Jak do sebe a dětí dostat více zeleniny? Zkuste připravit tato tři jídla

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ratatouille

Co budeme potřebovat?

olivový olej, cibule, česnek, lilek, žlutá paprika, červená paprika, cuketa, tymián, bazalka, rajčata, rajčatovo-paprikový protlak, sůl, pepř

Veškerou zeleninu si nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, tedy samozřejmě kromě česneku, který krájejte na plátky. Do rozehřáté pánve přilijte hojné množství olivového oleje a jakmile se zahřeje, vložte do něj obě papriky. Restujte dozlatova a až dosáhnete požadované opečení, přidejte cibuli. Opět jí dopřejte delší čas v pánvi a mezitím můžete na vedlejší plotně rozehřát další pánev, kde se bude zvlášť restovat lilek. Ten ještě před uložením do pánve na olivový olej nasolte a nechte vypotit, a poté opečte dozlatova z obou stran.

K paprikám a cibuli pak přidejte cuketu, zarestujte a pak už přichází čas na česnek. Ten hlavně nespalte, takže po krátké chvíli vložte do tohoto základu opečený lilek a chvíli nato přidejte loupaná sekaná rajčata, ideálně z plechovky, pokud je tedy náhodou nepěstujete doma. Po rajčatech je ještě dobré dát trochu protlaku z paprik a rajčat, který je dnes běžně k dostání. Pokud by ratatouille nejedly děti, není na škodu, když je protlak trochu pikantní. A krátce zarestujte. V tuto chvíli vznikající pokrm opepřete, osolte, dejte do něj tymián a část bazalky. Pak nechte jídlo dusit pod pokličkou zhruba 10-20 minut, ideálně tak, aby zelenina zůstala částečně křupavá a chutě se spojily. Na úplný závěr přidejte olivový olej a čerstvou bazalku dle chuti.

Lečo

Co budeme potřebovat?

3 klobásy, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka rajčat, petrželová nať, 1 lžíce sladké mleté papriky, 4 vejce, řepkový olej, sůl, pepř

Cibuli nakrájejte na osminy, papriky přibližně na podobně velké kousky a česnek nasekejte na menší kostičky. V rozehřáté pánvi nechte rozehřát olej a vložte do něj klobásu nakrájenou na plátky. Pokud nebudou lečo jíst děti, zkuste pálivější verzi paprikové klobásy. Restujte dozlatova z obou stran a následně přidejte papriky, které nechte opékat podobně dlouho.

Poté do pánve vložte cibuli a jakmile bude i ona dozlatova, krátce zarestujte česnek tak, aby nezhořkl. Následně zasypte mletou sladkou paprikou, kdo by měl rád, může dát pálivou nebo i uzenou. Krátce nechte spojit s pokrmem a olejem a poté přidejte loupaná krájená rajčata. Osolte, opepřete a nechte zhruba 10-20 minut vařit tak, aby se chutě ingrediencí propojily, ale zelenina zůstala alespoň trochu křupavá. Na závěr stáhněte plamen a přidejte vejce, které do leča pomalu zapracovávejte, až vám vznikne krémová konzistence.

Caponata

Co budeme potřebovat?

2 lilky, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, řapíkatý celer (2 řapíky), 400g loupaných krájených rajčat, 2 lžíce kapar, 100g černých oliv, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, bazalka

Začněte s přípravou lilku, který nakrájejte na menší kostky, osolte a nechte vypotit. Následně ho opečte dozlatova na rozpáleném olivovém oleji a poté ho dejte stranou. Ve stejné pánvi můžete začít restovat cibuli a po cca pěti minutách přidejte řapíkatý celer. I ten opékejte do změknutí. Poté přidejte rajčata, osolte, opepřete a nechte zhruba 10 minut vařit, aby se vše spojilo a tetina v pánvi se zredukovala. V této chvíli pokrm dochuťte vinným octem, cukrem, případně použijte znovu sůl a pepř. Přidejte nakrájené olivy a kapary a nechte provářet dalších 10-15. Po uvaření je dobré nechat caponatu alespoň na půl hodiny odstát.

