Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

Příprava domácího vývaru je časově náročná a dlouhá, i když to vypadá, že to není nic složitého, je tam mnoho kulinářských technik. Začneme opečením kostí, masa a očištěné zeleniny. Opečené suroviny zalijeme vodou
a vaříme. Dále do hrnce přidáme vybrané koření, bylinky a následně nezbývá než čekat a nechat vývar pomalu táhnout, pak ale následuje cezení, práce s odpadem a uchování samotného vývaru“
vysvětluje postup přípravy Filip Sajler, zakladatel Cibule Bistro. Nebudeme si nalhávat, že příprava tradičního vývaru je rychlá nebo úplně jednoduchá věc. Pro většinu časově vytížených lidí je kamenem úrazu právě zdlouhavý proces několikahodinového vaření. Existují ale způsoby, jak si čas a práci ušetřit. Otázkou je, jestli nám toto usnadnění práce přinese vše, co od vývaru očekáváme.

Zatímco tradiční, poctivý a dlouho tažený vývar je chutnou a výživnou potravinou, náhražky v podobě kostek mohou tělu spíš uškodit. Ušetříte spoustu času, ale připravíte jídlo plné chemických látek a ztužených rostlinných tuků. Zpravidla bývají bujónové kostky plné soli, glutamátů a dalších chemikálií, které sice zvyšují jejich trvanlivost, ale zároveň nejsou tělu nijak k užitku. K dostání jsou naštěstí i zdravé a plnohodnotné alternativy, jejich použití je přitom stejně jednoduché jako použití bujónových kostek. „Lidé se při nákupech jednoznačně nemusí spoléhat na nezdravé polotovary a náhražky, každý si může vybrat, z čeho si uvaří. My si vybrali cestu spojení moderních technologií a postupů společně s poctivými recepty francouzského šéfkuchaře a restauratéra Auguste Escoffiera,“ říká k dostupnosti kvalitních alternativ Filip a pokračuje: „Cibule Bistro vývary obsahují jen to, co obsahovat mají. Například hovězí vývar připravujeme z opečených hovězích kostí, masa, čerstvé zeleniny, kvalitního koření, vybraných bylinek a vody. Výsledkem je výživný základ pro vaření plný přírodní chuti. Díky unikátní skandinávské technologii má pak takto připravený vývar trvanlivost 12 měsíců od data výroby a po otevření jej můžete dále uchovávat v lednici až 5 dnů. Vývar tak máte vždy po ruce stejně jako máslo nebo mléko“.

Mnoho z nás si z dětství a dospívání pamatuje domácí vývary od maminek a babiček. Vytáhly nás z nachlazení, zahřály, a ke všemu skvěle chutnaly. Není divu, že jsou tolik oblíbené, ty poctivé se navíc vyznačují vysokou nutriční hodnotou. Jsou bohaté na bílkoviny a minerály, neobsahují lepek, a i přes svou výraznou chuť mají nízký obsah kalorií. „Vývary hrají v gastronomii obrovskou roli nejen z pohledu vaření a chuti, ale i z pohledu výživy. V kuchyni Cibule Bistro připravujeme rovnou 4 druhy dlouho tažených vývarů – hovězí, kuřecí, zeleninový a silný asijský pho vývar. Každý z nich má přitom všestranné využití a skvěle se hodí jako základ do nejrůznějších polévek, omáček, těstovin, krémových rizot, asijského woku nebo při dušení a pečení. Vývary si ale samozřejmě můžete dopřát i klasicky jako polévku samostatně s nudlemi, masem nebo zeleninou“ vysvětluje Filip.

 

Kromě tradičních českých receptů bez vývaru neuvaříte ani klenoty zahraniční a moderní kuchyně. Využití vývaru je zkrátka nespočet a mimo jeho nenahraditelnou roli v gastronomii nedají někteří lidé dopustit ani na jeho vliv na pevné zdraví a zvýšení energie. Připisují pravidelnému pití samotného teplého vývaru během zimních měsíců vyšší odolnost proti nachlazení a dalším nemocem. Zařazením poctivých vývarů do svého jídelníčku potěšíte nejen chuťové buňky, ale i své tělo, kterému dodáte řadu prospěšných živin a přírodní dávku energie.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...
Reklama
Reklama