Grilování bez obav. jak se lze vyhnout možným trávicím potížím?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Grilování je rozhodně možné řadit mezi nejoblíbenější letní aktivitu mnoha Čechů. I přes to, že se jedná téměř o národní sport, jsou zde stále tací, kteří porušují základní doporučení pro co nejbezpečnější uchovávání
a přípravu potravin ke grilování. Jaké zásady je při grilování vhodné dodržovat a jak se vyvarovat možným trávicím potížím, které s ním mohou být spojené, radí odborná konzultantka
BENU lékáren, PharmDr. Ivana Lánová.

Grilování je jednou z oblíbených příležitostí, kdy se sejdeme s celou rodinou či přáteli u jednoho stolu a užíváme si společně strávený čas. Podle statistik tuto aktivitu provozuje pravidelně více jak 80 % Čechů[1]. Pro správnou přípravu grilovaných pokrmů je však vhodné dodržovat určitá pravidla, abychom co nejvíce omezili rizika vzniku možných trávicích obtíží.

 

nejčastější chyby při přípravě GRILOVANýCH pokrmů

Grilování vyžaduje pečlivost, dodržování hygienických standardů a vhodnou přípravu potravin. „Nejčastější chybou bývá už samotný nákup a příprava. Ať už zvolíme kuřecí, hovězí nebo vepřové, měli bychom kupovat vždy kvalitní a zejména čerstvé maso,“ doporučuje Ivana Lánová.

Při přípravě masa bychom měli dbát na správná hygienická pravidla, aby se co nejvíce omezilo riziko tzv. křížové kontaminace. „To znamená, že bychom měli udržovat syrové maso odděleně od ostatních potravin a po skončení práce důkladně očistit a nejlépe vydezinfikovat nože a prkénka, které jsme použili, včetně důkladného umytí rukou. Dejte si také pozor na to, aby ani šťáva, která ze syrového masa vytéká, nepřišla do styku s jinými potravinami nebo přílohami, které se už dále tepelně neupravují, jako jsou saláty, omáčky a pečivo,“ říká Lánová. Zmrzlé maso je potřeba před přípravou rozmrazit, nejlépe už den předem, a poté uchovávat v ledničce.

Potraviny určené ke grilování, které podléhají rychlé zkáze, bychom měli v chladu uchovávat co nejdéle. Při letních teplotách se totiž mikroorganismy v potravinách množí obvykle rychleji. Před grilováním je také velmi vhodné důkladně vyčistit grilovací rošt, na kterém mohou být zbytky jídla, tuku nebo jiné nečistoty z předchozích grilování. Tyto zbytky mohou být zdrojem mikroorganismů a kontaminovat čerstvé potraviny.

Při samotném grilování bychom měli dbát rovněž na to, aby bylo maso dostatečně tepelně upravené. „Málokdo si uvědomuje, že např. bakterie Salmonella optimálně roste při teplotě 37 °C a přežije v teplotách od 5 do 47 °C. Až teplota vyšší než 60 °C bakterii obvykle zničí, a zpravidla tak nehrozí zdravotní problémy, které se s ní spojují. Vždy se proto ujistěte, že je maso důkladně tepelně upravené. V opačném případě, a to hlavně v létě, může mít bakterie Salmonella ideální podmínky pro množení,“ vysvětluje Lánová. Hotové maso by pak rozhodně nemělo přijít do styku s místem, kde se dříve nacházelo maso syrové.

Příčinou mnoha zdravotních potíží spojených s grilováním bývá také nadměrné vystavení potravin ohni. „Otevřený oheň může způsobit přílišné opékání až spálení potravin a vést ke vzniku karcinogenních látek, jako je akrylamid. Pokud se tak stane, zčernalá místa byste měli z grilovaného jídla odřezat. Není také vhodné grilovat masné výrobky, jako jsou např. salámy a šunky. Ty osahují dusitany, které se při grilování mohou přeměňovat na karcinogenní nitrosaminy. Přítomnost karcinogenních látek v potravě pak může zvýšit riziko vzniku rakoviny,“ upozorňuje Lánová. Také oblíbené podlévání masa pivem může přispívat k tvorbě rakovinotvorných látek. Kromě toho, uhlíkem zakouřené potraviny mohou dráždit sliznice trávicího traktu. Zamyslet bychom se měli i nad tím, jaké dřevo pro grilování použijeme. Smolnaté dřevo často obsahuje velké množství pryskyřic, které mohou při spalování uvolňovat zdraví škodlivé látky.

