Jak do sebe a dětí dostat více zeleniny? Zkuste připravit tato tři jídla

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ratatouille

Co budeme potřebovat?

olivový olej, cibule, česnek, lilek, žlutá paprika, červená paprika, cuketa, tymián, bazalka, rajčata, rajčatovo-paprikový protlak, sůl, pepř

Veškerou zeleninu si nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, tedy samozřejmě kromě česneku, který krájejte na plátky. Do rozehřáté pánve přilijte hojné množství olivového oleje a jakmile se zahřeje, vložte do něj obě papriky. Restujte dozlatova a až dosáhnete požadované opečení, přidejte cibuli. Opět jí dopřejte delší čas v pánvi a mezitím můžete na vedlejší plotně rozehřát další pánev, kde se bude zvlášť restovat lilek. Ten ještě před uložením do pánve na olivový olej nasolte a nechte vypotit, a poté opečte dozlatova z obou stran.

K paprikám a cibuli pak přidejte cuketu, zarestujte a pak už přichází čas na česnek. Ten hlavně nespalte, takže po krátké chvíli vložte do tohoto základu opečený lilek a chvíli nato přidejte loupaná sekaná rajčata, ideálně z plechovky, pokud je tedy náhodou nepěstujete doma. Po rajčatech je ještě dobré dát trochu protlaku z paprik a rajčat, který je dnes běžně k dostání. Pokud by ratatouille nejedly děti, není na škodu, když je protlak trochu pikantní. A krátce zarestujte. V tuto chvíli vznikající pokrm opepřete, osolte, dejte do něj tymián a část bazalky. Pak nechte jídlo dusit pod pokličkou zhruba 10-20 minut, ideálně tak, aby zelenina zůstala částečně křupavá a chutě se spojily. Na úplný závěr přidejte olivový olej a čerstvou bazalku dle chuti.

Lečo

Co budeme potřebovat?

3 klobásy, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka rajčat, petrželová nať, 1 lžíce sladké mleté papriky, 4 vejce, řepkový olej, sůl, pepř

Cibuli nakrájejte na osminy, papriky přibližně na podobně velké kousky a česnek nasekejte na menší kostičky. V rozehřáté pánvi nechte rozehřát olej a vložte do něj klobásu nakrájenou na plátky. Pokud nebudou lečo jíst děti, zkuste pálivější verzi paprikové klobásy. Restujte dozlatova z obou stran a následně přidejte papriky, které nechte opékat podobně dlouho.

Poté do pánve vložte cibuli a jakmile bude i ona dozlatova, krátce zarestujte česnek tak, aby nezhořkl. Následně zasypte mletou sladkou paprikou, kdo by měl rád, může dát pálivou nebo i uzenou. Krátce nechte spojit s pokrmem a olejem a poté přidejte loupaná krájená rajčata. Osolte, opepřete a nechte zhruba 10-20 minut vařit tak, aby se chutě ingrediencí propojily, ale zelenina zůstala alespoň trochu křupavá. Na závěr stáhněte plamen a přidejte vejce, které do leča pomalu zapracovávejte, až vám vznikne krémová konzistence.

Caponata

Co budeme potřebovat?

2 lilky, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, řapíkatý celer (2 řapíky), 400g loupaných krájených rajčat, 2 lžíce kapar, 100g černých oliv, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, bazalka

Začněte s přípravou lilku, který nakrájejte na menší kostky, osolte a nechte vypotit. Následně ho opečte dozlatova na rozpáleném olivovém oleji a poté ho dejte stranou. Ve stejné pánvi můžete začít restovat cibuli a po cca pěti minutách přidejte řapíkatý celer. I ten opékejte do změknutí. Poté přidejte rajčata, osolte, opepřete a nechte zhruba 10 minut vařit, aby se vše spojilo a tetina v pánvi se zredukovala. V této chvíli pokrm dochuťte vinným octem, cukrem, případně použijte znovu sůl a pepř. Přidejte nakrájené olivy a kapary a nechte provářet dalších 10-15. Po uvaření je dobré nechat caponatu alespoň na půl hodiny odstát.

Reklama

Doporučujeme

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Co ocení pleť po létě? Dokonalé kombo hadího krému a kolagenové emulze

V létě si užíváme odpočinku, dovolené, slunce a moře, pro pleť je to ale náročné období. Vliv slunečního záření, chloru, mořské soli, klimatizace a...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...
Reklama
Reklama