Co jste nevěděli o majonéze?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Majonéza. Pro některé jen příloha k hranolkům nebo kroketám, ale pro zkušené kuchaře je všestranným pomocníkem v kuchyni a nejoblíbenější omáčkou. Za její lahodností stojí nejen pořádný obsah vaječných žloutků, ale také kvalita oleje a způsob přípravy. Na českém trhu se poctivým obsahem žloutků v kombinaci s kvalitním olejem může pochlubit například Poctivá majonéza od Vitany. A víte, že se s majonézou spojuje poměrně dost zajímavostí?

 

Vznik majonézy podle nejrozšířenější verze sahá do Francie v 18. století. Tehdy se konala hostina oslavující vítězství dobytí přístavu Mahon. Francouzský kuchař měl původně připravit jako přílohu omáčku z vajec a smetany, která však došla. Proto ho jako nouzové řešení napadlo vyměnit smetanu za olivový olej
a původní verze dnešní majonézy byla na světě. Francouzi byli novinkou nadšení a na počest významného dne ji pojmenovali „mahonnaise“, z čehož nakonec vzniklo již známé slovo „mayonnaise“, tedy česky majonéza. Ta se od té doby stala oblíbenou součástí nejen francouzské, ale i mezinárodní kuchyně.

 

Majonéza na omáčky

Snad každý zná tatarskou omáčku. Získáte ji doplněním majonézy o cibulku, kyselou okurku, hořčici, sůl a pepř. Ale majonézu můžete dochutit i jinými přísadami a přidat ji tak pro zpestření k různým chodům na vánoční stůl. K rybím pokrmům se hodí citronová nebo česneková majonéza. Přidáním křenu nebo chilli získáte ostřejší omáčku k pečeným masům. Kopr s trochou okurky s majonézou vytvoří ideální sos k rybám, ale i ke kuřecímu masu.

 

Majonéza na pečení

Majonéza už se dávno nepodává jen jako omáčka k příloze. Mnohdy se místo vajec přidává do pečených moučníků a sušenek. Konkrétním příkladem je třeba bílé pečivo jako rohlík či toustový chléb, kterým dodá křehkost, a míchaná vajíčka jsou díky ní zase krásně nadýchaná. Můžete z ní ale připravit i úžasně vláčnou vánočku.

 

Majonéza na linii

A jak je to s její výživovou hodnotou? Majonéza není žádný strašák, vše je o správném poměru. Pokud si tedy denně dáte lžíci kvalitní majonézy, podpoříte si tak správnou funkci trávení. Poctivá majonéza totiž obsahuje kvalitní olej, který ke správnému trávení právě napomáhá.

 

A nakonec … majonéza na vlasy

Došla vám vlasová maska? Sáhněte po majonéze. Suroviny jako rostlinný olej, vajíčkový žloutek nebo ocet totiž přispívají k celkovému zdraví vlasů, dodávají jim přirozený lesk a jemnost. Zábal z majonézy jim dodá živiny
a pružnost.

 

A jakou majonézu použít? Zkuste třeba Poctivou majonézu od Vitany. Je vyrobena podle tradiční receptury
a podle chuťového testu realizovaného na vybraném vzorku spotřebitelů až 56 % z nich dává přednost majonéze od Vitany před konkurencí. Proč? Může za to vyladěná receptura a kvalitní ingredience.

 

Doporučená cena: 29,90 Kč (225ml)

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3