Krátké filmy na motivy studentů odhalují budoucnost jídla

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mycophyta a Parametric, to jsou názvy krátkých filmů, které vznikly na motivy dnes už absolventů pražské UMPRUM a které bude nyní moci shlédnout široká veřejnost. Zadáním pro kreativní tvorbu bylo téma budoucnost jídla a filmy tak zobrazují futuristické vize budoucnosti Terezie Lexové a Tomáše Rachunka. Iniciátorem spolupráce je společnost McDonald’s, která chce jejich prostřednictvím upozornit na důležitost udržitelného přístupu k životnímu prostředí, a to s ohledem na budoucnost naši i planety Země.

Dva krátké vizionářské filmy vznikly již v roce 2018, kdy na UMPRUM přišla s kreativním zadáním na workshop pro studenty společnost McDonald’s. „Spolupracím s komerčními subjekty se naše škola nebrání, právě naopak. Spojování uměleckého a průmyslového světa s komerční sférou je zajímavým tvůrčím procesem, který může našim studentům hodně dát,“ říká Michal Froněk, vedoucí Ateliéru produktového designu na UMPRUM, a dodává „Je skvělé, když vidíte, jak akademická sféra může ovlivnit tu komerční a korporátní. V případě této spolupráce se navíc jednalo o zajímavý tvůrčí proces, protože zadání bylo možné různě ohýbat a přizpůsobovat a každý student jej tak mohl zpracovat po vlastní ose.“ Spolupráci cení i Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace McDonald’s ČR a SK, která říká „Ze spolupráce se studenty UMPRUM jsme nadšení, stejně jako z jejich motivů a filmů jako takových. Díky zapojení nadaných nadšených mladých lidí vznikly nádherné, a především vysoce kreativní
a kvalitně zpracované futuristické filmy a my jsme moc rádi, že je konečně můžeme představit široké veřejnosti.“

Několik námětů, dva filmy

Do workshopu na téma budoucnost jídla bylo zapojeno více studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové
v Praze, ke zfilmování byly vybrány dvě jejich ideje. Ta Terezie Lexové se zaměřila na podobu chuti. Ve svém tvůrčí procesu se nechala inspirovat nápojovými a jídelními automaty, které budou, dle její vize, v budoucnu schopné připravovat jídlo přesně na míru co se poměru chuti, tvaru, barvy a konzistence týče. Má idea rychlého jídla budoucnosti, které je vyrobeno stroji, je založená na automatickém generování jeho finálního tvaru. Jídlo na základě vámi požadovaných chutí bude vždy vypadat tak, jak opravdu chutná, a to pomocí matematiky
a parametrických rovnic. V konečném důsledku je tak můj koncept hodně o vizualizaci chutí, bezobalovost je pak další přidanou hodnotou
,“ vysvětluje Terezie Lexová. Druhá vybraná vize je Tomáše Rachunka, k níž se nechal inspirovat hlenkami, jednobuněčným eukaryotickým organismem, který žije na pomezí hub a protistů. Už tehdy jej fascinovalo, že je možné využívat je pro plánování dopravy, jak se tomu stalo například v Japonsku. Tento organismus tedy vsadil do svého příběhu popisujícího apokalyptickou budoucnost, kde jediným řešením pro přežití lidské rasy je právě mutualistická symbióza hub a člověka. Podobnou symbiózu v přírodě ostatně můžeme nalézt už nyní, a to mezi rostlinami a mykorhizními houbami, které prorůstají kořeny rostlin a pomáhají jim s příjmem nedostupných živin a vody, chrání je před patogeny a vytváří obrovské propojené sítě.
„V současnosti inspirují houbová mycelia a plodnice designéry po celém světě. Ti implementují jejich vlastnosti například do architektury nebo produktového a oděvního designu. Třeba tak Češi, jako jedni z největších sběratelů a konzumentů hub, stanou na prahu nového objevu inspirovaného právě tímto dokumentem,“ říká Tomáš Rachunek.

 

 

Naši budoucnost tvoříme již dnes

Práci studentů zaštítila nejenom Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, ale i zmíněný designér Michal Froněk, který byl studentům, coby vedoucí Ateliéru, rádcem a dohlížel na tvůrčí procesy. Futuristické vize studentů byly natolik zajímavé, že se do projektu zapojila společnost Amazing Company, která pod kreativním vedením Ondřeje Šorma, producentky Petry Ondřejkové a ve spolupráci s Jakubem Jiráskem, vytvořila konkrétní náměty filmového zpracování a scénáře obou krátkých filmů. Právě Jakub Jirásek, absolvent FAMU, se postaral o režii. Ten o projektu zpětně říká „Bavilo mě se do detailu zamýšlet nad podobou budoucnosti a zároveň reflektovat hrozby současnosti s určitým ironickým odstupem, který žánr těchto krátkých dokumentů nabízí.“ Návrhy kostýmů pro oba filmy pochází z dílny Jakuba Polanky, jednoho z nejznámějších českých módních návrhářů. Jak už bylo řečeno, podnět pro vznik krátkých filmů Mycophyta a Parametric dala společnost McDonald’s, která jejich vznik financovala. Ačkoliv původně měly filmy světlo světa spatřit již dříve, až nyní v létě je může veřejnost shlédnout. Filmy jsou napojeny na kampaň Naše protože, která nabádá k šetrnému přístupu k přírodě a planetě Zemi, protože budoucnost tvoříme již dnes. Společnost prosazuje udržitelnost desítky let, právě proto servíruje své jídlo v obalech z recyklovaného a certifikovaného papíru, za své zákazníky
i dodavatele třídí veškerý odpad či jej poskytuje k dalšímu zpracování, plastové nádobí jako kelímky, brčka a příbory nahradila papírovými a dřevěnými.  

 

 

O společnosti McDonald’s:

McDonald’s aktuálně provozuje již 105 restaurací na českém trhu, kde působí již více než 25 let. První restaurace byla otevřena 20. března 1992 v pražské Vodičkově ulici. McDonald’s dlouhodobě usiluje o snížení dopadů provozu restaurací i aktivit svých dodavatelů na životní prostředí a podniká kroky, kterými se snaží na důležitost těchto otázek upozornit. Od roku 2000 společnost v České republice třídí veškeré obaly od zákazníků
v restauracích. Obaly od dodavatelů či použitý olej z fritéz třídí již od roku 1992. Aktuálními změnami na cestě k šetrnějšímu provozování restaurací je v McDonald’s odstranění plastových kelímků, přechod z plastových na papírová brčka a také nahrazení plastových příborů těmi dřevěnými. Ročně tím McDonald’s předejde výrobě desítek tun plastu.

 

Reklama

Doporučujeme

Čistá pleť, čistá hlava: Proč je večerní odlíčení víc než jen rutina

Večerní odlíčení není jen technický krok před spaním. Je to způsob, jak setřít tíhu dne, dotknout se sebe s péčí a vytvořit si prostor...

Když se něco stane, nespoléhejte na náhodu. Chytré SOS pomůcky zachraňují životy

Stačí jedno stisknutí a pomoc je na cestě. Moderní SOS tlačítka pro seniory mění pravidla hry a ukazují, že bezpečí může být snadné, nenápadné...

Chcete udržovat sedačku jako novou? Zkuste trik profíků, který většina lidí nezná

Usadit se večer na gauč, dát si kávu, něco dobrého k tomu a pustit si film. To zní jako ideální závěr dne. Jenže ve...

3 cviky, které uleví ztuhlým zádům, krku i hrudníku

Bolí vás v bedrech? Máte ztuhlou krční páteř? Nebo se nemůžete ani nadechnout, jak máte stažený hrudník? Vyzkoušejte tři cviky, které pro vás připravila...

„Ubrali mi tisíce korun.“ Lidé se diví, jak je snadné podvést seniory

Vráží se vám na prahu s úsměvem, přináší symbolický dárek a žádá „dobrovolný příspěvek“. Málokdo tuší, že za tím stojí promyšlená past, která obírá...

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...
Reklama
Reklama