Reklama

Doporučujeme

Zbytky vyhořelých svíček nevyhazujte, můžete z nich vyrobit skvělého pomocníka pro vaši domácnost

Většina svíček po použití zanechá vyhořený knot a na dně sklenice zůstane několik centimetrů vosku, který už nezapálíte. Místo toho, abyste zbytek svíčky vyhodili,...

Toužíte po upravených vlasech jako od kadeřníka? S našimi tipy toho lehce docílíte

I když už od naší kadeřnické návštěvy uplynul nějaký čas, vhodnou domácí péči můžeme docílit toho, aby naše vlasy vypadala jako od profesionálů. Stačí...

Chcete zhubnout tuk na břiše? Vyzkoušejte nejlepší nápoj na hubnutí podle dietologů

Pokud se potýkáte s pár kily navíc, určitě to není žádná tragédie. Jestli však máte v oblasti břicha tuku více, můžete si zadělat na...

Tři skvělé recepty ze žampionů

Žampiony jsou skvělou surovinou, která se dá využít na stovky způsobů. Jsou lehké, chutné a navíc rychle hotové. Jejich výhodou je, že jsou navíc...

Okurkový salát třikrát jinak

V srpnu konečně zažíváme léto, jak ho poznáváme. Parné dny jsou ideální k návštěvě bazénu, osvěžení však můžeme hledat i jinde. A to například...

Zázračnou lahvičku na vlasy za socialismu používaly snad všechny ženy. Dnes je osvědčené eso opět v kurzu

Čím dál častěji se mnoho z nás vrací k osvědčeným a přírodním kosmetickým přípravkům. Jednu tuto velice oblíbenou a doslova zázračnou vodu si zamilovaly...

Zapomeňte na přeplněné lázně. Tyhle termály vás nadchnou a skoro o nich nikdo neví

Představa teplé vody, bublajících bazénů a dokonalého uvolnění zní skvěle, dokud si tedy nevzpomenete na davy lidí, vysoké ceny a mnohdy i dlouhé cestování....

Ženy po 50 zbystřete! Pojďte se s námi podívat, co doporučují dietologové dodržovat každé ráno

Padesátka už dávno není numero, které by nás mělo budit ze spaní. Naopak, mnoho žen si užívá život plnými doušky právě v tomto věku....

Boj s vodním kamenem na toaletě již bude minulostí! Speciální kulička z alobalu vám pomůže zvítězit

Určitě jste se už s ním nejednou setkali. S oblibou se usazuje na toaletě, rychlovarných konvicích nebo sprchových koutech. Vodní kámen je neřád, kterého...

Stop zvadlým květinám ve váze! Přinášíme Vám tipy, které jim prodlouží jejich krásu

Určitě většinu žen potěší pugét květin od milované osoby. Horší už je to s tím, když přihlížíme jak nám řezané květiny ve váze chřadnou....

Přinášíme 5 tipů, jak ušetřit na vodném a stočném a zároveň si zachovat pohodlí

Při účtech za vodu se vám protáčí oči v sloup? Už nemusí! Někdy stačí malá změna, díky které můžete ušetřit velké peníze. Projděte si...

Objevte krásy novozélandského vinařství

Nový Zéland je pro většinu lidí synonymem dechberoucí přírody, hor nebo jezer. Tahle skvostná země na opačném konci světa však má i další trumf...

Jak správně používat deodorant

5 častých chyb, které vás mohou stát svěžest i pohodlí Používání deodorantu nebo antiperspirantu je pro většinu z nás naprostou samozřejmostí. Jenže i rutinní úkony...

Exotická oáza uprostřed Letní Letné

Mojito chill zóna, Planteray střelnice a drinky s chutí dálek a dobrodružství Letošní Letní Letná nebude jen o novém cirkusu a nezapomenutelných představeních. V srdci festivalu...

Trápí vás kuří oko nebo mozol? Pomozte si přírodní cestou

Letní měsíce jsou tady a my si můžeme zase vychutnat chůzi naboso. Po ní se nám však často na chodidlech můžou objevit kuří oka...
Reklama
Reklama