Proč pijeme v zimě spíše červená vína? Jak na správnou dekantaci

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 V zimě obecně upřednostňujeme hutnější a mastnější pokrmy. Stejné je to i s vínem, a tak raději sáhneme po kvalitním červeném víně s příjemnou tříslovinou než po svěžím ovocném bílém víně, které se hodí spíše k lehčím pokrmům či zeleninovým salátům. Červené víno je navíc spojeno i s hřejivou atmosférou domova, a proto v nás vyvolává pocit tepla,“ říká Denisa Kolaříková hlavní sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club.

Červená vína jsou těžší… ale proč?

Za to, že víno vnímáme jako těžší, může poměr kyselin, tříslovin a obsah alkoholu. Přičemž platí jednoduchá pomůcka: čím více tříslovin a alkoholu, tím těžší víno. Obsah třísloviny je určen macerací neboli vyluhováním husté hmoty rozmixovaných hroznů, kdy dochází k uvolnění barviv ze slupek do moštu, z něhož se pak víno vyrábí. Bílá vína se nechávají louhovat jen několik hodin, u červených vín probíhá macerace daleko intenzivněji.

Jak správně servírovat a do čeho

Na červené víno se používá objemnější sklo, aby se aroma lépe uvolňovalo, sklenice typu tzv. balón, zatímco pro bílé víno volíme užší a menší sklenice, aby víno rychle neteplalo. Teplota je totiž při podávání vína velmi důležitá. Zatímco bílým vínům nesvědčí teploty vyšší než dvanáct stupňů Celsia, červená vína zchlazená pod dvanáct stupňů jsou naopak zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16–19 °C. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout dvacet stupňů, v takovém případě totiž může víno působit až příliš těžkopádně. 

Dekantace

Pokud si chcete dobré červené víno co nejvíce vychutnat nebo budete servírovat starší červené víno, je třeba dávat pozor na to, aby nedošlo k rozmíchání přirozené usazeniny – depotu, který se na dně lahve tvoří. Jde buď o zcela přirozenou součást nefiltrovaného vína nebo částečky vznikají při zrání vína v láhvi, kdy dochází ke srážení tříslovin s červenými přírodními barvivy. Proto ideálně lahev alespoň 24 hodin před servírováním postavte, aby se sediment měl čas usadit na dně. Následně je třeba provést dekantaci, která víno provzdušní.

„Nejprve zapalte svíčku. Poté odřízněte kapsli a začistěte hrdlo lahve plátěným ubrouskem. Zavrtejte spirálu do tří čtvrtin korku a vytáhněte. Hrdlo opět začistěte, tentokrát korkem, který lahev zbaví i drobných chloupků z ubrousku. Do jedné ruky vezměte karafu a do druhé otevřenou lahev, kterou zvedněte nad plamen svíčky tak, abyste v jejím hrdle viděli světelný bod plamene. Po stěně pak opatrně přelévejte víno z láhve do karafy a přes plamen kontrolujte, zda se vám do karafy nepřemisťuje depot. Ve chvíli, kdy vidíte, že se blíží usazeniny, přestaňte víno přelévat,“ radí Denisa Kolaříková.

 

 

Která vína dekantovat?

Primárně dekantujte plnější, komplexnější a mladší vína. Dekantace prospěje mladým červeným vínům, která se potřebují provzdušnit, tzv. „se nadechnout“ a proto při jejich dekantaci můžete víno nalévat do nádoby z větší výšky nebo proudem, který se rozstřikuje v nádobě, což ještě více podpoří provzdušnění. Obecně se naopak nedoporučuje dekantovat vína starší cca 15+ let. Tato vína je lepší jen přelít a nechat harmonizovat přímo ve skleničce. Dekantací by mohla „dostat šok“ a zcela ztratit chuť. Pokud nemáte dekantační karafu, alespoň víno otevřete a trochu ulijte do sklenice. Tím zvětšíte plochu vína, na kterou působí vzduch, který stimuluje proces stárnutí.

 

Tipy na červená vína pro zimní dekantaci

Jaká vína tedy stojí za to v zimě ochutnat a mají potenciál dekantace? Přinášíme několik tipů na konkrétní lahve, které mohou v zimních měsících vyniknout – ať už hledáte víno k dlouhému posezení, nebo lahodný doplněk ke slavnostní tabuli.

Barrique – víno, které zraje v sudech

Mají vaši přátelé vytříbené chutě a chcete jim nabídnout něco jedinečného? Vyzkoušejte víno zvané barrique, které si vás získá svou kořenitou chutí s tóny dřeva. Jedná se o víno, které zraje v sudech vyrobených z amerického nebo francouzského dubu minimálně tři měsíce. Sudy se pro uložení vína mohou použít pouze třikrát a podle původu použitého dřeva přecházejí do vína tóny oříšků nebo vanilky.

