Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tak proč si ji nepřipravit i doma? Nemusíte strávit hodiny hledáním surovin ve specializovaných obchodech ani přípravou. S indickými omáčkami od Živiny vytvoříte skvělé autentické jídlo během chvíle. A protože Indové servírují na stůl vždy více jídel najednou, připravil pro vás i šéfkuchař Ondřej Dufek hned několik receptů, jak omáčky od Živiny v kuchyni využít.

 

Slavná Tikka Masala s tofu

Tikka Masala je pálivá kari omáčka, která se nejčastěji připravuje s jogurtem nebo smetanou. Je známá svou výraznou a bohatou chutí, za kterou se skrývá spousta zeleniny a voňavého koření – hlavně garam masala a rajčata.

Servírování (2-3 porce)
Marináda
200 g tofu Živina
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu

Na omáčku
špetka soli
garam masala
1x Živina Tikka Masala indické kari pálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetany
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandr

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme tofu na větší kostky, přidáme

nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odpočinout v lednici.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s tofu.

3. Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme marinované tofu. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat!

4. Pak přidáme Živina Tikka Masala indické kari pálivé, povaříme a přidáme smetanu.

5. Vaříme 5 minut, poté dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem.

 

Indická klasika butter chicken neboli máslové kuře

Dá se připravit super butter chicken i doma? Samozřejmě! Však také vzniklo vlastně “podomácku”. Dle legendy ho objevil indický šéfkuchař v Dillí, když se snažil zpracovat zbylé kuřecí maso, které mu v restauraci zbylo. Ze směsi másla a všemožného koření pak vznikla světoznámá pochoutka. Vy ale už experimentovat nemusíte – s nepálivou omáčkou Tikka Masala indické kari od Živiny si ho připravíte během chvilky.

Servírování (2-3 porce)

Marináda
200 g kuřecí maso
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu
špetka soli
garam masala, hřebíček, kardamom, skořice

Na omáčku
1x Živina Tikka Masala indické kari nepálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetana
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme maso na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odležet v lednici. Ideálně přes noc.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s masem. Na pánvi si rozehřejeme ghí a přidáme kuřecí maso. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat.

4. Poté přidáme omáčku Živina Tikka Masala indické kari, povaříme a přidáme smetanu.

6. Vaříme 5 minut, následně už jen dochutíme dle libosti, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

Květáková korma kari s cizrnou

Korma kari patří mezi nejoblíbenější jídla, která má ve své nabídce snad každá indická restaurace. Je ideální hlavně pro ty, kteří si chtějí užít indickou kuchyni, ale vyhýbají se ostrým nebo masitým jídlům.

Servírování (2-3 porce)

Na omáčku
200 g květáku
100 g vařené cizrny
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
1x Živina Korma indické kari
1 lžíce kokosového oleje
130 ml kokosového mléka
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme cizrnu. Tu si buď koupíme vařenou nebo den předem dáme do hluboké misky a zalijeme studenou vodou. Necháme v lednici přes noc.

2. Následuje rýže. Tu si v misce pečlivě omyjeme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně v poměru zhruba 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s květákem. Na pánvi si rozehřejeme kokosový olej a přidáme květák. Pečlivě orestujeme dozlatova.

4. Poté přidáme cizrnu, omáčku Živina Korma indické kari, povaříme a následně přidáme kokosové mléko.

5. Povaříme 5 minut, poté dle libosti dochutíme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

 

zdroj/foto: Živina.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hity letošního léta: Nejen Itálie, Češi objevují safari v exotické Tanzanii a romantiku na Maledivách

Letní prázdniny a s nimi spojené zahraniční dovolené jsou tady. Cestovatelským hitem letošního léta je Itálie, kam se chystá přes 700 tisíc Čechů. Stále oblíbenější...

Umění rodinných chvil: Jak vytvořit nezapomenutelné letní vzpomínky

Když letní slunce objímá krajinu, rodinné chvíle se mění v poklady. Jak vytvořit vzpomínky, které přežijí čas? Objevte kouzlo společného léta. Společné chvíle jako dar Léto...

Stáří bez úspor? Připravte se, nebo vám zůstane jen čekání a nejistota

Mnoho lidí odkládá spoření na důchod, dokud není pozdě. Přitom právě stáří je období, kdy nejvíce záleží na finanční jistotě. A bez ní se...

Co všechno vám prozradí oči? Více, než si možná myslíte

Říká se, že oči jsou oknem do duše. A kdo se někdy někomu podíval hluboko do očí, asi ví, že na tom něco bude....

Láska na talíři: Recept na letní romanci u večeře

Voní to létem, láskou a čerstvou bazalkou. Víš, jak proměnit večeři v nezapomenutelný okamžik? Stačí talíř, pár surovin a špetka kouzla. První sousto: Atmosféra Stůl pod...

Zář vlasů v létě: Jak pečovat o kadeře pod sluncem

Když slunce líbá vaše vlasy, touží po péči, která je rozzáří. Jak udržet kadeře zdravé a plné života? Odhalte rituály pro letní vlasovou krásu. Slunce,...

Olivový olej má spoustu zdravotních benefitů. Čím vším je jeho pravidelná konzumace prospěšná?

Na vaření ho používá skoro každý. Někdo si ho oblíbil v salátu, jiný si s ním dochutí rybu nebo zeleninu. Věděli jste však, že...

Zůstaňte v chladu a vypadejte „cool“ v nové letní kolekci Columbia Cool Hike

Letní teploty rok od roku stoupají a letní dobrodružství tak nabývají na intenzitě. Proto Columbia, přední značka outdoorového vybavení přichází s letní kolekcí Cool Hike –...

Láska v létě: Jak rozkvést ve vztazích pod letním sluncem

Když letní vánek hladí tvář, srdce bije rychleji. Jak v létě 2025 posílit lásku a objevit její nové odstíny? Ponořte se do umění blízkosti. Když...

Letní kino pod hvězdami: Filmový večer doma

Léto má své kouzlo. Dlouhé dny, teplé večery a hvězdné nebe, které přímo svádí k tomu, abychom si ho užili naplno. Nemusíte ale vyrážet...

Nedokonalá, a přesto celistvá: Přestaň čekat na „až“ a dovol si žít v přítomném čase

Nečekej, až se všechno srovná. Až zhubneš, až se uklidníš, až získáš lepší práci. Život se odehrává právě teď, nikoli v podmínkách, které si...

Chcete udržet záclony v dobré kondici? Držte se těchto zásad

Záclony dávají našim domovům útulnost, lehkost i světlo. Jenže když přijde jarní úklid, často si s nimi nevíme rady. Po zimě bývají zašedlé, zažloutlé...

Malý večerní rituál: Jak se ztišit, poděkovat a usnout ve spojení se sebou

Večer bývá chvílí, kdy tělo zpomaluje, ale mysl zůstává v pohybu. Práce dozněla, svět se ztišil, ale vnitřní prostor zůstává naplněný nedořečeným. Možná ještě...

Radiokempy Frekvence 1 čekají čtyři poslední letní zastávky

Oblíbené Radiokempy Frekvence 1 vkročily do své závěrečné etapy a čtyři poslední kempy letos zažijí úžasnou atmosféru živého vysílání, koncertů, táboráku i moderátorského baru. „Radiokempy...

Navštěvují vaše záhony zajíci či jiní škůdci? Zbavte se jich pomocí elegantního triku

Jaro je pro zahrádkáře symbolem pro sázení předpěstované zeleniny, jako například špenátu, kedluben nebo ředkviček, a čekáme, jak porostou. Jenže naši úrodu může ovlivnit...
Reklama
Reklama