Advent v Jižním Tyrolsku nabízí jedinečnou příležitost zapojit se do tradičních místních zvyků

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Období adventu je časem zklidnění, rozjímání a také okamžikem příprav na jeden z nekrásnějších svátků v roce. Je to období, kdy se naše domovy plní vůní vánočního cukroví, zvukem koled, pohádek a sváteční atmosférou vytvářenou světlem svíček na adventním věnci. V čase adventu se vracíme ke kořenům a oceňujeme tradice, které nám byly předány napříč generacemi. Jedním z míst, kde se s tradicemi setkáme doslova na každém kroku, jsou jihotyrolské adventní trhy. Je to prostor, kde najdete nepřekonatelnou nabídku kulinářských specialit, tradičních řemeslných výrobků a také zábavy.

 

Jihotyrolští velmi vynikají v oblasti tradičních řemesel. S výsledky této práce, s tradičními řemeslnými výrobky, se můžeme setkat jak na hospodářských usedlostech, kde se vyrábějí, tak i ve specializovaných prodejnách značky Roter Hahn, či na adventních trzích.

Doslova obléknout svoji domácnost do vlny můžete, když objevíte háčkované výrobky z ovčí vlny, které vyrábí paní Aichner na farmě Hoferhof nedaleko Merana. Máte-li rádi výrobky ze dřeva, jistě vás osloví umělecké předměty, jejichž výrobě se věnuje rodina Schnitzer v Pardellhofu. Neodolatelné jsou figurky ze starého dřeva, lampy, mísy i ozdoby pro venkovní prostory.

Řezbářstvím se zabývají i na farmě Thalerhof ve Feldthurns. Místní rodina Kerschbaumer zde provozuje řezbářskou dílnu, ve které můžete tato umělecká díla obdivovat. Je mnoho cest, jak přeměnit dřevo v umělecké dílo. Jednou z nich je i soustružení, které vyžaduje velkou zručnost a trpělivost. Toto umění ovládá rodina Windegger, která žije na farmě Lahngut v Lana nedaleko Merana.

I košíkářské umění má v Jižním Tyrolsku svou tradici. V dnešním pojetí je košíkářské řemeslo spojeno s novými nápady a koresponduje tak s moderní kulturou bydlení a současným designem. Rodina Paris na farmě Oberhof nedaleko Merana plete neodolatelné koše, lampy, tašky i další ozdoby. Jakmile tyto jedinečné kousky vezmete do ruky, budete si je chtít odnést domů.

 

Cukrovinky na způsob Jižního Tyrolska

Stejně jako u nás nedají místní v Jižním Tyrolsku dopustit na perníčky, vanilkové rohlíčky, či skořicové hvězdičky. Ti mají ale své receptury, které si předávají po generace a je tak velmi pravděpodobné, že se od těch tradičních českých budou přeci jenom lišit. Svařené víno, či horké nápoje z místních čerstvých bylinek byste si také neměli nechat ujít. K nim se hodí sladké pečivo na způsob české vánočky – Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými druhy ořechů a sušeným ovocem. Připravili jsme si pro vás recept, podle kterého si Zelten zvládnete udělat hravě z pohodlí domova.

Na zhruba 30 kousků tohoto sladkého pokrmu budete potřebovat:

Na marinování

  • 1 kg hrubě nasekaných ořechů
  • 1 kg rozinek Sultánek
  • 1 kg sušených fíků nakrájených na malé kousky
  • 150 g cukru
  • 2 ks citrónu
  • 2 ks pomeranče
  • 2 čajové lžičky anýzu
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 500 ml svařeného vína
  • Špetka soli

Na chlebové těsto

  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 25 g suché droždí
  • 1 polévková lžíce oleje
  • Špetka soli

Na ozdobu

  • Ořechy, mandle, sušené třešně, cukrová voda na potření (zde ale můžete volit ingredience dle libosti).

Postup
Na tento recept je potřeba vytvořit větší časovou rezervu, ale výsledek pak stojí za to. Den předtím, než začnete vypracovávat samotné těsto, připravte směs z ovoce a ořechů. To je velice jednoduché, vezmete všechny ingredience, které jsou určené pro marinování a zalijete je svařeným vínem a dobře promícháte. Následně stačí přikrýt utěrkou a nechat na chladném místě řádně vyluhovat.

Druhý den vypracujte těsto na chleba. Všechny ingredience k tomu určené dobře promíchejte a vypracujte v nadýchané těsto, které pak nechtě krátce kynout.

Po vykynutí chlebového těsta k němu opatrně přidejte marinované ovoce, a velmi dobře zpracujte dohromady. Hotové těsto vytvarujte do tvaru dle libosti (tradičně jej jihotyrolští tvarují do oválu), ale fantazii se meze nekladou. Před pečením potřete cukrovou vodou a následně vložte do rozehřáté trouby na 175° po dobu 40 minut.

Po upečení opět Zelten potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlovými jádry a sušenými třešněmi. Po ozdobení jej nechte vychladnout, alespoň 24 hodin. Následně Zelten zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň týden uležet, všechny chutě se tak krásně spojí dohromady.

 


 

Roter Hahn – značka kvality jihotyrolských farem

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) představilo v roce 1998 Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunném regionu v italských Alpách. V nabídce je nyní více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.

Hosté se mohou celoročně ubytovat na farmách v apartmánech či samostatných pokojích, které jsou proslulé svou útulnou čistotou a příjemnou atmosférou. Farmy jsou známé vynikající domácí gastronomií, výjimečnou pohostinností a vzornou péčí o hosty. Nabízejí mnoho příležitostí pro strávení aktivní dovolené.

Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na jihotyrolské farmě a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek.  Farmy jsou skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Hosté si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty.

Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn najdete zde www.roterhahn.cz. Katalog, ve které jsou představeny možnosti ubytování na farmách v Jižním Tyrolsku, si můžete objednat zde

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Stres jako tichý zloděj krásy. Co pomáhá, když už krémy nestačí

Někdy máme pocit, že děláme všechno správně – odličujeme, hydratujeme, jíme saláty a pijeme vodu. A přesto se v zrcadle objevuje unavená, zašedlá tvář,...

Nezbytné letní outfity – co nosit tuto sezónu?

Léto je ideální příležitost, jak si pohrát s módou, odlehčit šatník a vsadit na svěží barvy i pohodlné střihy. Ať už míříte do města,...

Léto ve džbánu: Recepty na domácí limonády, které tě přenesou na terasu v Provence

Sladké, kyselé, voňavé a krásné na pohled. Domácí limonády jsou mnohem víc než jen voda s citronem. Stačí pár surovin z kuchyně a můžeš...

Vytáčí vás zapáchající pračka? Přestaňte používat prací gel

Každý od pračky očekává, že vypere prádlo, tak, aby bylo čisté a voňavé. To však není možné, pokud pračka zapáchá. Říkáte si, že se...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Kunětickou horu s Kabátem, Divokým Billem, Richardem Krajčem a Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Wanastowi Vjecy, Sofian Medjmedj, Marpo a další interpreti a kapely. Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ vystoupí Ben Cristovao Hudební festival...

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Poslední šance. Xiaomi nabízí nejlepší telefony za letošní nejnižší ceny

Pouze do 21. července můžete využít slevy na chytré telefony, ventilátory, hodinky, náramky a další výrobky Xiaomi. Nejlevnější špičkový telefon Redmi Note 14 stojí...

Domov za 60 tisíc. A k večeři rohlík? Vítejte v českém zlatém stáří

Rohlík k večeři, sprcha dvakrát týdně, přetížený personál. A účet na 60 tisíc měsíčně. Tak vypadá realita v některých soukromých domovech seniorů. Důstojné stáří...

Zůstala jste v 60 sama? Nežijte ze vzpomínek a vytěžte ze single života maximum

Ať už jste zůstala sama ze svého vlastního přesvědčení nebo to prostě tak zařídil život, odežeňte chmury a najděte si v tom svá pozitiva....

Lázeňské hotely Ensana představují v Mariánských Lázníchnový lázeňský program pro osoby po onkologické léčbě

Lázeňská skupina Ensana spouští v Mariánských Lázních nový specializovaný program Onkologická rekonvalescence, který je určený klientům po ukončené onkologické léčbě. Program byl vytvořen zkušeným týmem lékařů,...

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...
Reklama
Reklama