Účinné zásady aneb jak zůstat štíhlá během Vánoc

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vánoce jsou tady a s nimi i nespočet dobrot, laskomin a hříchů nejen v podobě smaženého kapra a bramborového salátu. Není nutné, abyste si odříkala všechny vánoční speciality, postačí dodržovat tyto účinné triky.

zasady 457892783

Vyspěte se do růžova

Vzhledem k tomu, že vánoční bužirování je opravdu velmi náročné, dopřejte organismu dostatek spánku. Pokud budete dlouho ponocovat a brzo vstávat, koledujete si o automatické příkaz mozku k přejídání. Nedostatek spánku nastartuje stresové hormony a ty nutí člověka k nadměrné konzumaci jídla, aby organismus nabral energii pro celý den, a to z potravin.

Do fitka nemusíte, ale na procházku jděte

Pokud navštěvujete třikrát týdně fitness centrum, o Vánocích na něj s klidem zapomeňte. Tímto vás nechceme vyzývat k lenosti, ale k tomu, abyste jej pro tentokrát nahradila procházkou. Procházení v zimních měsících spálí více energie také z toho důvodu, že tělo pracuje na tom, aby se vyrovnalo s teploty pod nulou.

Žadoní vaše dítka, abyste s nimi šla sáňkovat na kopec za domem? Neváhejte a běžte s nimi, vybíhání kopce vám bude pomocníkem při spalování vánočního cukroví. Vaši nejmenší tak budou krásně unaveni a vy se budete moci večer věnovat partnerovi. Víte, že sex je pokládán za nejolíbenější aktivity vedoucí k vysněné váze? Tak tedy vzhůru do milování.

Jen pro vaši představu: Kolik má vánoční menu kilojoulůzasady 156612473

100 g smaženého kapra  – obsahuje cca 900 kJ

100 g bramborového salátu s majonézou – cca 980 kJ

100 g vanilkových rohlíčků – 2470 kJ

100 g lineckého cukroví s marmeládou – cca 1900 kJ

100 g vánočky – 1510 kJ

Chlebíček s vlašákem, uzeninou a další ozdobou –  747 kJ

Snídaně, oběd i večeře – Jezte společně a u stolu

Vánoční období s sebou nese dostatek volného času, proto jezte pospolu u jídelního stolu. Správné stolování vás donutí k pomaléjšímu způsobu stravování a mozek vám dá včas signál, že jste sytá. Rychlé stravování tento bonus bohužel postrádá, pocit sytosti se ukáže, až po té, co jste přejedená.

Zakažte si ujídat dobroty po malinkých soustech

Uždibování se vám možná zdá mnohem lepší, než se pořádně najíst. Pociťujete-li hlad, připravte si večeři nebo svačinu. Uždibovat se vyplatí pouze čerstvé ovoce nebo zelenina. Ostatní vánoční laskominy si jednoduše zakažte opakovaně „ochutnávat“. Určitě byste byla překvapena, kolik toho sníte za celý den tímto způsobem.

Text: Lenka Zelnitiusová

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama