Magická noc čarodějnic, jak to doopravdy bylo a jak je to dnes

Sdílet článek

Reklama
Reklama

A není lepšího dne na začátek této sezóny než 30. dubna, kdy slavíme Čarodějnice, noc která symbolizuje přechod mezi zimou a jarem.

Nad oslavou Čarodějnic se v poslední době zmítá mnoho otazníků, ale nebojte, tento lidový svátek vychází
z nejdůležitějšího keltského svátku Beltine, který se slavil mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem a byl radostnou oslavou jara a hojnosti. Lidé zapalovali vatri ceremonie začala 30. dubna. Během oslav se tančilo
a veselilo. Oheň měl všechno po zimě očistit. Domovy se zdobily květinami, někde se vztyčovala i májka, ozdobený kmen břízy, pořádali se sportovní klání a tato noc byla také nocí milenců. Odtud také pochází tradice polibku na prvního máje pod kvetoucími stromy, jako jsou třešně, břízy nebo jiné,.

Název Valpuržina noc, používaný starými Germány, vychází z postavy svaté Valpurgy, která byla známá jako léčitelka a ochránkyně před čarodějnicemi a jejich kouzly. Lidé ve středověku věřili, že právě tuto noc mají zlé síly větší moc, než kdy jindy, a že právě tuto noc se slétávají čarodějnice a pořádají nečisté rituály. Báli se, že jejich kouzla budou mít vliv i na dobytek a úrodu, a proto se před nimi chránili tím, že zapalovali ohně a pálili smolná košťata, popel, který potom zbyl měl mít magickou moc na úrodu. Lidé skákali přes oheň, protože věřili, že jim to přinese zdraví a plodnost.

Během středověku se snažili překrýt pohanský svátek boje dobra se zlem křesťanskými symboly. Až církev využila tento původně veselý svátek ke svému vlastnímu prospěchu a trestala každého, kdo šel proti ní.

Zpátky k večerům plným radostí s těmi nejbližšími

Doba se změnila a dnes se na noc čarodějnic ve středoevropských zemích lidé těší a oslavují jí tradičními rituály a vrací se zpátky k vítání jara. Jednou z nejoblíbenějších aktivit této noci je opékání buřtů nad ohněm. Oheň symbolizuje očistu a obnovu a vytváří ideální prostředí pro sdílení příběhů, zpěvu a smíchu.

Pokud připravujete letos plány na 30. dubna, nezapomeňte zahrnout opékání buřtíků nad ohněm. Zaměřte se na chutné a kvalitní dobroty nejen pro vás ale i vaše děti, zvolte tentokrát kuřecí variantu od Drůbežářského závodu Klatovy. Kuřecí maso je často preferovanější volbou samotných dětí, navíc je méně tučné, oproti hovězímu nebo vepřovému masu, ze kterého jsou obvykle klasické buřty, a obsahuje více bílkovin.

Stejně tak jako jste na nejmenší mysleli při výběru dobrot na opékání, tak je do příprav i zapojte, uvidíte, že si to maximálně užijete všichni.

TIP! Kuřecí špekáčky od Drůbežářského závodu Klatovy mají svou unikátní, jemnou a přesto bohatou chuť, která osloví nejen dětské chuťové buňky, ale i ty dospělé. Při opékání nad ohněm získávají lahodnou karamelizovanou krustu. Zahajte sezónu se zdravější a lahodnější obdobou klasických špekáčků.

 

 

O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s. Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobce uzenin z kuřecího masa v České republice. V roce 2016 oslavila firma jubilejních 50 let. Nejmodernější světové technologie používané při výrobě a produkty, které získaly řadu ocenění, jej řadí ke špičce českého masného a uzenářského průmyslu a jsou důkazem, že kvalita českých potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU.

 

Zdroj a  více informací naleznete na www.dzklatovy.cz.
Foto: pixabay.com a dzklatovy

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama