Připravte si posilvestrovský vývar jako od babičky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Už naše babičky a maminky věděly, že poctivý kuřecí vývar je lék na všechno. Zázračný pokrm pomůže při nachlazení, zimnici ale především zahřeje v sychravém počasí. Není tajemstvím, že i po veselých večerech s přáteli či rodinou umí povzbudit a s ním začne den o poznání příjemněji a s mírnějšími příznaky únavy. Ale především výtečná chuť poctivého kuřecího vývaru zcela nahradí kdejaké bujóny. Správná hospodyňka by tak nezbytně měla vědět, jak správně vývar připravit ať už jako hlavní chod nebo jako ingredienci pro omáčky. Chcete si připravit kuřecí vývar, ale nevíte jak na to? Drůbežářský závod Klatovy vám s tím pomůže, protože připravil snadný, ale výborný recept na domácí kuřecí vývar, který zaručeně zvládnete i vy!

 

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt

A proč tomu tak je? Základními ingrediencemi polévek je nejčastěji voda a zelenina. A právě zelenina tělu dodává potřebné vitamíny a minerály. Stejně tak voda obsažená v polévce má pozitivní vliv na naše zdraví, a to proto, že naše tělo hydratuje. Do denního pitného režimu se totiž polévky také počítají.

 

Mějte vývar stále po ruce

Silný kuřecí vývar by pro vás měl být nezbytný při jakékoliv přípravě omáček nebo samotných polévek. Jeho výraznost a síla podtrhne jakýkoliv pokrm. A proto abyste docílili této syté chuti tak se doporučuje táhnout vývar alespoň 2 hodiny, ovšem ne vždy je čas na to připravit si ke každé omáčce čerstvý vývar. Využijte tedy svůj čas a připravte si ho do zásoby. Budete ho mít tak pořád po ruce na dlouhou dobu dopředu. Jak na to?

 

Poctivý vývar jako od babičky

Co budete na vývar potřebovat?

  • 1 balení Kuřecí polévková směs Drůbežářský závod Klatovy (kuřecí hřbety, křídla, krky)
  • 1 větší mrkev
  • ½ celeru
  • 1 menší petržel
  • 1 řapíkatý celer i s natí
  • ½ cibule ve slupce
  • 1 stroužek česneku
  • ½ pórku (až na závěr)
  • sušené nebo čerstvé polévkové koření od babičky (libeček, petržel, saturejka, tymián či rozmarýn)
  • 2 l vody (podle hrnce)
  • pepř, sůl (1/2 čajové lžičky), chilli, bobkový list

 

Tajný TIP! Orestujte a opečte zeleninu i maso

Základem je si zeleninu i kuřecí maso na začátku orestovat a opéct. Tím vývar získá zlatavou barvu a výraznou chuť. Nejprve si na nakrájejte očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) na plátky, například mrkve stačí překrojit na půl. Jde o to, aby zelenina byla rovnoměrná a hezky se dala orestovat na pánvi. 

 

Postup:

Ve velkém litinovém hrnci či pánvi, která může i do trouby, orestujte na oleji zeleninu – cibuli, česnek
a kořenovou zeleninu. Až se zelenina pořádně rozvoní a opeče částečně dohněda, přidejte omyté a očištěné maso. A ještě chvilku opékejte. Poté dejte hrnec (pánev) do předehřáté trouby na 200 °C, zhruba na 10-15 minut. Potom vše přendejte do velkého hrnce, ve kterém budete vývar táhnout. Vše zalejte studenou vodou. Přidejte pepř, polévkové koření, bobkový list a řapíkatý celer s natí. Zatím nesolte. Vývar táhněte 2 hodiny. Zeleninu můžete vytáhnout hned po jejím změknutí a dát si ji na stranu. Mezitím si ji nakrájejte a připravte do finální polévky. Finální vývar po 2 hodinách podle své chuti dosolte. Nakonec vývar přeceďte přes síto a dejte si na stranu várku, kterou si chcete uchovat na později. Maso do polévky oberte. Měli byste mít před sebou hrnec s vývarem na polévku a misku nebo jiný hrnec na zavaření (či zamrazení) na později. 

 

Domácí vývar do zásoby na 2 způsoby!

Zmrazte: Jsou dvě varianty. Buď si vývar zamrazíte do lahviček či sklenic nebo jej zavaříte. U zamrazení je to jednoduché. Stačí ho přelít do libovolných sklenic, zavíčkovat. Nechat vychladnout a dát do mrazáku. Pokud na něj nemáte v ledničce místo, můžete ho zavařit. 

Zavařte: Vývar nechte vystydnout, poté jej nalijte do vyvařených, sterilizovaných a nejlépe ještě teplých sklenic. Zavíčkujete ho. V hrnci s vodou je pomalu uveďte k varu, potom chvíli vařte na 90 stupňů, následně už je nechte vychladnout. Pokud vývar obsahuje maso, tak zavařování druhý den opakujte. Po vychladnutí už můžete sklenice rovnat do spíže. Vyhněte se světlým místům.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3