Barman versus umělá inteligence: kdo namíchá lepší koktejl?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vychlazené bublinky dodají jiskru každému okamžiku a blížící se svátky nejsou výjimkou. Během vánočních dnů i o poslední noci roku tak otevíráme svou oblíbenou lahev sektu a připíjíme si na setkání i další radosti. Napadlo vás ale vychutnat si cinknutí sklenek a šumivý zážitek zase trochu jinak? Spojit chutě svátečních dní s jiskrným Bohemia Sektem a vykouzlit netradiční koktejly, které dodají setkání šmrnc a styl? Jestli byste po honu na dárky chtěli vaše kreativní já nechat chvíli odpočinout, máme pro vás nachystaných několik tipů na skvělé koktejly s Bohemia Sektem. Polovinu drinků vytvořil profesionální barman, druhá polovina vzešla z pera umělé inteligence (AI). Myslíte, že se síly vyrovnaly? Posuďte, kdo si vedl lépe – takové hodnocení s drinky v ruce společně s vašimi přáteli je perfektním plánem na večer!

 

Nahradí AI barové odborníky?

Za poslední roky zaznamenala AI prudký nárůst a prosazuje se v mnoha sférách našeho života. Je přínosem v řadě oborů, ale význam má rozhodně i pro běžného člověka a uživatele internetu. Může poskytnout vhled do tématu i dát dobrou radu. Říká se, že kreativitě se meze nekladou, jak kreativní a úspěšná je ale AI na poli mixologie? Její počínání zhodnotil i Martin Vogeltanz, profesionální barman a I. viceprezident České Barmanské Asociace: „Není pochyb, že umělá inteligence je obecně velkým pomocníkem, zdá se ale, že na některé věci zůstává stále krátká. Její přínos v určitých oblastech by se tak neměl přeceňovat. Některé receptury drinků, které připravila se zapojením Bohemia Sektu, určitě stojí za vyzkoušení, doporučoval bych se ale řídit při výběru z jejích návrhů i svou intuicí.“ Umělá inteligence pracuje obvykle se základní paletou chutí a ingrediencí, občas však dokáže překvapit zajímavou kombinací. Je ale logické, že zkušenosti profesionálních barmanů zatím nepřekoná. „Běžně se stává, že to, co vypadá takzvaně na papíře dobře, ve skutečnosti ne stoprocentně ladí. Teoreticky by měly některé chutě fungovat spolu, ale není to zkrátka ono. Na druhou stranu se může stát,
že i kombinace, které se zdají na první pohled šílené, mohou vytvořit dokonalou harmonii,“
popisuje Martin Vogeltanz.

 

Co je v kurzu

Zapojit šumivé víno do přípravy koktejlů není novinkou, mnozí si jistě nedokážou představit nedělní brunch bez sklenky Mimosy, tedy kombinace sektu a čerstvé pomerančové šťávy. „Oblíbených drinků s šumivým vínem je celá řada a přibývají další. Největším trendem je rozhodně zapojení netradičních ingrediencí, respektive kombinací. Tak vznikají i signature drinky nejrůznějších barů, které se stávají lákadlem pro návštěvníky,“ říká Martin Vogeltanz.

Jak na sektové koktejly

Příprava koktejlů ze sektu je poměrně jednoduchá, stačí dodržet pár základních pravidel.

