Rebarborové vábení: vyzkoušejte příjemně kyselkavý koláč od Josefa Maršálka

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Aktuálně vrcholí sezóna oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června. Je tedy nejvyšší čas! Nalaďte se na vlnu víkendového pečení. Máme pro vás užitečný tip, jak tuto kyselkavou krásku v kuchyni kreativně využít. Rebarbora se v posledních letech totiž stala velmi oblíbenou přísadou do pečení, ale své místo má i ve slané kuchyni. Připravili jsme ve spolupráci s tím nejpovolanějším – mistrem cukrářem a budoucím účastníkem oblíbené taneční soutěže Josefem Maršálkem –lahodný recept, který uspokojí vaše chuťové pohárky nejen o víkendu.

Skočte si pro rebarboru do nejbližší zahrady či na místní rebarbořiště a upečte si šťavnatý a příjemně kyselkavý koláč na plech. A nešetřete na ingrediencích, neboť máslo a smetana jsou nositeli chuti a kvalitní mouka je základem úspěchu,“ říká Josef Maršálek, známý český pekař a cukrář.

 

Reberbora a její benefity
Své kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z Asie, konkrétně z Číny. Panuje o ní mýtus, že se jedná o ovoce, ale opak je pravdou. Rebarbora je vytrvalá zelenina, která má mírně nakyslou ovocnou chuť. V tomto smyslu může být matoucí její hojné využívání při přípravě sladkých receptů. Už víme, že rebarbora je ovoce a teď se mrkneme na zoubek výživovým a beauty benefitům. Příroda ji obdařila obsahem minerálů jako jsou vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík či jód, z makroživin je to hlavně vláknina a z vitamínů zástupci skupiny B. Vitamíny skupiny B podporují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové (B5), která prospívá pleti a vlasům. Navíc tato zelenina na sebe váže tuk a může napomáhat při redukci váhy. Rebarbora se hodí k masu, je z ní také výborná marmeláda, ale vůbec nejlepší je koláč. Je však potřeba brát v potaz, že rebarboru je vhodné sbírat pouze do konce června, poté může obsahovat vyšší množství kyseliny šťavelové, která našemu organismu neprospívá.

 

Jíst lokálně se vyplatí

Pokud chcete jíst lokálně a využít dary přírody na maximum, podpořte také české výrobce. Nakoupit ingredience si totiž můžete od českých farmářů nebo jiných výrobců. Například mouka, je základním kamenem úspěchu. Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak i mouka je pokaždé trochu jiná. Je to normální. Někdy je zkrátka potřeba přidat do těsta vodu, jindy ubrat, někdy je potřeba přidat na hnětení, jindy na teplotě. Na její kvalitě stojí výsledek vašeho pekařského či cukrářského úsilí. A protože není čas ztrácet čas, používejte osvědčené kvalitní mouky, které vám zaručí stálý výsledek,“ říká Josef Maršálek, cukrář a ambasador mouk Babiččina volba. Mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. Díky tomu zaručují tak stálou kvalitu.

Jak připravit rebarborový koláč s tvarohem a smetanou?
Budete potřebovat plech o velikosti 30x40cm a hodinu času na přípravu plus nějaký ten čas na kynutí těsta, ten ale můžete využít například čtením oblíbené knihy nebo aplikací pleťové masky.

Na těsto si připravte:
250g hladké mouky Babiččina volba
40g cukru krupice
100g plnotučného mléka 
60g másla 
10g droždí
1 vejce M
1 citron – kůra
4g soli

Na tvarohový krém si připravte:
250 g plnotučného tvarohu 
200 g zakysané smetany 
50g cukru moučka
10g vanilkového cukru

Na drobenku si připravte:
80g hladké mouky Babiččina volba
40g másla 
40g cukru krupice
2g soli

Na dokončení:
500g rebarbory
50g cukru krupice

Jdeme na to:
Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi dvě až 3 min. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodinu vykynout. Poté ho přeneseme na pečící papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct. Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním všech ingrediencií. Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, kterou ještě pocukrujeme. Koláč hustě posypeme drobenkou připravenou ze všech ingrediencií. Můžeme do ní přidat 1 až 2 g mleté skořice či mletého zázvoru. Koláč necháme asi půl hodiny dokynout. Pečeme ho na horkovzduch při 200C asi 14-15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

 

Dobrou chuť 🙂 

 

 

 

 

 

 

rebarborový koláč: archiv Josefa Maršálka
rebarbora v syrové podobě: fotobanka Unsplash

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...

Povinná hibernace. Těmto znamením hvězdy radí ignorovat svět a uvařit si čaj

Máte chuť zahodit telefon, zatáhnout závěsy a ignorovat okolní svět? Možná to není jen obyčejná lenost, nýbrž varovný signál vesmíru, který se snaží ochránit...

Nalaďte se na Vánoce: audioknižní inspirace pro vás i pro Ježíška

Vánoce klepou na dveře. Přípravy vám zpříjemní audioknihy. Vykouzlí atmosféru přesně podle vašich představ a nechají vám volné ruce na pečení cukroví, balení dárků...

Záhadný ubrousek a tma. Hvězda Prciček varuje před trikem predátorů

Stačila chvilka nepozornosti a nevinný večer v hotelovém baru se změnil v boj o zdraví. Hvězda kultovních komedií Tara Reid skončila v péči lékařů...

Zapomeňte na Dubaj. Tahle evropská země je rájem na zemi, tvrdí expati

Když se řekne dokonalý život, většina z nás vidí pláž a skleničku v ruce, avšak realita bývá často jiná. Nový žebříček organizace InterNations ovšem...

Darování přírodní kosmetiky k Vánocům je krásné a smysluplné

Je to ten nejlepší způsob, jak potěšit své blízké i přírodu. Přírodní kosmetika je šetrná k pokožce i životnímu prostředí. Neobsahuje chemikálie, umělá barviva...

Údolím vodopádů: Naučná stezka Bílá Opava

Naučnou stezku Bílá Opava nalezneme v pohoří Hrubý Jeseník, v srdci chráněné krajinné oblasti. Stezka začíná v lázeňském městě Karlově Studánce (760 m n....

Nelítostná bitva o dům: Katy Perry porazila u soudu nemocného důchodce

Je to konec jedné dlouhé a ošklivé bitvy, která vrhá stín na nablýskaný svět Hollywoodu. Katy Perry si může mnout ruce, neboť soudce rozhodl...

J.Cat Beauty: dostupná a hravá dekorativní kosmetika z Los Angeles

J.Cat Beauty je americká značka dekorativní kosmetiky z Los Angeles, která si získala fanoušky po celém světě díky svému hravému, výraznému a cenově dostupnému...

Hvězdy vašich Vánoc

Želatinky Liftea Colagenova® Gummies pečují o vaši krásu ve dne v noci – navíc skvěle chutnají Tohle mlsání si rozhodně vyčítat nebudete. Želatinky s příjemnou chutí jahod...

Most: Od uhelné pánve k turistické renesanci

Jméno města Most v severozápadních Čechách je historicky spojeno s bezpočtem mostů a brodů, které bylo nutné překonat přes močály, které se v oblasti...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3