Tři recepty, které luštěninám přidají na popularitě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chili con carne

Co budeme potřebovat?

500g mletého hovězího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 plechovka krájených loupaných rajčat, 1 plechovka červených fazolí, kukuřice, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička kvalitní mleté kávy, 1 lžička mletého chilli, sůl, pepř, olej, čerstvý koriandr

V rozpálené hluboké pánvi nebo v hrnci si rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. K cibuli vložte na malé kostičky nakrájenou červenou papriku, kterou opečte cca 3-4 minuty. Poté přidáme česnek, který restujeme jen krátce, aby nezhořkl. V této chvíli přichází na řadu mleté maso, které vložte klidně do hrnce klidně nadvakrát. Jinak by mohlo pustit vodu a začít se spíše dusit. V tuto chvíli postupně přidáváme koření, které restujeme jen velmi krátce. V rychlém sledu po sobě tedy přichází sůl, pepř, kmín, káva, mleté chilli a sladká mletá paprika.

Promícháme a do hrnce dáme také 2 lžíce rajčatového protlaku, po kterém zhruba po půl minutě přichází na řadu rajčata a červené fazole. Obojí samozřejmě můžete použít i nekonzervované, ale zejména u luštěniny nám to ušetří práci a výsledek je podobný. Ragú necháme v této podobě vařit asi 15 – 20 minut, dokud směs nezhoustne. Na závěr přidáme kukuřici, nasekaný čerstvý koriandr, případně dochutíme solí a pepřem. Necháme ještě dalších 5-10 minut prohřát a můžeme podávat. Chili con carne je skvělé s tortillou, kdy je dobré ho ještě zjemnit lžící zakysané smetany. Případně můžeme servírovat i s rýží nebo chlebem.

Čočková polévka

Co budeme potřebovat?

2 lžíce sádla, 100g čabajky, 35g celeru, 30g mrkve, 35g petržele, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 2 lžíce sladké mleté papriky, 100g čočky, 1,25l vody, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, petrželová nať

Skvělý recept inspirovaný šéfkuchařem Romanem Paulusem, který začíná jako tradičně tak, že si na rozehřátý hrnec dáme tuk, v tomto případě sádlo. Jakmile je zahřáté, dáme do něj na tenká půlkolečka nakrájenou čabajku. Opékáme hezky trpělivě dozlatova, aby klobása pustila do pokrmu svoji chuť. Následuje kořenová zelenina, tedy mrkev, celer a petržel, vše nakrájené na kostičky. Opět restujeme delší čas a když je má zelenina zlatavou barvu, přidáme cibuli.

Tu už stačí opéct kratší čas a hned po ní následuje česnek, u kterého musíme dávat pozor, aby nezhořkl. Prakticky jak ucítíte nad sporákem vůni česneku, zasypte základ sladkou mletou paprikou a velmi krátce zarestujte. Po paprice přichází na řadu protlak. Pokud máte rádi pálivější jídlo, nebo více paprikové, můžete nahradit klasický rajčatový protlak tím paprikovo-rajčatovým, který se dá sehnat v supermarketu a je opravdu skvělý. Po protlaku přidáme čočku, kterou si asi hodinu předtím namočte. Do hrnce jí nasypte i s vodou, ve které jste ji namáčeli. Základ se přestane restovat a my můžeme přidat vodu. Na mírném plameni vaříme polévku až do uvaření čočky, tedy cca 20 minut.

Poté ještě musíme polévku zahustit, čehož docílíme máslovou jíškou (do másla přisypejte mouku). Do teplé polévky vkládejte chladnout jíšku. Poté opepřete a osolte. Solit musíme vždy až nejdříve v tomto chvíli, aby vám čočka nezůstala pořád tvrdá. To ostatně platí i o ostatních luštěninách. Vařte ještě 15 minut, poté do polévky vložte nasekanou petrželovou nať a případně dochuťte solí a pepřem.

Hrachová kaše

Co budeme potřebovat?

100g žlutého hrachu, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), slunečnicový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 0,5 l vody nebo vývaru, sůl, pepř, citronová kůra z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje

V hrnci si nechte rozehřát olej, ve kterém zpěňte cibuli. Poté přidejte česnek a restujte krátce, aby nezhořkl. K cibuli a česneku přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel. Od té chvíle restujte asi pět minut. Následně vložte k zelenině rozmarýn a namočený žlutý hrách. Podlijte vodou, nebo pokud máte drůbeží vývar, bude finální pokrm ještě lepší. Vaříme doměkka zhruba 25 minut. Pozorujte, zda je v hrnci dostatek tekutiny a v případě potřeby dolijte vodu či vývar. Když jsou hrách i zelenina měkké, můžeme kaši rozmixovat. Ještě předtím jí ale osolte, opepřete, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a čtyři lžíce olivového oleje. Ať už použijete tyčový mixér nebo ten s pohárem, kaši dobře rozmixujte. Skvělá je například v klasické kombinace s uzeným masem a smaženou cibulí.

Reklama

Doporučujeme

„Sleva“ 80 % a prázdná peněženka. Senioři snadno naletí falešným obchodům

Barevné obrázky, vymyšlené recenze a sliby o zázračné úlevě. Podvodní e-shopy cílí hlavně na seniory a prodávají jim bezcenné pomůcky za tisíce korun. Internetové pasti...

Teenageři a vlasy. Co doporučují odborníci z kadeřnictví Klier?

Období dospívání je o objevování sebe sama a vlastního stylu. Vlasy jsou často prvním místem, kde mladí dají najevo, kým chtějí být. Jsou pro...

Káva a alkohol nejsou jako voda. Proč to funguje jinak

Dvě sklenice vody ráno a káva po obědě? V teplých dnech to nestačí. Naše tělo potřebuje nejen tekutiny, ale i minerály. Kdo na to...

Praní bez drobných nečistot? Tento zaručený pomocník mnohé překvapí

Vypadá to jako hloupost, ale funguje to. Obyčejný plastový sáček, který většina z nás automaticky vyhazuje nebo schovává "na horší časy", se dá totiž...

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3