Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

 

Mangold pro zdraví

Mangold má velice málo kalorií a minimum sacharidů, proto je jako většina listové zeleniny ideální při hubnutí nebo do nízkosacharidového jídelníčku. Je také plný důležitých vitamínů, minerálů a vlákniny.

  • Mangold je bohatý na řadu antioxidantů, včetně betakarotenu a flavonoidů, které pomáhají předcházet riziku onemocnění srdce nebo rakovinou plic.
  • Mangold pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Obsahuje totiž vlákninu, která pomáhá správnému fungování střev a její dostatek hraje důležitou roli také při hubnutí.
  • Mangold je skvělým zdrojem vitamínu K, který pomáhá předcházet poruchám srážlivosti krve a má vliv
    i na zdraví kostí.
  • Zvýšená konzumace listové zeleniny, kam patří i mangold, je prospěšná pro správné fungování srdce a je dobrou prevencí proti vysokému cholesterolu i vysokému tlaku.
  • Mangold obsahuje železo, jeho konzumace se doporučuje při chudokrevnosti.
  • Mangold urychluje trávení a podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Je proto výborným pomocníkem při detoxikaci.

 

Kde sehnat mangold

Po mangoldu se shánějte raději na tržištích nebo přímo u farmářů. V běžných obchodech ho bohužel převálcoval špenát. Vypěstovat si jej můžete i sami, není to nijak náročné. Když semena vysejete v dubnu, budete první šťavnatou úrodu sklízet už začátkem léta.

 

Mangold v kuchyni

Všichni, kteří milují špenát, si pochutnají i na mangoldu. Má nejen jemnější chuť, ale i bohatší využití. Kromě listů se dají zpracovat i řapíky, a to všude tam, kde lze použít chřest. Na rozdíl od fádního jednobarevného špenátu mohou mít stonky mangoldu bílou, žlutou nebo červenou barvu, jíst budete i očima.

Několik zásad pro úpravu mangoldu:

  1. Do zeleninového salátu používejte pouze mladé listy mangoldu.
  2. Tepelně upravený mangold chutná lépe než syrový.
  3. Z velké hromady mangoldu je po tepelném zpracování malá hromádka.
  4. Stonky mangoldu potřebují delší tepelnou úpravu než listy, proto je vhodné je oddělit a zpracovat zvlášť.

Kreativitě se při využití mangoldu v kuchyni meze nekladou. Můžete ho dát všude tam, kde byste normálně použili špenát, tedy do těstovin, omelet, slaných koláčů nebo do salátů. Vyzkoušejte i naše odlehčené recepty:


Dietní polévka z mangoldu

Mezi nejrychlejší recepty, které si můžete z mangoldu připravit, patří polévka. Odlehčíte ji jednoduše tak,
že brambory vyměníte za kedlubnu. Špenát pak nahradíte mangoldem a zdravé jídlo s minimem kalorií je na světě.

Ingredience na 1 porci
200 gramů mangoldu (listy i s řapíky)
50 gramů kedlubny
1 stroužek česneku
30 gramů cibule
vývar
1 vejce
řepkový olej
sůl a pepř

Postup

Z listů mangoldu vyřízněte řapíky a nakrájejte nadrobno. V hrnci na řepkovém oleji je orestujte společně
s nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte prolisovaný česnek a pokrájené listy mangoldu. Opékejte a po chvilce vše zalijte vývarem. Osolte a opepřete podle chuti a povařte asi 5 minut, poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte na kostky nakrájenou kedlubnu a vařte do jejího změknutí. Nakonec do polévky rozklepněte vejce, s pomocí vidličky rozmíchejte a můžete servírovat.

 

Další recepty najdete na našem webu v sekci RECEPTY!

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Nemusíte mít zahradu, abyste měli úrodu. Vlastní zelenina je novým pokladem

Hrabat se v hlíně nikdy nebylo zdravější. Čeští senioři zjišťují, že nejlevnější cesta ke zdraví, radosti a dlouhověkosti vede přes vlastní zahrádku nebo balkonový...

Domov není o nábytku: Jak si i v chaosu vytvořit ostrůvek klidu pro sebe i děti

Hračky pod nohama, špinavé hrníčky na stole a telefon, který zvoní právě ve chvíli, kdy dítě pláče. V takovém prostředí se může zdát klid...

Bobkový list nejen do kuchyně. Všestranný pomocník zničí plísně nebo pomůže při bolestech kloubů a svalů

Bobkový list využíváme nejčastěji v kuchyni jako koření. Posloužit nám však může i v domácnosti jako všestranný pomocník, a dokonce si poradí i s...

Hity letošního léta: Nejen Itálie, Češi objevují safari v exotické Tanzanii a romantiku na Maledivách

Letní prázdniny a s nimi spojené zahraniční dovolené jsou tady. Cestovatelským hitem letošního léta je Itálie, kam se chystá přes 700 tisíc Čechů. Stále oblíbenější...

Umění rodinných chvil: Jak vytvořit nezapomenutelné letní vzpomínky

Když letní slunce objímá krajinu, rodinné chvíle se mění v poklady. Jak vytvořit vzpomínky, které přežijí čas? Objevte kouzlo společného léta. Společné chvíle jako dar Léto...

Stáří bez úspor? Připravte se, nebo vám zůstane jen čekání a nejistota

Mnoho lidí odkládá spoření na důchod, dokud není pozdě. Přitom právě stáří je období, kdy nejvíce záleží na finanční jistotě. A bez ní se...

Co všechno vám prozradí oči? Více, než si možná myslíte

Říká se, že oči jsou oknem do duše. A kdo se někdy někomu podíval hluboko do očí, asi ví, že na tom něco bude....

Láska na talíři: Recept na letní romanci u večeře

Voní to létem, láskou a čerstvou bazalkou. Víš, jak proměnit večeři v nezapomenutelný okamžik? Stačí talíř, pár surovin a špetka kouzla. První sousto: Atmosféra Stůl pod...

Zář vlasů v létě: Jak pečovat o kadeře pod sluncem

Když slunce líbá vaše vlasy, touží po péči, která je rozzáří. Jak udržet kadeře zdravé a plné života? Odhalte rituály pro letní vlasovou krásu. Slunce,...

Olivový olej má spoustu zdravotních benefitů. Čím vším je jeho pravidelná konzumace prospěšná?

Na vaření ho používá skoro každý. Někdo si ho oblíbil v salátu, jiný si s ním dochutí rybu nebo zeleninu. Věděli jste však, že...

Zůstaňte v chladu a vypadejte „cool“ v nové letní kolekci Columbia Cool Hike

Letní teploty rok od roku stoupají a letní dobrodružství tak nabývají na intenzitě. Proto Columbia, přední značka outdoorového vybavení přichází s letní kolekcí Cool Hike –...

Láska v létě: Jak rozkvést ve vztazích pod letním sluncem

Když letní vánek hladí tvář, srdce bije rychleji. Jak v létě 2025 posílit lásku a objevit její nové odstíny? Ponořte se do umění blízkosti. Když...

Letní kino pod hvězdami: Filmový večer doma

Léto má své kouzlo. Dlouhé dny, teplé večery a hvězdné nebe, které přímo svádí k tomu, abychom si ho užili naplno. Nemusíte ale vyrážet...

Nedokonalá, a přesto celistvá: Přestaň čekat na „až“ a dovol si žít v přítomném čase

Nečekej, až se všechno srovná. Až zhubneš, až se uklidníš, až získáš lepší práci. Život se odehrává právě teď, nikoli v podmínkách, které si...

Chcete udržet záclony v dobré kondici? Držte se těchto zásad

Záclony dávají našim domovům útulnost, lehkost i světlo. Jenže když přijde jarní úklid, často si s nimi nevíme rady. Po zimě bývají zašedlé, zažloutlé...
Reklama
Reklama