Proč pijeme v zimě spíše červená vína? Jak na správnou dekantaci

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 V zimě obecně upřednostňujeme hutnější a mastnější pokrmy. Stejné je to i s vínem, a tak raději sáhneme po kvalitním červeném víně s příjemnou tříslovinou než po svěžím ovocném bílém víně, které se hodí spíše k lehčím pokrmům či zeleninovým salátům. Červené víno je navíc spojeno i s hřejivou atmosférou domova, a proto v nás vyvolává pocit tepla,“ říká Denisa Kolaříková hlavní sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club.

Červená vína jsou těžší… ale proč?

Za to, že víno vnímáme jako těžší, může poměr kyselin, tříslovin a obsah alkoholu. Přičemž platí jednoduchá pomůcka: čím více tříslovin a alkoholu, tím těžší víno. Obsah třísloviny je určen macerací neboli vyluhováním husté hmoty rozmixovaných hroznů, kdy dochází k uvolnění barviv ze slupek do moštu, z něhož se pak víno vyrábí. Bílá vína se nechávají louhovat jen několik hodin, u červených vín probíhá macerace daleko intenzivněji.

Jak správně servírovat a do čeho

Na červené víno se používá objemnější sklo, aby se aroma lépe uvolňovalo, sklenice typu tzv. balón, zatímco pro bílé víno volíme užší a menší sklenice, aby víno rychle neteplalo. Teplota je totiž při podávání vína velmi důležitá. Zatímco bílým vínům nesvědčí teploty vyšší než dvanáct stupňů Celsia, červená vína zchlazená pod dvanáct stupňů jsou naopak zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16–19 °C. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout dvacet stupňů, v takovém případě totiž může víno působit až příliš těžkopádně. 

Dekantace

Pokud si chcete dobré červené víno co nejvíce vychutnat nebo budete servírovat starší červené víno, je třeba dávat pozor na to, aby nedošlo k rozmíchání přirozené usazeniny – depotu, který se na dně lahve tvoří. Jde buď o zcela přirozenou součást nefiltrovaného vína nebo částečky vznikají při zrání vína v láhvi, kdy dochází ke srážení tříslovin s červenými přírodními barvivy. Proto ideálně lahev alespoň 24 hodin před servírováním postavte, aby se sediment měl čas usadit na dně. Následně je třeba provést dekantaci, která víno provzdušní.

„Nejprve zapalte svíčku. Poté odřízněte kapsli a začistěte hrdlo lahve plátěným ubrouskem. Zavrtejte spirálu do tří čtvrtin korku a vytáhněte. Hrdlo opět začistěte, tentokrát korkem, který lahev zbaví i drobných chloupků z ubrousku. Do jedné ruky vezměte karafu a do druhé otevřenou lahev, kterou zvedněte nad plamen svíčky tak, abyste v jejím hrdle viděli světelný bod plamene. Po stěně pak opatrně přelévejte víno z láhve do karafy a přes plamen kontrolujte, zda se vám do karafy nepřemisťuje depot. Ve chvíli, kdy vidíte, že se blíží usazeniny, přestaňte víno přelévat,“ radí Denisa Kolaříková.

 

 

Která vína dekantovat?

Primárně dekantujte plnější, komplexnější a mladší vína. Dekantace prospěje mladým červeným vínům, která se potřebují provzdušnit, tzv. „se nadechnout“ a proto při jejich dekantaci můžete víno nalévat do nádoby z větší výšky nebo proudem, který se rozstřikuje v nádobě, což ještě více podpoří provzdušnění. Obecně se naopak nedoporučuje dekantovat vína starší cca 15+ let. Tato vína je lepší jen přelít a nechat harmonizovat přímo ve skleničce. Dekantací by mohla „dostat šok“ a zcela ztratit chuť. Pokud nemáte dekantační karafu, alespoň víno otevřete a trochu ulijte do sklenice. Tím zvětšíte plochu vína, na kterou působí vzduch, který stimuluje proces stárnutí.

 

Tipy na červená vína pro zimní dekantaci

Jaká vína tedy stojí za to v zimě ochutnat a mají potenciál dekantace? Přinášíme několik tipů na konkrétní lahve, které mohou v zimních měsících vyniknout – ať už hledáte víno k dlouhému posezení, nebo lahodný doplněk ke slavnostní tabuli.

Barrique – víno, které zraje v sudech

Mají vaši přátelé vytříbené chutě a chcete jim nabídnout něco jedinečného? Vyzkoušejte víno zvané barrique, které si vás získá svou kořenitou chutí s tóny dřeva. Jedná se o víno, které zraje v sudech vyrobených z amerického nebo francouzského dubu minimálně tři měsíce. Sudy se pro uložení vína mohou použít pouze třikrát a podle původu použitého dřeva přecházejí do vína tóny oříšků nebo vanilky.

