Mezinárodní den kávy se blíží, oslavte ho se šálkem v ruce

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pokud patříte k milovníkům kávy a svůj den si bez ní nedokážete představit, rozhodně byste si její mezinárodní den, který každoročně připadá na 1. října, neměli nechat ujít. Připravte si šálek perfektního espressa a nechte se okouzlit chutí i vůní lahodné kávy. Espresso je i základem všech mléčných variant kávy – ať už se tedy vaše kávové srdce rozhodne pro kterýkoli kávový recept, dokonalá italská klasika je na začátku všech příprav.

 

Jakou kávu zvolit?

Pakliže si budete lámat hlavu tím, jakou kávu pro přípravu espressa zvolit, odpověď je velmi jednoduchá. Sáhněte po takové, která vám chutná. Vnímání kávy je individuální, a co preferuje jeden, nemusí sedět druhému. K espressu se pak hodí především středně pražené kávy. Vybírat můžete například z jednodruhových káv nebo
i kávových směsí. Do těch se používají různé druhy kávových zrn s rozlišnými vlastnostmi. Výběr zrn spočívá v rukou kávových mistrů, jejichž cílem je namíchat tu nejlepší kávovou směs. Jedinečné kávové aroma pak vzniká v průběhu pražení. Na vytvoření individuálního aroma kávy je zapotřebí asi 2000 komponentů, 80 % aromat je pak schopen rozpoznat náš nos. Jednotlivé sloučeniny musí být v rovnováze, jedině tehdy nám dopřejí opravdový smyslový zážitek. Kávovým expertům L’OR se podařilo identifikovat 800 kávových komponentů, díky tomu si tak můžete vychutnat opravdové kávové umění i u vás doma. 

 

Správné skladování

Obecně platí, že byste neměli kupovat kávu do zásoby, ale naopak si ji dopřávat co nejčerstvější. Pokud můžete, kupujte ji vždy ve vakuovaných a zapečetěných sáčcích. „Kávu doma rozhodně nepřesypávejte, zbytečně ohrožujete její aroma a vystavujete ji možné oxidaci. Obecně doporučuji nechávat ji v původním obalu ideálně
s jednocestným ventilem, který zajistí, že ji neohrozí vlhkost, světlo a ani prach
,“ radí kávový odborník Srđan Hadžiosmanović, kávový odborník značky L‘OR. Pokud káva navlhne, není schopná předat aroma ani chuť.
 A stejně jako vlhkost, je nepřítelem i prach. Ten může výrazně ale i úplně změnit její čichový i chuťový profil. Pozor si dejte také na vysoké teploty a velké výkyvy teplot, i ty mohou způsobit ztrátu aroma a oxidaci. Kávu pak rozhodně nevystavujte světlu, neboť sluneční záření urychluje rozklad látek obsažených v zrnech.

 

Jak na nejlepší espresso?
Příprava espressa má jasně dané parametry, které byste měli dodržovat. Chystá se ze 7–9 gramů čerstvě umleté kávy do hrníčku o objemu 20–30 ml. Zrna na espresso by měla být jemně umletá. „Do kávovaru vždy nasypejte množství kávy podle toho, kolik jí budete připravovat. Poté do kávovaru nalijte čerstvou vodu a nahřejte hrníčky. Teplý šálek zaručí, že káva udrží déle svoji teplotu a tím pádem i chuť,“ radí kávový odborník značky L‘OR.

Nezbytnou součástí kvalitního espressa je i dokonalá pěna: „Abyste dosáhli co nejhustší a nejlepší pěny, doporučuji dát dva hrníčky na sebe. Cílem je, aby káva z páky tekla z co nejkratší dálky. To, že jste dosáhli opravdu ukázkové cremy, poznáte podle toho, že má přibližně pět milimetrů, je krémová a bez bublin. Pokud byste do ní sáhli lžičkou, hezky se zatáhne zpátky,“ popisuje Srđan Hadžiosmanović z L‘OR.

 

Oslavte Mezinárodní den kávy s L’OR
Osobitá a elegantní značka L’OR, která vznikla ve Francii v roce 1992, nabízí výhradně prvotřídní kávu. Díky kávě bezkonkurenční kvality, pražené tradiční metodou pro přípravu italského espressa, si získala ve světě velkou oblibu.

Vyzkoušejte jednodruhovou zrnkovou kávu L’OR Espresso Brazil, která se skvěle hodí pro přípravu italského espressa. Brazilská 100% arabika se vyznačuje sametovou chutí, která v sobě kombinuje ořechové tóny
s příjemnou ovocitostí.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Když se něco stane, nespoléhejte na náhodu. Chytré SOS pomůcky zachraňují životy

Stačí jedno stisknutí a pomoc je na cestě. Moderní SOS tlačítka pro seniory mění pravidla hry a ukazují, že bezpečí může být snadné, nenápadné...

Chcete udržovat sedačku jako novou? Zkuste trik profíků, který většina lidí nezná

Usadit se večer na gauč, dát si kávu, něco dobrého k tomu a pustit si film. To zní jako ideální závěr dne. Jenže ve...

3 cviky, které uleví ztuhlým zádům, krku i hrudníku

Bolí vás v bedrech? Máte ztuhlou krční páteř? Nebo se nemůžete ani nadechnout, jak máte stažený hrudník? Vyzkoušejte tři cviky, které pro vás připravila...

„Ubrali mi tisíce korun.“ Lidé se diví, jak je snadné podvést seniory

Vráží se vám na prahu s úsměvem, přináší symbolický dárek a žádá „dobrovolný příspěvek“. Málokdo tuší, že za tím stojí promyšlená past, která obírá...

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...
Reklama
Reklama