Jihotyrolské Törggelen mají stále svoji sezónu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzim je v Jižním Tyrolsku jedno z nejkrásnějších a zároveň nejrušnějších ročních období. Je to čas sklizně,
s níž jsou tradičně spojeny slavnosti Törggelen. Všem milovníkům dobrého vína a jihotyrolské kuchyně se naskýtá ideální příležitost ochutnat nová vína a kulinářské lahůdky, ale také zažít místní tradice.

Při slavnostech Törggelen můžete navštívit řadu místních restaurací – šenků, které místní farmáři nazývají Buschenschank. Jejich poznávacím znamením jsou svazky větviček s červenou stužkou připevněné na vstupních dveřích. V těchto šencích podávají místní farmáři vína a delikatesy, jež pochází 100% z jejich vlastní produkce. Mezi vyhledávané pochoutky patří nejrůznější sýry, uzeniny či klobásky podávané s kysaným zelím, oblíbené jsou ale také ravioli Schlutzkrapfen či knedlíčky s různou příchutí – Knödeln. Z nápojů můžeme doporučit čerstvě lisovaný hroznový mošt či vynikající mladá vína. Jako dezert jistě potěší sladké koblihy, pečené kaštany či nejrůznější domácí koláče.

Törggelen je tradice, která si získala svůj jedinečný a zvláštní název podle nástroje, který se
v minulosti používal k výrobě vína. Tento nástroj se nazýval T
orggl, a stal se tak nejen součástí tohoto starodávného procesu výroby vína, ale také pojmem pojmenování této tradiční události. Po podzimní sklizni, kdy se vinohrady vyprázdnily a výnosy byly uskladněny, obvykle farmář pozval své pomocníky na velkou hostinu. Tato hostina se konala v místnosti, kde byl umístěn lis na víno – törggl. Byla to chvíle odpočinku a oslav, kdy se hodovalo a slavilo úspěšné ukončení sklizně,
a také příležitost poděkovat pomocníkům za jejich tvrdou práci.

Konec sklizně s sebou navíc přináší dožínkové slavnosti a trhy. Návštěvníci zde najdou stánky přeplněné regionálními potravinami, ať už domácí ovocné šťávy, vína, šnapsy, tak mléčné produkty včetně vyhlášených sýrů. Nepřehlédnutelná je také nabídka čerstvě sklizeného ovoce a zeleniny, či vyhlášených masových specialit. Mnohé z výrobků jsou označeny značkou kvality Roter Hahn. Produkty, jež jsou prezentovány pod značkou Roter Hahn, musí splňovat celou řadu kritérii. Základní podmínkou je, že nejméně 75 % použitých surovin musí pocházet z vlastního hospodářství. Zbývajících 25 % může být z jiné farmy, ovšem také z Jižního Tyrolska. Zpracování musí probíhat přímo na farmě. Každý výrobek prochází slepou degustací místních odborníků, kteří zhodnotí, zda je možné mu udělit pečeť kvality Roter Hahn.

Ať už jste milovník vína, přírody nebo jen chcete zažít tradiční jižní tyrolskou pohostinnost, Törggelen je událost, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Vzhledem k rozdílné nadmořské výšce jednotlivých farem, neprobíhá doba sklizně všude ve stejnou dobu. Až si budete hledat ubytování, rozhodněte se pro místní farmy Roter Hahn, kde nejlépe zažijete pravou atmosféru dožínek. Hostitelé a farmáři v jedné osobě rádi poradí, který termín je na jejich farmě ten nejlepší.

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie č. 1: Pečené kaštany jsou ideální pochoutka k vínu ©Frieder Blickle Roter Hahn

Fotografie č. 2: Typické jihotyrolské „Knödeln“ ©Frieder Blickle_Roter Hahn

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Sex po čtyřicítce: Méně iluzí, více potěšení. Proč to bývá nejlepší období?

Touha se neměří věkem. Mění se jen způsob, jak ji prožíváme. Právě po čtyřicítce se sexualita může stát nejen radostí, ale i prostorem pro...

Tři snadné recepty na ledový čaj, které vás příjemně zchladí

Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je...

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

Nová limitovaná kolekce Columbia Heritage přináší remakeikonické rybářské vesty z 60. let v barvách a s potisky drsného oregonského pobřeží

Limitované kolekce Columbia Heritage čerpají každou sezonu inspiraci z ikonického historického oděvu vybraného z archivů značky Columbia, který je s novou kolekcí spojen s jedinečným místem nebo...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Rožmberk nad Vltavou s Kabátem, Richardem Krajčo, Dymytry či Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Divokej Bill, Sofian Medjmedj, Visací zámek, Tomáš Klus a další Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ na Rožmberku vystoupí kapela...

Burger King rozkřupal léto. Letní limitka Summer Crunch křupe až za roh

Řetězec Burger King znovu ovládla letní limitovaná nabídka s názvem Summer Crunch, která staví na zážitku z intenzivní křupavosti a přináší sezonní kombinaci ingrediencí,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...
Reklama
Reklama