Viktora Ullmanna, terezínského autora, který ani v nepředstavitelně obtížných podmínkách nepřestal tvořit a dodával tak svým spoluvězňům sílu ke zdolávání krutého údělu. Operu Rozbitý džbán dopsal ovšem těsně před deportací do Terezína. Komponoval ji na vlastní libreto podle Heinricha Kleista a opeře předsadil rozměrnou předehru.

Po přestávce vyslechneme Brahmsovu První symfonii c moll, kterou dirigent Hans von Bülow v nadsázce, leč trefně nazval Beethovenovou Desátou. Přináší hudbu dramaticky dravou a údernou, v pomalé větě poklidnou,
ve třetí bezstarostnou a ve finále vítěznou.

 

PROGRAM
Viktor Ullmann (1898–1944): Rozbitý džbán, předehra k opeře
Alban Berg (1885–1935): Koncert pro housle a orchestr „Památce anděla“
Johannes Brahms (1833–1897): Symfonie č. 1 c moll, op. 68

     

Leila Josefowicz – housle
Alexander Liebreich – dirigent

 

Ve spolupráci s Českým rozhlasem jsme si pro vás připravili soutěž. Jeden výherce obdrží vstupenku pro sebe a doprovod.

 

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, ÚTERÝ 10. BŘEZNA V 19.30 HODIN

Vstupenky na koncert můžete zakoupit na www.socr.rozhlas.cz 

Záznam koncertu vysílá ve středu 11. března ČRo D-dur

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama