Barman Michal Tretter v rozhovoru o podnikání i o aristokratických předcích

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Patří mezi české barmanské legendy. Se svými koktejly procestoval kus světa a již jako mladý kluk snil o tom, že posune českou gastronomii o pořádný kus vpřed. Nyní se stal Michal Tretter ambasadorem značky CBD Elixeer Cocktails, spí pět hodin denně a odpočívá tak, že zmizí.

 

V Česku patříte mezi barmanské matadory. Máte bary, vyrábíte chipsy a nyní jste se stal prvním ambasadorem nové značky Elixeer Cocktails. Jak vzpomínáte na své začátky? Je to už více než třicet let…

Občas samozřejmě vzpomínám. Obzvláště teď, kdy jsem si od branže odpočinul nějakých tři a půl roku.
V některých okamžicích se cítím, jako tehdy. Mám stejný elán, ale na druhou stranu jiné  zkušenosti, kontakty, možnosti. Díky tomu všemu se cítím dospělejší.

Kdysi jsem si řekl, že soustředit se pouze na jeden jediný projekt je škoda. Času je k dispozici vlastně hrozně moc, takže je v mých silách toho stihnout více. A když kolem sebe máte dobrý tým, je to jednodušší. Již před lety jsem se rozhodl šířit značku Tretters a tak to dělám.

 

Maminka z vás chtěla mít elektrikáře, vy jste chtěl být archeolog. Jaktože jste tedy nakonec stal barmanem?

U nás v rodině máme 90letou gastronomickou tradici. Dědí se z otce na syna. Už jako malého mne táta vodil do hotelu a cinkání příborů o talíře mi znělo jako melodická hudba. K barmanství mne pak přivedl ještě před revolucí, už v roce 1988, kdy jsem si dělal první kurz. Pak jsem zkusil pár soutěží, kde se mi dařilo a barmanský svět se mi zalíbil. Když jsem tedy dostal otázku, co chci dělat, měl jsem jasno. Udělal jsem zkoušky na hotelovou školu a během studia jsem zjistil, že je ten obor ještě zajímavější, než jsem si myslel.  Po revoluci jsem dostal výjimečnou příležitost vycestovat za prací do zahraničí. Odjel jsem do Mnichova, do Itálie
a nakonec i do New Yorku. Tři a půl roku jsem se toulal v cizině. Právě tam jsem zjistil o čem gastronomie vlastně je. Po této zkušenosti jsem dostal touhu Českou republiku gastronomicky někam posunout.

 

Musí mít barman nějakou výjimečnou schopnost, aby mohl v této branži prorazit?

V jakémkoliv oboru potřebujete talent, chcete-li být úspěšný. Vzdělání je až sekundární. Ale za nejdůležitější považuji odhodlání. Když máte odhodlání něco dokázat, podřídíte tomu všechno. Doučíte se co je třeba, ale musíte chtít. Když ve vašem počínání není chtíč, nemá smysl to dělat.

 

Nově mezi vaše projekty patří spolupráce se zcela novou značkou Elixeer Cocktails. Váš American Bar Tretter’s v Obecním domě v Praze je historicky první bar na světě, kde se toto CBD do koktejlů přidává? Jak tato spolupráce vznikla?

Celé to vzniklo velmi jednoduše. Dlouhou dobu znám spolumajitele této značky a hlavně mám s CBD, které Elixeer Cocktails obsahuje, skvělou zkušenost. I když tvrdím, že nepotřebuji tolik odpočívat a spát, tak i moje tělo potřebuje revitalizaci. K lékařům moc nechodím, vyznávám spíš alternativní medicínu. A Elixeer je produkt obsahující tělu prospěšné látky a je zcela legální. Proto mne nadchla implementace CBD do koktejlů. Zatím
k nám chodí na Elixeer Cocktails především zahraniční turisté, ale věřím, že si brzy cestu najdou i Češi. Navíc vizí této značky je, aby se postupně rozšířila do nejlepších barů po celém světě.

 

Alkohol a CBD v jednom koktejlu. Jak vedle sebe můžou tyto dvě látky fungovat a být tělu prospěšné?

Díky Elixeer Cocktails, jsou účinky alkoholu v koktejlech zjemněné. Kanabidiol je zpracován nano technologií
a je v molekulární podobě, neulpívá na sklenici, jako třeba v olejové verzi.

Lidé pijí alkohol z různých důvodů a na každého účinkuje trochu jinak. A právě Elixeer Cocktails přidaný do koktejlů tyto účinky zjemňuje. To mne na něm tak baví. Pomáhá proti ranní kocovině a dalším možným negativním účinkům alkoholu. Navíc není možné se jím předávkovat a nevytváří se na něm závislost.

 

Když jste vymýšleli receptury, zkoušel jste je všechny sám na sobě?

Samozřejmě, všechno jsme testovali a prochutnávali. Elixeer Cocktails mají kromě jedné neutrální i příchuť rumu, ginu, tequily a vodky. Mají tedy další přidanou hodnotu oproti běžnými CBD kapkám. I díky tomu se skvěle hodí do koktejlu. Rád bych je v budoucnu zavedl i v mé síti kaváren.

 

Co rád pije majitel Tretter’s barů?

Nejraději mám naše privátní Tretters Crémant. Nedám dopustit ani na jednoduchý drink Caipirinha. A když potřebuji energii, nikdy nepohrdnu klasickou českou Kofolou.

 

Co vlastně obnáší být barmanem? Dá se taková práce ustát dlouhodobě?

Být barmanem má samozřejmě vliv na organismus, rodinu, život i na běžné činnosti. Člověk pracující v gastronomii je mentálně a charakterově trochu jiný než lidé pracující třeba v kanceláři. A barmani obzvlášť. Pracují
v nočních podnicích a večer brouzdá městem jiná skupina lidí, než které potkáváte přes den. Spousta lidí se s určitou noční hodinou najednou promění. A my jako barmani musíme pokrýt celé spektrum povah našich hostů. Sledovat emoce posilněné alkoholem bývá někdy hodně zajímavé.

 

Dá se vůbec barmanský život skloubit s rodinou, s běžným životem?

Musíte mít velmi tolerantního partnera, který bude vaší práci rozumět a nesmí žárlit.

 

Vaše jméno nezní příliš česky. Jaké máte vlastně kořeny?

Můj praděda přišel do Brna z Rakouska. Otevřel si hostinec, ale bohužel velmi záhy zemřel, takže ho převzal jeho syn Antonín, můj děda. Po něm jsem údajně i já, také byl velmi aktivní. Z hostince udělal kavárnu a záhy otevřel další. Ve Zruči nad Sázavou si pak pronajal celý kulturní dům, kde měl vedle kavárny distribuční společnost na kávu. Také hrál divadlo, třeba s Vlastou Burianem, znal Adinu Mandlovou… Kdybyste zapátrala
v našich rodinných fotografiích, našla byste snímky právě s Adinou i s věnováním Antonínovi Tretterovi. Po čase ale děda všechny podniky prodal a za vydělané peníze koupil v Jáchymově hotel. Pak přišla doba temna. Děda skončil ve vězení, v dolech v Jáchymově a hotel mu komunisti zabavili. Díky kořenům, z části aristokratickým, byla naše rodina komunisty dlouhé roky perzekuovaná.

 

Takže máte aristokratické předky?

Ano, větev mých předků míří do Rakouska a Německa, máme ji zmapovanou až do 17. století, včetně erbu. V něm najdete, tuším, symbol koně. Rodina Tretterú má v genech neuvěřitelnou pracovitost. Ještě máme jednu větev v Austrálii, ale ta je velmi podezřelá. (smích)

 

Dokážete někdy absolutně relaxovat. Jak váš odpočinek vypadá?

Obvykle odpočívám aktivně, což je pro mne tenis, teď už jsem na něj ale dost unavený. Mám také rád meditace Absolutní odpočinek ale pro mne je, že zmizím. Dnes je třeba pátek tři odpoledne a já se rozhodnu a zařídím si letenku na zítra na ráno a zmizím na dva dny. Mizím kam mne zrovna napadne. Nebo sednu do auta a vyrazím. Možná tím, že mám germánské předky, tak rád jezdím do Německa, Rakouska… Ideální podoba odpočinku je tzv. mizení. A když si chci absolutně odpočinout mizím zásadně sám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3