Nedávno mě při našem pravidelném posezení v kavárně, které většinou začíná tak, že jedna z nás řekne „No, a nepůjdeme na kafe?“, překvapila kamarádka, když při listování jídelním lístkem prohodila, že vlastně nikdy neví, co si dát, protože si prostě ani za nic
Nedávno mě při našem pravidelném posezení v kavárně, které většinou začíná tak, že jedna z nás řekne „No, a nepůjdeme na kafe?“, překvapila kamarádka, když při listování jídelním lístkem prohodila, že vlastně nikdy neví, co si dát, protože si prostě ani za nic nemůže zapamatovat, co pod jakým názvem kávy očekávat. „Tak jedno latté, prosím...“ řekne číšníkovi a má více méně jasno, že to bude něco, co jí bude chutnat.
Máte to také tak? Bez kávy si nemůžete den představit, ale přitom úplně přesně netušíte, kolik které složky v šálku vlastně je? To nevadí, pokusíme se vám v několikadílném miniseriálu ty nejoblíbenější a nejrozšířenější druhy kávového nápoje přiblížit, ať se příště můžete blýsknout.
Espresso
Malý šálek, ale zato plný silné, delikátní kávy. Připravuje se ve vysokotlakovém kávovaru a to tak, že se vařící voda protlačí přes kávu.
Správně by espresso mělo obsahovat 7-8g kvalitní kávy a 30ml vody, připravuje se pouze okolo 20 až 30 sekund. Káva se totiž nesmí přepálit, aby nezískala nepříjemnou pachuť.
Espresso lungo
Prodloužené espresso aneb vhodná alternativa pro ty, kdo chtějí větší kávu. Je to běžné espresso, příprava i množství je stejné, jen se pak dodatečně doplní o horkou vodu. V kavárně by vám vodu měli přinést ve speciální konvičce, abyste si mohla vodu dolít dle vlastního uvážení.
Ristretto
V podstatě je to stejný druh kávy jako espresso, jen se připravuje pouze 18 vteřin, káva je velice silná a velice kvalitní a aromatická. Je to také oblíbený nápoj italů.
Café latté
Chcete-li kávu ve velkém šálku, sáhněte po latté. To se připravuje z Lungo espresso a mléka, má příjemnou chuť a je oblíbené po celém světě.
Caffé Macchiato
V italském jazyce znamená macchiato doslova „skvrnitý“, takže z toho můžeme snadno odvodit, že jde o kávu s trochou přidaného mléka. Správně by to mělo být espresso, s lžící mléčné pěny.
Latte Macchiato
Espresso s velkým množstvím mléka, to se skrývá pod možná trochu matoucím názvem. Tato káva je oblíbená nejen pro svou chuť ale také pro vizuální podobu – na dně sklenice je mléko, uprostřed káva a nahoře mléčná pěna.
Text: Natalie K, Foto: weheartit.com
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)