Jak správně skladovat ovoce

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Při uskladnění ovoce jde především o to, aby se neznehodnotilo, aby nebylo poškozeno chuťově, ani pokud jde
o cenné vitamíny a látky, které obsahuje.

Skladování přizpůsobte možnostem

Je zřejmé, že jinak se skladuje ovoce v rodinném domě, ještě k tomu se sklepem, a nebo v bytě v nové zástavbě, kde mnohé z bytů nemají ani naprosto běžný, takzvaný špajz. Ty dnes tak nahradily velké lednice, které pojmou mnoho z toho, co bylo dříve uskladněno v malých chladných místnůstkách plných regálů, na nichž byly uskladněny zavařeniny, sádlo, kde visely uzeniny, a kde se také skladovalo ovoce. Druhou náhradou za špajzy jsou potravinové skříně, které jsou součástí kuchyňské linky. V nich však obvykle není optimální teplota, tedy je příliš vysoká, zejména pro ovoce.

Ovoci svědčí především chladná, suchá a dobře větraná místa. Tedy sklep, již zmíněný špajz, ale třeba i garáž, nebo balkon. U balkonu však pozor na teplo a sluneční svit. V zimě pak na mráz. Zatímco špajzy byly budovány s orientací pokud možno na severní stranu, rozhodně se to samé nedá říci o balkonech, kde je tak nezbytné vytvořit stín. Při optimální teplotě mezi 5 až 10 stupni Celsia totiž nedochází skoro k žádnému odpařování vody ze skladovaného ovoce.

Jak na jednotlivá ovoce

Ovoce obecně skladujte čisté a bez případných obalů, zjistíte – li nahnilý nebo jinak vadný kus, odstraňte jej,
ať se hniloba nerozšíří na ostatní zdravé kusy. Asi nejčastěji a nejběžněji skladovaným ovocem jsou v našich podmínkách jablka. Skladujte je při teplotě do 6 °C. Nevršte je příliš na sebe, nejlepší je jedna, maximálně dvě vrstvy, aby se ke všem kusům dostal vzduch. Jablka a hrušky by se neměly sklízet přezrálé, ale spíše pár dnů před tím, než plně dozrají. Jablka neskladujte spolu se zeleninou. Podobně jako jablka se skladují i hrušky.

Citrusy vydrží při pokojové teplotě jen omezenou dobu, nekupujte jich tedy zbytečně mnoho, nebo se je snažte skladovat na chladnějších místech. Naopak banánům nedělá dobře uskladnění ve větším chladu, proto je neukládejte do ledničky. Optimum pro banány je někde mezi 12 až 15°C. Ovoce by nemělo být uskladněno společně se zeleninou, zejména pak s bramborami. Ovoce, zejména jablka a hrušky, totiž přejímá pachy
od zeleniny. Při skladování dejte pozor, aby ovoce nepřemrzlo, neboť tím přichází o vitamíny.

 

 

 

 

Text: (miž)  

Reklama

Doporučujeme

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Kouzelná podzimní dobrota: dýňové donuty

Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...

Oblíbená klasika Byla jednou jedna planeta se vrací zpět na obrazovky

Oblíbený 26dílný seriál Byla jednou jedna planeta se vrací na televizní obrazovky. Tato rodinná klasika, která poutavou formou přibližuje témata ekologie a udržitelného života,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3