Zkuste třeba sametově hebké Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2018, které má sytější granátovou barvu a ve vůni převládá výrazná kombinace ovoce, malin, listů jahodovníku, včetně nepatrných tónů vanilky a tabáku. Chuť je elegantní a strukturovaná, díky zrání v sudu tzv. zakulacená. Je to ideální víno pro dlouhé zimní večery. K dostání v maloobchodních sítí nebo osobnivinoteka.cz, 199 Kč.

 

Středně těžká vína

Pokud spíše preferujete vína s nižším obsahem kyselin a nasládlou dochutí, doporučujeme Víno Mikulov Sommelier Club Merlot 2021 pozdní sběr. Jeho jiskrný vzhled s nižší rubínovou barvou a jemná vůně s tóny černého rybízu, višňové marmelády a divokého koření, zaručují komplexnost a sofistikovanost vína, jež garantuje skvělý zážitek.  K dostání v maloobchodních sítí nebo osobnivinoteka.cz, 149 Kč.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Nejočekávanější událost podzimní beauty scény je tady! Soutěžte o vstupenky!

Podzim bude opět patřit kráse, inspiraci a novinkám. Veletrh FOR BEAUTY se uskuteční 24. a 25. října na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech a nabídne to nejlepší ze světa kosmetiky,...

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...

Noční pocení: kdy je to normální a kdy už raději zbystřit

Probouzíte se ráno s mokrým pyžamem a polštářem, který by se dal skoro vyždímat? Občas se to stane asi každému, ale pokud se noční...

Ztracený pocit jistoty… Pravda o tom, proč nám v dnešní svobodné době chybí minulé časy

Jak je možné, že generace, jež zažila fronty na banány a zavřené hranice, vzpomíná na minulost s nostalgií? Fenomén „dřív bylo líp“ není o...

Policie varuje seniory před podvody na internetových aukcích, zde jsou nejčastější triky

Místo vysněných hodinek dorazí prázdná obálka, nebo nedorazí vůbec nic... Internetové aukce, jež slibují výhodné nákupy, se pro mnoho seniorů stávají pastí, v níž...

Nevyhazujte staré zavařeniny: jednoduché tipy, jak je využít

Zavařování je u nás takřka tradice – plné police sklenic s marmeládami, kompoty i sirupy jsou v mnoha domácnostech samozřejmostí. Jenže co když na...

Chaos vs. harmonie: Boj s nepořádkem není o úklidu, ale o systému

Touha po harmonickém domově není rozmarem, nýbrž přirozenou potřebou naší mysli. Vědecké studie potvrzují, že nepořádek zvyšuje hladinu stresu. Cesta k vizuálnímu klidu přitom...

Čistší prádlo, zdravější kůže: kouzlo dvojího máchání

Když mluvíme o zdravém životním stylu, obvykle si vybavíme vyváženou stravu, pohyb nebo dostatek spánku. Přitom existuje ještě jeden každodenní zvyk, který dokáže ovlivnit...

Brankář Frodl se inspiroval videohrou Ghost of Yōtei. V pátek nastoupí v unikátní masce, kterou po utkání vydraží

Praha, 30. září – Gólman karlovarské Energie bude v pátečním extraligovém zápase proti Pardubicím chytat v originální masce, jejíž design je inspirovaný herní novinkou...

Keto dieta – poznejte účinné řešení od Pomelo!

Zdravý životní styl a uvědomělé stravování jsou dnes nejenom trendem, ale i nutností. V široké nabídce různých metod pro hubnutí nebo zdravou životosprávu si...

Osm návyků, kterými si nevědomky ničíme mozek a schopnost soustředění

Největším nepřítelem naší duševní bystrosti není věk ani genetika, nýbrž drobné, nevědomé návyky, kterými každý den sabotujeme vlastní mysl. Tyto tiché zlozvyky postupně otupují...

Každodenní sprcha: zdravý návyk, nebo zbytečný risk pro pokožku?

V Česku je téměř samozřejmostí dát si sprchu každý večer. Mnozí z nás ale přidávají ještě ranní budíček studenou vodou a v létě po...

Restaurace BRICK’S: Luxusní gastronomie s výhledem na Karlův mostNa břehu Vltavy, v historické budově Hergetovy cihelny z roku 1781, se nachází restaurace BRICK’S Restaurant &...

Místo s výhledem, který nemá konkurenciBRICK’S se nachází jen pár kroků od Karlova mostu a Pražského hradu. Jeho terasa přímo u řeky nabízí nerušený...

Do Jizerek za čerty, draky i motýly

Pár dní, spousta zážitků. Podzimní prázdniny i prodloužené víkendy si naplno vychutnátev Jizerských horách. Na jiné myšlenky tu přijdete v přírodě, ale také ve městech...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3