 

obvyklé PŘÍČÍNY trávicích POTÍŽÍ a jak si S nimi lze poradit

Jedním z nejčastějších patogenů onemocnění trávicího systému je již zmíněná bakterie Salmonella. „Každý rok je na území České republiky zaznamenáno více než 10 tisíc případů bakteriální infekce salmonelózy. Mezi obvyklé příčiny infekce patří konzumace špatně balených, uchovávaných a zpracovaných mléčných výrobků, vajec, zeleniny nebo právě masa,“ říká Lánová. Hlavními symptomy onemocnění salmonelózou bývají nevolnost, horečka, průjem, zvracení nebo bolesti břicha. „Následkem salmonelózy může být dehydratace, lze pozorovat
i rozvoj apatie nebo křečí, nízkého krevního tlaku, halucinací nebo dokonce až poruch vědomí, a to právě v důsledku dehydratace. Návštěvu lékaře rozhodně není na místě odkládat, jelikož se bakterie způsobující salmonelózu velmi rychle šíří do krve a do celého těla. Infekce může být navíc výrazně rizikovější u malých dětí
a seniorů,“
doplňuje Lánová. Běžná inkubační doba salmonelózy je 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji se nákaza projeví mezi 24–48 hodinami.

Dalšími patogeny mohou být bakterie Escherichia coli a Campylobacter jejuni, které se sice běžně vyskytují v našem trávicím traktu, ale zahrnují několik typů, které pro nás umí být nebezpečné. „Lidé do svého těla nejčastěji dostanou E. coli konzumací nedovařeného hovězího masa, ale může k tomu dojít i z kontaminované vody. Některé kmeny E. coli mohou člověka za určitých okolností dokonce usmrtit. Bakterie Campylobacter jejuni se pak vyskytuje hlavně v drůbežím a hovězím mase, játrech a mletých masech. Kampylobakteriózu, která je zpravidla provázena kolikovitými bolestmi břicha, průjmem a horečkou, většina lidí přečká během týdne, a to samovolně bez léčby. Nebezpečná však může být pro děti a oslabené jedince,“ vysvětluje Lánová. V potravinách se mohou vyskytovat také viry, pro které jsou potraviny pouze prostředek pro jejich přenos, a to třeba do lidského těla, a častokrát mohou být odolnější než bakterie. Nejčastěji to jsou viry hepatitidy a noroviry[2].

Při vzniku střevních potíží se doporučuje dodržovat určitá pravidla. „V takovém okamžiku je naprosto zásadní pitný režim a dieta bez tučných a kořeněných jídel. Tělo potřebuje doplnit ionty, a lze mu s tím pomoci třeba pitím minerálních vod, případně i volně prodejných rehydratačních roztoků“ radí Lánová. Výhodná mohou být
i probiotika. „Jedná se o živé mikroorganismy, které se přirozeně nacházejí v lidském těle a přispívají k udržení přirozeného střevního mikrobiomu. Probiotika se nacházejí i v některých potravinách, jako je kvašená zelenina, jogurt, kefír nebo acidofilní mléko,“ dodává Lánová. V případě, že potíže přetrvávají, je rozhodně vždy na místě návštěva lékaře.

 

 

 

                           

                                                                                                              

                                                                                                              

 

[1] https://globe24.cz/byznys/kdo-negriluje-neni-cech-pruzkum-odhalil-zajimava-fakta.d67ff27a

[2] https://www.vscht.cz/popularizace/doktorandi-pisou/2017/detekce-noroviru-v-potravinach

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Podzimní kolekce bot Sorel přináší nové horizonty

Legendární původně kanadská značka SOREL čerpá inspiraci ze svých více než šedesátiletých zkušeností s vytvářením univerzální funkční zimní obuvi. Dnes nabízí celoroční řadu obuvi...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3