Odkud se k nám dostala. Název čokoláda vznikl z aztéckého slova xocolatl. Aztékové i Mayové připravovali z kakaa různé placky, ale hlavně lahodný nápoj. A je celkem jasné, že když Fernando Cortéz ochutnal na dvoře aztéckého krále Montezumy II. šálek čokolády, byl napr
Odkud se k nám dostala. Název čokoláda vznikl z aztéckého slova xocolatl. Aztékové i Mayové připravovali z kakaa různé placky, ale hlavně lahodný nápoj. A je celkem jasné, že když Fernando Cortéz ochutnal na dvoře aztéckého krále Montezumy II. šálek čokolády, byl naprosto unešen. Lahůdku dovezl do Evropy, kde se stalo pití čokolády módou. Tuhá čokoláda se začala vyrábět později, o to více si nás však podmanila…
Kolik se jí kde sní
Největší čokojedlící jsou dnes Švýcaři (spořádají více než 12 kg na osobu ročně!!!) za nimi následují Němci, Belgičané, Angličané, Rakušané, Norové. Češi sní cca 6 kg ročně, podobně jako třeba Američani. Nejméně
čokolády se sní v Asii.
Jakou u nás milujeme
Co do druhů se v Česku těší největší oblibě mléčná čokoláda s oříšky, která má vyšší obsah tuku a menší podíl kakaa, takže nám rozhodně moc neprospívá. Ještě vyšší procentu tuku je v bílé čokoládě, tu ale Češi zas tolik nekupují, asi proto, že jíme i očima a čokoláda musí být zkrátka hnědá. Platí, že čím více procent kvalitního kakaa a čím méně tuku, tím lépe - a je dobře, že v poslední době přibývá těch, co dávají přednost hořké čokoládě.
Kdy tělo okrádáme
Platí ovšem, že bychom si měli užívat čokomlsání s mírou. Pokud vás chytí do svých sladkých sítí, může se stát, že nakonec bez ní neumíte žít. Čokoholizmus je ovšem už závislost zralá na léčení. Zdaleka nejde jen o psychiku, zrada je navíc v tom, že pokud se z našeho jídelníčku stane víceméně jen čokostrava, nedostane tělo vše, co potřebuje. Pocit nasycení je klamný, organismus ochuzený o minerály a vitamíny strádá a dodanou energii rychle spaluje. Hlavně
ženy trpí silným pocitem viny za nezkrotné čokochoutky a děsí se, jak ztloustnou.
Kdy tělu pomáháme
V malém množství (cca 20g) však kvalitní hořká 60-70% ní čokoláda neškodí, ba dokonce prospívá, obsahuje totiž polyfenoly a pomáhá tak při prevenci kardiovaskulárních chorob, ba i některých typů zhoubného bujení. Taková tabulka 100gramové čokolády rozdělená na pět částí vydrží pět dní. Opravdu vám ale vydrží? :)
Kdo na ni může umřít
Ať už si ale budete chtít jen tak smlsnout nebo obalit nervíky čokoládou, nedávejte ji prosím svému pejskovi nebo kočce, pro ně je čokoláda absolutní TABU, mohli by po jejím požití i umřít. Jejich tělo totiž neumí zpracovat alkaloidy, domácí mazlíčky ohrožují zejména kofein a teobromin.
U lidí se někdy objevuje potravinová alergie, kde k alergenům patří některé složky
čokolády, jako mléko, ořechy a podobně.
Text: mir
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)