Využijte zavařeniny z léta a dopřejte si sladké osvěžení!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Leží vám ve spíži stále spousta zavařenin z letních měsíců a hledáte způsob, jak je upotřebit? Nezůstávejte jen u marmelád namazaných na chlebu ke snídani a připravte si sladké osvěžení, které se do prvních jarních dnů skvěle hodí. Vsaďte na naše tipy a uvidíte, že sklidíte úspěch třeba u nečekané návštěvy!

Ať už jste milovníci marmelád, džemů či kompotů, to, co v létě zavaříte, v zimě jako když najdete. Kromě těchto ovocných pokladů budete k přípravě dobrot podle našich receptů potřebovat i další suroviny. Během jejich nákupu nezapomínejte dbát na kvalitu a při výběru dejte přednost lokálním bioproduktům pocházejícím z ekologického zemědělství. Pokud se chcete o biopotravinách a jejich produkci dozvědět více, navštivte stránky myjsmebio.cz. Seznam ekofarem hospodařících v souladu s přírodou najdete na kamprobio.cz
a lovime.bio.

Svěží rybízový koláč

Pustíte-li se do pečení, nebojte se experimentovat a zkuste pro tentokrát před klasickou pšeničnou moukou upřednostnit jinou alternativu. Možností máte nespočet a vsadit můžete na nutričně bohatší verze. Vyzkoušejte třeba špaldovou, žitnou nebo pohankovou mouku a přesvědčte se, že i méně obvyklé varianty mají něco do sebe. Během jejich výběru ale buďte obezřetní a na obalu hledejte logo biozebry či biolistu. Jedině tato označení zaručí, že se jedná o bio kvalitu.

Ingredience

  • 250 g bio mouky
  • 150 g bio másla
  • 1 bio vejce
  • 80 g cukru moučka v bio kvalitě
  • bio rybízová marmeláda
  • bílek z bio vejce
  • plátky bio mandlí

Mouku spolu s cukrem prosejte, přidejte vejce, máslo a vypracujte hladké těsto. Přibližně hodinu nechte odležet v lednici. Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu a vymažte ji máslem. Z těsta vyválejte plát, přendejte jej do formy, jemně vmáčkněte a přebytečné těsto odkrojte. Na dno koláče rovnoměrně rozetřete marmeládu. Odřezky těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a pokládejte rovnoměr ně na vrstvu marmelády do tvaru mřížky. Koláč potřete bílkem a po obvodu posypte plátky mandlí. Pečte v troubě dozlatova přibližně 35-40 minut.

Domácí borůvkovo-malinová limonáda

Pokud na přípravu složitějšího receptu nemáte dostatek času, nevadí. Návštěvu můžete pohostit i poctivou domácí limonádou, kterou máte hotovou během pár minut. Připravte si třeba borůvkovo-malinovou, která vás navíc dokonale naladí na nadcházející hřejivé dny.

Ingredience

  • bio borůvkový džem
  • mražené maliny v bio kvalitě
  • šťáva z bio citronu
  • ledová tříšť
  • soda
  • bazalka nebo máta v bio kvalitě na dozdobení

Na dno skleničky poklademe borůvkový džem. Přidáme hrst mražených malin a navrstvíme ledovou tříšť. Podle chuti přidáme citronovou šťávu a zalijeme sodou. Směs pořádně promícháme a v závěru dozdobíme lístky bazalky nebo máty.

TIP na závěr: Nejrůznější chutné zavařeniny jako marmelády či džemy, ale také například sirupy i bylinky, a to vše v bio kvalitě, seženete například na Ekofarmě Vlkaneč. Více informací zde.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané
a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3