Dokonalé menu pro návštěvu

Dokonalé menu pro návštěvu

Na hostinu očekáváte přátele, nebo partnerovi kolegy z práce a nevíte co uvařit? Toužíte se předvést a ukázat své kuchařské umění, avšak nápady se vytrácejí a do návštěvy zbývá jen pár dní? Poradíme vám, jak se před návštěvou blýsknout.    


Vytvořte menu, které bude zdravější než to, na které je vaše okolí zvyklé. Udělejte zdravý, avšak chutný jídelníček.

Uvítací drink

Vyhněte se zbytečným kaloriím. Servírujte sodu, zelený čaj, zázvorové pivo, ovocný punč z pravého ovoce
či čerstvě vymačkané šťávy. Pokud se jedná o večeři, můžete  

Předkrm

Ovocné a zeleninové mísy jsou skvělým, šťavnatým startem. Nakrájejte ananas, pomeranč, meloun či připravte celer, mrkev a brokolici. Buďte originální a dopřejte návštěvě ochutnat to, co běžně na svém stole nenachází. Jestliže nakrájíte jablka, nezapomeňte je pokapat citronem, aby hned nezhnědla.

Omáčky

V první řadě zapomeňte na majonézu. Je zbytečně tučná a skutečně nezdravá. Super salsa vám zabere pár minut, ale výsledek si hosté budou pamatovat ještě dlouho. Využijte bílý jogurt, zakysanou smetanu
i nízkotučný sýr. Omáček se dá vytvořit skutečně mnoho, stačí jen zapojit fantazii či Google vyhledavač.
Nebo se mrkněte na naše recepty ZDE

Tmavá mouka

Vynechejte pro tuto příležitost bílé pečivo. Nakupte tmavé, celozrnné. I těstoviny můžete zakoupit v celozrnné podobě a získáte tak vyšší nutriční hodnotu. Věřte, že přátelé denně nejí celozrnné výrobky a jistě jim velmi zachutnají.

Libové maso a ryby

Tučným masem byste zbytečně pokazili prvotní dojmy a tak vyberte takové, které je skutečné libové. Poslouží vám skvěle i ryby, jako losos, tuňák či sleď. Skvělou volbou jsou pro slavnostní večeři i mořské plody v podobě chobotniček, krevet či mušlí, avšak nikdy nevíte, zda hosta spíše neurazíte. Výživově jsou tyto lahůdky však na prvních příčkách.

Dezert na dobrou noc

Už jsme si na dezerty všeobecně zvykly a tak nezapomeňte svým hostům obohatit chuťové pohárky o sladkou tečku na závěr večera. Nikdy však nevolte velké porce, dezert je opravdu tou pomyslnou tečkou za kompletním menu. Svolte nad kouskem čokolády či malým koláčkem. Jestliže se bude jednat o tmavou čokoládu a koláč z celozrnné mouky, bude výsledek ještě lepší.

 

 

 

Text: Jana Čechová