Zkuste třeba sametově hebké Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2018, které má sytější granátovou barvu a ve vůni převládá výrazná kombinace ovoce, malin, listů jahodovníku, včetně nepatrných tónů vanilky a tabáku. Chuť je elegantní a strukturovaná, díky zrání v sudu tzv. zakulacená. Je to ideální víno pro dlouhé zimní večery. K dostání v maloobchodních sítí nebo osobnivinoteka.cz, 199 Kč.

 

Středně těžká vína

Pokud spíše preferujete vína s nižším obsahem kyselin a nasládlou dochutí, doporučujeme Víno Mikulov Sommelier Club Merlot 2021 pozdní sběr. Jeho jiskrný vzhled s nižší rubínovou barvou a jemná vůně s tóny černého rybízu, višňové marmelády a divokého koření, zaručují komplexnost a sofistikovanost vína, jež garantuje skvělý zážitek.  K dostání v maloobchodních sítí nebo osobnivinoteka.cz, 149 Kč.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Tři tipy na recepty z ryb, které si oblíbí celá rodina

Ryby by na našem talíři neměly chybět. Jsou lehké, zdravé a plné důležitých živin pro naše tělo. Ať už hledáte rychlou večeři, slavnostní jídlo...

Sbohem zkažená vejce. S našimi tipy se jim vyhnete

Vajíčka bývají nejen oblíbenou snídaní, ale taky se bez nich neobejdeme ani při pečení, kdy je používáme třeba i do některých náplní. Kromě toho...

Jana Vaculíková: Nový začátek, nová láska, nové písně. A chuť rozdávat radost

Herečka, zpěvačka, podnikatelka a především šansoniérka – tak dnes vystupuje Jana, žena, která prošla osobními i profesními zkouškami, aby znovu objevila samu sebe. V...

Vdávala jsem svou dceru. Moje svatební líčení se však nepovedlo

Když jsem se dozvěděla, že se dcera bude vdávat, měla jsem velkou radost. Následně přišla i nabídka od mé kamarádky na svatební líčení, kterou...

Žínka může být líheň bakterií. Jak ji správně používat, aby vám neškodila

Na první pohled nevinná pomůcka, která má vaši pokožku čistit, může ve skutečnosti dělat pravý opak. Žínky a houbičky na mytí totiž vytvářejí ideální...

Ulehčete si práci s praním. Těchto 5 vychytávek z drogerie vám pomůže a stojí pár korun

Dnes už sice máme moderní pračky, které mají moderní technologie, ale ne vždy to stačí. Pojďme se podívat na pár tipů, které vám usnadní...

Sebedůvěra v batohu: Proč dát dětem do školy nejen svačinu, ale i výbavu na bolístky

První pád na hřišti, odřené koleno po tělocviku nebo spálený prst – začátek školního roku přináší dětem nejen zážitky, ale i drobné úrazy. A...

Přítel mě přemluvil k vyvolání ducha. Po tom co se přihodilo, už by to neudělal

Po zážitku z dětství už jsem s vyvolávání duchů nechtěla mít nic společného. Když mě však v dospělosti k tomu přemluvil můj přítel, nakonec...

Vezměte si pohodlný župan a užijte si wellness

Wellness v županu, ať už doma či v rezortu, prospěje každé ženě. Klid a odpočinek, zní to dobře, že? Udělejte si čas na wellness den....

Tři tipy na rychlou večeři

Kdo by to neznal - po práci už často nemáte chuť na složité vaření. Nemusíte ale zoufat, neboť ne každá příprava jídla je složitá....

Strava na dovolené: Jak si udržet zdravě sestavený talíř i o letních prázdninách?

Léto, dovolená a jídlo – trojice, která patří k sobě. Prázdninová atmosféra často svádí k přejídání nebo naopak k vynechávání jídel kvůli výletům a...

Dcery nám daly k výročí svatby nevhodný dárek. Museli jsme jim ho vrátit

Apelovala jsem na své dvě dcery, aby nám k výročí svatby nekupovaly žádný dárek. Bohužel nás neposlechly a my jejich dárek museli odmítnout. Moje dvě...

Přinášíme 5 tipů na nenáročné pokojové rostliny, kteří jsou opravdoví držáci a jen tak je nezahubíte

Dostaly jste další květinu, která vaši péči nepřežila? Nezoufejte! Podívejte se po rostlinkách, které téměř nevyžadují pozornost. Ne vždy se zadaří a nemusí být chyba...

Zbytky vyhořelých svíček nevyhazujte, můžete z nich vyrobit skvělého pomocníka pro vaši domácnost

Většina svíček po použití zanechá vyhořený knot a na dně sklenice zůstane několik centimetrů vosku, který už nezapálíte. Místo toho, abyste zbytek svíčky vyhodili,...

Toužíte po upravených vlasech jako od kadeřníka? S našimi tipy toho lehce docílíte

I když už od naší kadeřnické návštěvy uplynul nějaký čas, vhodnou domácí péči můžeme docílit toho, aby naše vlasy vypadala jako od profesionálů. Stačí...
Reklama
Reklama