Vyrobte si domácí sirup proti kašli. Je jednoduchý a rychleji účinkuje než léky z lékárny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kašel má za úkol zbavit dýchací cesty něčeho, co tam nepatří. Jestliže nám něco zaskočí, ale taky třeba prach nebo hlen. Kašlání to má dostat ven. Pokud se však trápíme zrovna se zánětem, který způsobila infekce, jedno zakašlání nám od ní nepomůže.

Proti virům se tělo brání

Běžný kašel způsobují hlavně viry, které vyvolají zánět sliznic v nosu, nosohltanu a dál v dýchacích cestách. Nastane rychlá reakce organismu, kdy sliznice začnou produkovat hlen, jehož účel je ochránit je před podrážděním. A taky se jeho zásluhou odplavují škodlivé látky.

Přestože tělo reaguje obranyschopně, my se potýkáme s obtížemi, jako jsou dráždění v krku, nucení ke kašli. Jestliže máme běžný kašel spojený s nachlazením, do týdne se ho můžeme zbavit. Postačí nám k tomu obyčejná kuchyňská cibule, kterou proti kašli používaly už naše babičky. Napomáhá k vykašlávání hlenu a bojuje proti virům a bakteriím. Výhodou také je, že zředí hlen a my tak lépe můžeme vykašlávat.

Blahodárné účinky cibule

Cibule obsahuje vitamin C a vitaminy B, dále některé minerální látky, flavonoidy a vlákninu. Další důležitá složka v případě kašle je allicin. Štiplavá sirnatá sloučenina, která vznikne až ve chvíli, když cibuli nakrájíme (nebo jinak narušíme). Následuje typická vůně, podle ní cibuli bezpečně poznáme.

Zrovna allicin podporuje likvidaci virů, bakterií, ale taky působí proti kvasinkám a plísním. Jenže je i nestabilní a rozpadá se mimo jiné při vysokých teplotách. Pojďme se podívat na to, jak si na doma vyrobit sirup ze syrové cibule.

Cibulový sirup proti kašli

Co budeme potřebovat?

cibule, moučkový nebo krupicový, případně i tekutý med (poměr je 1 cibule 3 na lžíce cukru)

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do misky nasypeme kostičky cibule a posypeme cukrem (zalijeme medem). Přikryjeme pokličkou a několik hodin necháme odpočinout v ledničce, dokud cibule nepustí dostatek šťávy. Jestliže použijete bílou nebo žlutou cibuli a cukr, sirup bude mít lehce nažloutlou barvu. Šťávu přecedíme do skleničky a dále skladujeme v chladu. Dospělí by měli užívat 1 lžičku sirupu po 3 hodinách. Sirup se doporučuje spotřebovat do 24 hodin.

Tip redakce: Použijte misku z keramiky, skla nebo porcelánu. Účinné látky se tak uchovají lépe než v nádobách kovových nebo plastových. Dříve babičky dávaly do porcelánové misky čistý a vyžehlený kapesník (samozřejmě vypraný bez aviváže a dokonale vymáchaný v čisté vodě), na něj daly cibuli a posypaly ji cukrem. Jakmile cibule pustila dost šťávy, kapesník s cibulí se vyndal a ještě pořádně vymačkal. V misce tak zůstala už jen šťáva, která se zase přikryla talířkem.

Pozor na cibuli by si měli dávat alergici a taky lidé, kteří mají problémy a nemoci trávicího ústrojí, zejména žaludku.

 

Reklama

Doporučujeme

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...

Luxus v každodennosti: Proč jsou některé malé věci větším přepychem než kabelka za tisíce

Když se řekne luxus, vybavíme si značkové kabelky, drahé hotely a třpytivé šperky. Ale opravdový luxus může mít i zcela jinou podobu. Neměří se...

Když se láska změní v pohodlí: Jak poznat, že ve vztahu jen přežíváte

Není hádek, není drama, ale taky žádné jiskření. Vztah funguje na oko, ale něco v něm schází. Místo radosti nastoupila rutina a pocit, že...

Tři dětská jídla, která zmizí z talíře rychleji, než je stihnete dovařit

Vařit pro děti je někdy menší detektivka. Co jim chutnalo včera, dneska už nechtějí ani vidět. Proto jsme vybrali tři osvědčené recepty, které si...

Vlasy jako manifest: Co o tobě říká tvůj účes? A proč se nebojíme změny až v krizi?

Vlasy nejsou jen součást vzhledu. Jsou často to první, co měníme, když se měníme my samy. Tichý výkřik. Symbol proměny. Gesto, kterému tělo rozumí...

Stárnutí bez omluv: Proč je v pořádku nezapadat do ideálu věčného mládí

Vrásky nejsou slabost. Šediny nejsou chyba. A kila navíc nejsou selhání. Přesto se spousta žen i po padesátce cítí jako pod mikroskopem. Jako by...

Zapíjíte svoje oblíbené jídla černým čajem? Raději si v našich tipech zkontrolujte, jestli neděláte chybu

Mnoho lidí si bez něho nedokáže představit den. Nejenže má lahodnou chuť, ale přináší nám také mnoho zdravotních benefitů. Pokud pijete černý čaj přes...

Intuice jako kompas: Nauč se naslouchat svému vnitřnímu hlasu

Někdy to víš. Ještě než ti někdo něco řekne, než se něco stane. Cítíš to „někde uvnitř“. Ale místo důvěry v ten pocit začneš...

Nový elixír krásy? Kolagenová voda láká sliby, které možná nenaplní

Kolagenová voda se tváří jako kouzelný nápoj, který vám vyhladí pleť, zpevní vlasy a zpomalí stárnutí. Influencerky ji pijí denně. Ale má skutečně účinek,...

Tipnete si 3 nezdravější rostliny světa podle vědců? Výběr vás možná překvapí

Dopřáváte si každý den obilné klíčky a myslíte si, že jsou nejzdravější? Pravděpodobně budete překvapení, ale na seznamu jsou jiní favoriti. Co bychom si...

Voda, která baví: Jak udělat obyčejnou sklenici neobyčejnou

Chceš pít víc vody, ale obyčejná sklenice tě neláká? Pak je čas proměnit vodu v malý rituál. Infused water – tedy voda ochucená ovocem,...
Reklama
Reklama