  • Netřepat, zlehka promíchat
    Perlení šumivého vína dodává kouzlo i celému drinku. V momentě, kdy do koktejlu přidáváte sekt, byste tak měli jít cestou pouze lehkého promíchání. Šejkr můžete použít na přípravu dalších součástí drinku, které chcete důkladně promísit. Pokud v receptuře narazíte na potřebu protřepání ingrediencí v šejkru, ale ten profesionální doma nemáte, nezoufejte. Stejně dobře vám poslouží i fitness šejkr, popřípadě zavařovací sklenice.
  • Do správné sklenky
    Pro svůj koktejl zvolte sklenku, která bude lahodit vašemu oku. Vězte ale, že koktejly z šumivého vína se po celém světě nejčastěji podávají v sektových sklenkách.
  • Dobře vychladit
    Stejně jako si dopřáváte dobře vychlazenou sklenku samotného sektu, tak i vašemu drinku bude nejvíce slušet sekt o správné teplotě. Vyplatí se mít vychlazené i ostatní ingredience, popřípadě i dobře zchladit samotnou skleničku. Stačí dát dovnitř pár kostek ledu a před samotnou přípravou koktejlu je vysypat, nebo sklenku ponechat chvíli v mrazáku.

 

Drinky podle AI:

Zadání znělo jasně: „Navrhni mixovaný drink, jehož základní ingrediencí je Bohemia Sekt. Měl by se hodit k vánočnímu období nebo oslavám příchodu nového roku. Drink by měl být jednoduchý na přípravu.“ Jak se s úkolem popasovala?

Bubbly BFFs
10 cl Bohemia Sektu rosé demi sec
10 cl brusinkového džusu
Šťáva z 1/2 limetky
Led, Na ozdobu: čerstvé brusinky a klínek limetky

V šejkru s ledem důkladně protřepejte brusinkový džus a šťávu z limetky. Brusinkovou směs přeceďte do sklenice s ledem, asi do poloviny objemu. Dolijte Bohemia Sektem a zlehka promíchejte. Dozdobte brusinkami a klínkem limetky. Pro variantu bez alkoholu zvolte růžový nealkoholický Bohemia Sekt.

Další drinky a nápoje na našem webu v sekci RECEPTY – NÁPOJE.

Kdo má navrch?

To, jak si počínala umělá inteligence při přípravě receptů, už profesionální barman okomentoval výše. Podle něj se drží spíše základních kombinací a z plejády receptur, které navrhne, je třeba pozorně vybírat. Umělá inteligence není žádné pískle a ačkoli s ní tváří v tvář můžeme prostřednictvím chatbotů hovořit teprve odnedávna, samotná technologie se rozvíjí už od padesátých let. Mohla si tak „ve svém věku“ dovolit drinky nejen navrhnout, ale i zhodnotit receptury svého pomyslného protivníka: „Pineapple Pals se zdá být dobře promyšleným a lákavým drinkem, který by mohl potěšit ty, kdo mají rádi ovocné drinky. Kombinace ananasového cordialu s Bohemia Sektem brut slibuje osvěžující zážitek. Skořice a sůl by mohly přidat zajímavé kořeněné
a vyvážené prvky. Ananasový chips a nevěstin závoj jsou kreativní ozdoby, které mohou dodat dojem elegance a exotiky. Vizuální stránka nápoje je často stejně důležitá jako jeho chuť,“
míní umělá inteligence. „Recept na Hot Bubbles zní nápaditě, zahrnuje kombinaci různých chutí, což může být pro mnohé zajímavé. Předpokládám,
že název odráží spojení pikantního (chilli) s perlením sektu. Kombinace ibiškového cordialu, čokoládového sirupu
a sektu je nezvyklá a může vytvořit netradiční chuťový zážitek. Nádech chilli papričky by měl dodat drinku pikantní nótu. Pokud máte rádi pikantní a sladké kombinace, určitě by stálo za to Hot Bubbles vyzkoušet,“
doporučuje AI. Jak sama dále upozorňuje, hodnocení receptů je značně subjektivní. Všechny receptury mají své jedinečné prvky a volba favorita mezi nimi bude záviset na vkusu a preferencích těch, kdo budou koktejly pít. Nezbývá tak než svolat přátele a vydat se na příjemnou cestu hodnocení drinků po vlastní ose. Tak nějak začíná skvělý večírek!

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Mozek nemá tlačítko „Mute“, ale vy máte prefrontální kůru. Jak zkrotit hněv?

Dopravní zácpy, protivní kolegové nebo pomalé fronty z našeho života nezmizí. Co se ale změnit může, je náš vnitřní operační systém. Vědecké výzkumy potvrzují,...

Fénix nad popiolem: České Švýcarsko investuje 130 milionů do novinek pro turisty

Národní park České Švýcarsko se připravuje na další velkou kapitolu své obnovy. Díky Programu švýcarsko-české spolupráce a podpoře ministerstva životního prostředí se v letech...

„Příliš unavení na milence.“ Proč mileniálové vyměnili nevěru za klid v koutě

Zapomeňte na morální kázání. Podle nejnovějších kulturních trendů a analýz magazínů jako VICE nebo Newsweek mileniálové nepodvádějí proto, že by byli svatí, ale proto,...

Víte, kolik platíte za elektřinu? Většina z nás nemá tušení!

Kolik skutečně měsíčně utrácíte za elektřinu? Pokud si nejste jistí, nejste v tom sami. Podle průzkumu Skupiny Klik.cz téměř polovina Čechů nesleduje vývoj cen a...

Zhasněte v koupelně! Fenomén „dark showering“ dobývá svět a odborníci ho milují

Slyšeli jste už o „tmavém sprchování“? Zatímco ranní sprcha nás má probudit a nabít energií, nový trend, který zaplavil sociální sítě, se zaměřuje na...

Túje jsou pasé: Zasaďte srbský smrk a vytvořte si neproniknutelnou alpskou stěnu

Většina lidí při plánování živého plotu automaticky sahá po tújích. Jenže zahradníci znají lepší tajemství: srbský smrk (Picea omorika). Je levnější, odolnější a vypadá...

Nová éra péče o tělo

Dove uvádí na trh tělová séra s aktivními složkami na úrovni pleťové péče Značka Dove přináší zásadní inovaci v péči o pokožku těla. Představuje novou...

Mrtví lupiči a malý psychopat? Expert rozebral Kevinovy pasti v Sám doma

Při sledování Sám doma v roce 2025 nás napadají jiné otázky než v dětství. Třeba jak si sakra rodiče mohli dovolit dům, který se...

Voda z kohoutku jako nepřítel baristů. Jak tvrdost a chlor ničí aroma drahých zrn

Milovníci kávy dokážou hodiny debatovat o pražení, mikrometrech na mlýnku nebo původu zrn. Pak ale často udělají tu největší chybu. Celý rituál zalijí vodou,...

Bonusy za 4,5 miliardy korun! Zpěvačka odměnila svůj štáb rekordní sumou

Turné Eras Tour přepsalo historii. Po 149 koncertech ve 21 zemích se tržby zastavily na neuvěřitelných 2 miliardách dolarů. Taylor Swift se však v...

12 nocí, 12 měsíců: Unikátní průvodce, jak si „přednastavit“ úspěšný příští rok

Období mezi zimním slunovratem a Třemi králi bylo pro naše předky tím nejposvátnějším časem v roce. Věřili, že během tzv. „Kouřových nocí“ je hranice...

Generace důvěřují, odborníci doporučují

Značka Vaseline, založená v roce 1870, si již více než 150 let drží pevné místo v domácnostech po celém světě. Její schopnost chránit pokožku...

Špína, psí výkaly a přísná pravidla. Bývalé milenky promluvily o svátcích v Playboy vile

Vánoce plné sněhu uprostřed slunné Kalifornie, kde ovšem místo baněk visí na lustru spodní prádlo, ale pod povrchem vládne přísný režim. „Hef měl naprosto...

Zrcadlo jako zrádce. Pokud v něm vidíte nepořádek, násobíte si stres

Všichni si dáváme předsevzetí, že zhubneme, budeme jíst zdravěji a méně se stresovat. Jenže často zapomínáme na místo, které nás ovlivňuje úplně nejvíc, a...

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3