Fenomén jménem Cava

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

Odrůdy hroznů v cuvée nejsou předepsané, jejich výběr je založen spíše na tradici, odolnosti odrůd a jejich vlastností. Tradičně se vyrábí ze tří katalánských druhů révy Xarel.lo, které dodává barvu a sílu, Macabeo sekt zjemňuje a Parellada propůjčuje typickou vůni. Poslední zmíněná odrůda je však poměrně náročná na pěstování, proto se čím dál častěji nahrazuje odolnější Chardonnay. Vzhledem k velké podobnosti s proslulým Champagne, není nezvyklé se setkat také s použitím Pinot Noir, Monastrell a Garnacha.

 
AT Roca, Rosat Reserva, D.O. Penedes, 499 Kč, www.edelikatesy.cz

 

Po sklizni a vylisování se jednotlivé odrůdy nechají kvasit zvlášť, až poté sklepmistr určuje, jakým poměrem se bude míchat cuvée, které je následně stáčeno do láhví. V těch pak víno po přidání kvasinek prochází druhotným kvašením. Právě kvalita kvasinek je jeden z nejdůležitějších faktorů, který dělí průměrné cavy od těch vynikajících. Doba zrání v láhvích je taktéž dána zákonem, minimálně je to 9 měsíců. Taková cava je označována jako Jóven. Při době zrání 15 až 30 měsíců si nese označení Reserva a více než 30 měsíců zraje Gran reserva.

Španělská vína jsou díky složení půdy a tamnímu slunci přirozeně sladší než například francouzská. Přesto nabízí poměrně širokou škálu cukernatosti od Brut Nature a Extra Brut bez přídavku cukru až po Semiseco
a nyní již neexistující sladké Dulce.

 
Kripta Grand Reserva Augustí Torelló, 1799 Kč, www.edelikatesy.cz

Mistr cavy Augusti Torelló Mata má velký podíl na její internacionalizaci a jeho vinařství nabízí to nejlepší na trhu. Jedním ze 100 nejlepších vín na světě je označována jimi vyráběná cava Kripta Gran Reserva prodávaná v láhvi ve tvaru amfory. Každá láhev je označena unikátním číslem a ukrývá bublinky s chutí zralého ovoce, máslovými a kouřovými tóny.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...
Reklama
Reklama