Radotínské údolí: Nečekaně pestrá příroda na okraji Prahy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pouhých dvacet minut od centra Prahy najdete nečekaně pestrou přírodu, která je zvlášť teď v létě  díky rozkvetlým loukám překrásně barevná i plná života. Místo, o které se stará spolek Pražská pastvina představuje Prokop Pithart v dalším dílu seriálu Na dosah.

Překrásnou a překvapivě autentickou přírodu najdete v přírodní rezervaci Radotínské údolí. „Je to taková mozaika stepních, lesních a vlhkomilných biotopů. Proto se tu vyskytuje celá řada zajímavých druhů rostlin
i hmyzu. V okolí potoka pak najdete kopretinové louky,“
popisuje Vojtěch Koštíř ze spolku Pražská pastvina.

 

Nejcennější pražská příroda

Radotínské údolí najdete na jihozápadním okraji Prahy, v okolí soutoku Radotínského a Mlýnského potoka mezi Zadní Kopaninou, osadou Cikánka, Kosoří, a Chotčí. Je považované za nejcennější pražskou přírodní rezervaci, protože se tu nachází až 600 druhů rostlin. Jeho část dokonce leří v Chráněné krajinné oblasti Český kras.

Je to tu nejen krásné na pohled, ale také tu člověk zjistí, jak příroda vlastně funguje a co potřebuje, aby byla podobně bohatá. „Máme tu i sad a vlastní včelstva, protože právě díky včelám se člověk může dostat do nitra poznávání přírody. Pořád ale platí, že pokud by včel v krajině bylo až moc, také to nebude dobře, protože by vyzobaly všechen nektar, který potřebují i další druhy hmyzu,“ upozorňuje Koštíř.

 

Staňte se součástí

Nemusíte sem přitom vyrazit jen na návštěvu a procházku. Abyste pronikli ještě blíž, přihlaste se na jednu
z brigád, které tu pro veřejnost pořádají každý víkend. Jednu z aktivit si vyzkoušel i filmař a fotograf Prokop Pithart v seriálu Na dosah, který natáčí pro českou Toyotu, jejímž je ambasadorem.

Při své návštěvě Radotína bylo potřeba přesunout stádo koz a ovcí na nové místo. Stanoviště a pastviny je totiž třeba pravidelně střídat, aby se na nich tráva udržela a příroda se tu dokázala obnovovat.

Pražská pastvina proto nechává zarůstat již spasené plochy, osazuje je keři a tímto způsobem místo udržuje
a postupně rozšiřuje. Na křovinaté zarůstající louce, kde se stádo obvykle pase, můžete spatřit také mnoho druhů ptactva. Během procházky pak navíc narazíte i na řadu historických mlýnů, z nichž nejzachovalejší je Taslarův
a Maškův.

„Mám radost, že tu v okolí jsou lidé, kteří podporují biodiverzitu, a že se nám díky nim daří vytvářet zdravou
a pestrou krajinu,“
uzavírá Vojtěch Koštíř.

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama