Káva nepatří jen do šálku, dobývá i svět dezertů a koktejlů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V čem ale spočívá jejich popularita a jaký příběh se za nimi skrývá? Ponořte se do fascinující historie
a objevte tajemství, které stojí za oblibou kávových dezertů.

O tom, že je káva jednou z nejžádanějších surovin na světě, není pochyb. Lze si ji vychutnat nejen ze šálku – káva je totiž oblíbenou ingrediencí i při přípravě nespočtu pokrmů. Je náplní do čokoládových pralinek
a bonbónů, kávovým krémem se plní dortíky a koláče a je součástí mnoha receptů na oblíbené vánoční cukroví. Kromě sladkostí se však velmi dobře kombinuje třeba i s hovězím masem v podobě hedvábné omáčky!  

 

Historie s kapkou kávy

Kromě povzbuzujících účinků nás káva láká především svou výjimečnou chutí a kouzelnou vůní. Lidé milují sladké, a tak spojení těchto dvou skvělých věcí dalo vzniknout mnoha kávovým dezertům. Mezi ty nejpopulárnější patří třeba italské Tiramisu, vrstvený kávový dort Opera, klasický německý Kaffeekuchen, anebo dezertní nápoje a koktejly jako italské affogato či britské Espresso Martini. Přesto, že jsou některé recepty složitější než jiné, můžete si k přípravám na Vánoce namíchat kávu na mnoho způsobů i doma.

 

Vezmi si mě“ po italsku

Věděli jste, že známé Tiramisu vychází ze slovního spojení „Tireme su“, což v překladu znamená „vezmi si mě“? Podle legendy se tento sladký dezert zrodil v Italském městě Treviso už v roce 1800, kdy s ním přišla chytrá metresa z domu lásky. Tiramisu totiž mělo sloužit k povzbuzení klientů, aby po návratu z její náruče zvládali bez potíží plnit manželské povinnosti i doma. Kvůli původu receptu byl tento dezert dlouhá léta ignorován kuchařskými knihami.
I přesto se ale šířil, nejčastěji tichou poštou, mezi rodinami, přáteli a známými. V současnosti si mnoho lidí na původ receptu ani nevzpomene, co ale přetrvává je vyvážená chuť kávou nasáklých piškotů a mascarpone.

Na pravé italské Tiramisu budete potřebovat 2 lžíce kakaového prášku, 20 cukrářských piškotů, 100 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a na závěr to nejdůležitější – 200 ml silného espressa. Na tento recept můžete využít HELL ICE COFFEE Double Espresso, do kterého budete namáčet cukrářské piškoty.

 

Trocha kofeinu, alkoholu a odvahy

Ideálním drinkem na páteční večer plný zábavy, nebo příprav na Vánoce může být i Espresso Martini. Tento koktejl je nejen vynikající, ale také velmi jednoduchý na přípravu. Hlavními ingrediencemi jsou vodka, kávový likér, cukrový sirup a silné espresso. Poslední dvě ingredience lze jednoduše vyměnit za jemně slazenou ledovou kávu, jako je HELL ICE COFFEE Double Espresso.  Pro abstinenty je jistě také zajímavá i nealkoholická verze s nealko destilátem místo vodky. Tento drink se tradičně podává v elegantní skleničce na martini, Koktejl lze jej na závěr ozdobit i pár zrnky kávy.

Historie tohoto oblíbeného drinku, který je znám i pod názvem Vodka Espresso, sahá do konce 80. let. Tehdy si v jednom londýnském baru zákaznice poručila, aby jí barman Dick Bradsell vytvořil koktejl dle jejího extravagantního požadavku: „Wake me up, and then fuck me up“. Ve volném překladu zákaznice baru žádala
o koktejl, který by ji probudil a pak pořádně nakopl. Večer se odehrával v Soho Brasserie v Londýně, kde na baru stál velký kávovar, a tak Bradsella hned napadlo zkusit spojit kávu a alkohol. Vytvořil tak povzbuzující nápoj
s hedvábnou texturou a opojnou chutí – přesně to, co si žena přála. Jméno zákaznice s jedinečným stylem objednávání Bradsell nikdy neprozradil, ale podle legendy šlo o slavnou modelku Kate Moss. Ať už to byla ona, nebo ne, Espresso Martini stále i po všech těch letech dokonale plní svůj původní účel!

 

Produktový tip

Objevte intenzivní chuť ledové kávy HELL ICE COFFEE Double Espresso, která je vyrobena z pravého kávového extraktu Arabica. Dvojnásobná dávka espressa zaručuje kávový zážitek s výrazným aroma a intenzivní chutí. Tento nápoj je navíc bez konzervačních látek a umělých barviv. Je ideální jako základ pro přípravu různých koktejlů, nebo si ho jednoduše vychutnejte samostatně!

 

 

 

 

O společnosti HELL ENERGY
Společnost HELL ENERGY založená v Maďarsku v roce 2006 je v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících FMCG značek. Během pouhých čtyř let se stala lídrem na maďarském trhu a expandovala do dalších zemí světa, zejména v Evropě a Asii. Momentálně je dostupná na více než 60 trzích, v několika z nich je uznaným lídrem ve svém segmentu. Za úspěchem HELL ENERGY stojí vynikající kvalita, příznivá cena, široká dostupnost a prvotřídní marketingové aktivity. Společnost je jedinečným hráčem na poli výroby energetických nápojů a jako jediná na světě může říct, že je lídrem tohoto odvětví hned v několika zemích. Je rovněž vlastníkem ultramoderní plnírny a továrny na hliníkové nápojové plechovky, což jí dává bezkonkurenční celosvětovou strategickou pozici.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...

Noční pocení: kdy je to normální a kdy už raději zbystřit

Probouzíte se ráno s mokrým pyžamem a polštářem, který by se dal skoro vyždímat? Občas se to stane asi každému, ale pokud se noční...

Ztracený pocit jistoty… Pravda o tom, proč nám v dnešní svobodné době chybí minulé časy

Jak je možné, že generace, jež zažila fronty na banány a zavřené hranice, vzpomíná na minulost s nostalgií? Fenomén „dřív bylo líp“ není o...

Policie varuje seniory před podvody na internetových aukcích, zde jsou nejčastější triky

Místo vysněných hodinek dorazí prázdná obálka, nebo nedorazí vůbec nic... Internetové aukce, jež slibují výhodné nákupy, se pro mnoho seniorů stávají pastí, v níž...

Nevyhazujte staré zavařeniny: jednoduché tipy, jak je využít

Zavařování je u nás takřka tradice – plné police sklenic s marmeládami, kompoty i sirupy jsou v mnoha domácnostech samozřejmostí. Jenže co když na...

Chaos vs. harmonie: Boj s nepořádkem není o úklidu, ale o systému

Touha po harmonickém domově není rozmarem, nýbrž přirozenou potřebou naší mysli. Vědecké studie potvrzují, že nepořádek zvyšuje hladinu stresu. Cesta k vizuálnímu klidu přitom...

Čistší prádlo, zdravější kůže: kouzlo dvojího máchání

Když mluvíme o zdravém životním stylu, obvykle si vybavíme vyváženou stravu, pohyb nebo dostatek spánku. Přitom existuje ještě jeden každodenní zvyk, který dokáže ovlivnit...

Brankář Frodl se inspiroval videohrou Ghost of Yōtei. V pátek nastoupí v unikátní masce, kterou po utkání vydraží

Praha, 30. září – Gólman karlovarské Energie bude v pátečním extraligovém zápase proti Pardubicím chytat v originální masce, jejíž design je inspirovaný herní novinkou...

Keto dieta – poznejte účinné řešení od Pomelo!

Zdravý životní styl a uvědomělé stravování jsou dnes nejenom trendem, ale i nutností. V široké nabídce různých metod pro hubnutí nebo zdravou životosprávu si...

Osm návyků, kterými si nevědomky ničíme mozek a schopnost soustředění

Největším nepřítelem naší duševní bystrosti není věk ani genetika, nýbrž drobné, nevědomé návyky, kterými každý den sabotujeme vlastní mysl. Tyto tiché zlozvyky postupně otupují...

Každodenní sprcha: zdravý návyk, nebo zbytečný risk pro pokožku?

V Česku je téměř samozřejmostí dát si sprchu každý večer. Mnozí z nás ale přidávají ještě ranní budíček studenou vodou a v létě po...

Restaurace BRICK’S: Luxusní gastronomie s výhledem na Karlův mostNa břehu Vltavy, v historické budově Hergetovy cihelny z roku 1781, se nachází restaurace BRICK’S Restaurant &...

Místo s výhledem, který nemá konkurenciBRICK’S se nachází jen pár kroků od Karlova mostu a Pražského hradu. Jeho terasa přímo u řeky nabízí nerušený...

Do Jizerek za čerty, draky i motýly

Pár dní, spousta zážitků. Podzimní prázdniny i prodloužené víkendy si naplno vychutnátev Jizerských horách. Na jiné myšlenky tu přijdete v přírodě, ale také ve městech...

Královna podzimu v kuchyni. Jak z obyčejné dýně vykouzlit slanou i sladkou delikates

Je jako malý kousek slunce, jenž se s příchodem podzimu nastěhuje do našich kuchyní. Řeč je o dýni, královně sezónní zeleniny, jejíž sametová dužina...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3