Druhy pepřů a ten nejkvalitnější v nové bagetě Lok Lak z Bageterie Boulevard

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pepř pochází z keře pepřovníku a znali ho již staří Římané. Dnes tuto rostlinu nalezneme zvláště v tropických částech světa. Jediný keř může mít na sobě hned několik druhů pepře, záleží pouze na tom, v jaké fázi dozrávání se sklidí a usuší. Poté putuje do našich kuchyní tak, jak ho známe – celý, drcený či mletý.

Černý pepř patří k nejznámějším a také nepoužívanějším druhům, zároveň je také nejlevnější. Jedná se
o nedozrálý plod pepřovníku, který se nejprve nechá zapařit a následně usušit na slunci, dokud neztmavne. Jeho výrazná štiplavá chuť si skvěle rozumí především s tmavým masem, polévkami, omáčkami či guláši.

Nezralé plody pepřovníků lze zpracovat i jinak. Usušením nebo zmrazením vzniká zelený pepř, který zpravidla využijeme při přípravě paštik, mletých mas či steaků nebo z něj můžeme udělat falešné kapary. Stačí kuličky naložit do nálevu z octa či soli, čímž si zachovají svou barvu. Chuť zeleného pepře je výrazná a nepříliš pálivá, nicméně jeho cena je poněkud vyšší.

Výraznou, avšak ne tak palčivou chutí, vyniká pepř bílý. V tomto případě jde o již zralý plod pepřovníku, který se po sklizni namáčí, loupe a následně vysušuje. Ideálně se používá k drůbežímu masu, rybám či sýrům, případně do smetanových omáček.

Červený pepř jsou zcela zralá pepřová zrnka po sběru vysoušená na slunci. Má peprnou chuť a nasládle voní po ovoci. Je ideální na steaky, grilovaná masa, burgery, ryby a plody moře, drůbež i zvěřinu. Hodí se do dresinků, omáček, těstovin, zeleninových a vaječných jídel. Používá se ale také při výrobě dezertů a nápojů.

Ochutnejte Kambodžu s bagetou Lok Lak z Bageterie Boulevard

Za vůbec nejkvalitnější pepř na světě je považován ten Kampotský. Jeho pěstování není vůbec snadné, proto je tato odrůda málo rozšířená a dražší než ostatní. Roste v provincii Kampot v jižní Kambodži.

Tato tzv. „perla orientu“ na vás dýchne prostřednictvím bagety Lok Lak s Kampotským pepřem, který vás zahřeje i během naší zimy. Pomalu pečené hovězí maso s tímto pepřem, volské oko, sýr gouda, pepřová omáčka, rajčatová salsa, nakládaná červená cibule a rukola. Kombinace kambodžských surovin v ideálním poměru.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...

Luxus v každodennosti: Proč jsou některé malé věci větším přepychem než kabelka za tisíce

Když se řekne luxus, vybavíme si značkové kabelky, drahé hotely a třpytivé šperky. Ale opravdový luxus může mít i zcela jinou podobu. Neměří se...

Když se láska změní v pohodlí: Jak poznat, že ve vztahu jen přežíváte

Není hádek, není drama, ale taky žádné jiskření. Vztah funguje na oko, ale něco v něm schází. Místo radosti nastoupila rutina a pocit, že...
Reklama
Reklama