Jak doplnit v jídelničku vlákninu?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Nedostatek vlákniny je podle odbornice na kvalitu potravin Karolíny Fourové dlouhodobým stravovacím nešvarem Čechů. Najdete ji nejčastěji v obilovinách, luštěninách, ale také v zelenině. Jak si připravit vyvážený mix ingrediencí bohatých na vlákninu, který by byl hotových za 1 minutu? Vyzkoušejte Good Lunch. Novinku v podobě hotového jídla od Bonduelle.

 

Každý zná situace, kdy je toho v práci až nad hlavu, na home office se sotva stíháte přepojit z jednoho on-line meetingu na druhý nebo trávíte většinu dne přejížděním v autě. Na pořádný oběd není čas a člověk pak sáhne po sušenkách nebo jídle z fast foodu, které sice na chvíli hlad utiší, ale ten se opět rychle vrátí a často také spolu s výčitkami svědomí. Pokud se chcete vymotat z tohoto začarovaného kruhu, vyzkoušejte hotové jídlo od Bonduelle – Good Lunch je mix luštěnin, obilovin a zeleniny bohatý na vlákninu, kterou Češi v jídelníčku často opomíjejí.

Odbornice na stravování a kvalitu potravin Karolína Fourová zmiňuje, že jedním z nešvarů, kterého se Češi ve své výživě dlouhodobě dopouštějí, je právě nedostatek vlákniny. „V jídelníčku dospělého člověka by měla představovat 30 g, většina lidí ovšem nedosahuje ani poloviny tohoto doporučeného denního množství. Problém je především v nedostatečné konzumaci celozrnných výrobků a luštěnin, ale také zeleniny nebo ovoce.“

 

Ideální řešení, když nestíháte myslet na vyváženou stravu? Good Lunch

Na kvalitě naší stravy se často podepisuje také nedostatek času. „Kvůli vytíženosti si lidé málokdy stihnou připravit do práce jídlo do krabičky a sklouznou pak k nepříliš vhodnému obědu z nejbližší restaurace, případně celý den hladoví a večer doma sní cokoliv jim přijde pod ruku, ale už příliš nemyslí na složení jídla,“ říká Karolína Fourová.

Novinka Good Lunch od Bonduelle je nejen skvělý způsob, jak v jídelníčku doplnit vlákninu, ale také jak si poradit s nedostatkem času, a přitom se v jídle neodbývat. Jde o hotové a dochucené jídlo s vyváženou směsí luštěnin, obilovin a zeleniny, která je k dostání ve třech různých variantách.

Základ každého balení Good Lunch tvoří obiloviny spolu s luštěninami a v průměru směs obsahuje 8–9 g vlákniny, tedy téměř třetinu doporučeného denního množství,“ dodává Karolína Fourová. Směs stačí 1 minutu ohřát v mikrovlnce nebo 2 minuty na pánvi, ale je možné si ji klidně vychutnat i za studena. 

 

Proč na vlákninu nezapomínat?

Vláknina má řadu benefitů, díky kterým se ji vyplatí do jídelníčku pravidelně zařazovat. Urychluje přechod trávené potravy střevy a přispívá k jejich normální funkci. Zvětšuje objem trávené potravy a prodlužuje tak pocit sytosti. Nerozpustná vláknina funguje jako pomyslný „střevní kartáč“. Prochází střevem, čistí ho a pomáhá
v prevenci proti nádorovým onemocněním tlustého střeva, která patří mezi nejčastější nádorová onemocnění Čechů. Rozpustná vláknina se rozkládá až v tlustém střevě prostřednictvím střevních bakterií, kterým slouží jako potrava – je tedy výživou pro přátelskou střevní mikroflóru. Kromě toho vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a ovlivňuje rychlost vstřebávání živin. Diabetikům pomáhá udržet si stabilnější hladinu cukru a obecně pomáhá proti obezitě.

Rychlý oběd za minutu

Díky tomu, že není potřeba Good Lunch skladovat v lednici, můžete ho mít v práci v šuplíku pro situace, kdy si nestíháte připravit oběd s sebou nebo jste v zajetí schůzek. Stejně tak ho ale využijete i během náročných dní na home office nebo před nákupem, kdy spíž zeje prázdnotou. Všechny varianty Good Lunch jsou navíc sestavené tak, že jsou ideální nejen pro vegetariány a vegany, ale obecně pro všechny nadšence rostlinné stravy, kteří dbají o vlastní zdraví, ale také o zdraví naší planety.

 

Únor měsíc luštěnin

Novoroční čočka je v jídelníčcích Čechů poměrně zažitou tradicí, ale to bývá jedna z mála situací, kdy do stravy luštěniny zařazujeme. Na 10. února připadá Mezinárodní den luštěnin, proto právě v únoru máme jedinečnou příležitost, kdy můžeme luštěniny vyzkoušet trochu jinak a objevit jejich variabilitu, barevnost i rychlou přípravu.

Good Lunch obsahuje pestrou škálu různých druhů luštěnin, například cizrnu, čočku beluga nebo černooké fazole. Právě luštěniny jsou nejen zdrojem vlákniny, ale také řady dalších cenných látek například komplexních sacharidů, které organismus déle tráví, energie se uvolňuje postupně a nepřichází brzký pocit hladu. „Jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, které můžete velice jednoduše doplnit o další bílkoviny – libovolné maso, rybu, mozzarellu, sýr halloumi, uvařené vejce nebo další ze zdrojů rostlinných bílkovin například tofu, tempeh nebo seitan. Získáte tak plnohodnotné a nutričně vyvážené jídlo, které zasytí a nebudete mít za hodinu chuť na něco sladkého,“ říká Karolína Fourová.

 

 

 

Bonduelle je rodinná společnost, která vznikla v roce 1853 ve Francii. Pracuje v oblasti zemědělské produkce, která dbá na šetrný přístup k půdě i ke svým pracovníkům. Inspiruje se v přístupu, který k přírodě měli už jejich předchůdci. Pěstuje zeleninu podle zásad ekologického zemědělství a dbá při tom na hodnoty, jako je ochrana životního prostředí, etika, zodpovědnost a kvalita života.

Karolína Fourová je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin a zároveň autorkou Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete. Už během studia pracovala jako odborník na výživu v renomované české organizaci a nyní vyvrací výživové mýty, edukuje veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin prostřednictvím sociálních sítí a své knižní publikace. Jelikož tráví více času v kuchyni než v chemické laboratoři, se svým food blogem se
v roce 2021 umístila na 1. místě soutěže Food blog roku.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama