Jak zužitkovat hrušky v gastronomii?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hruškové čatný

Co budeme potřebovat?

3 hrušky, cibule, česnek, zázvor, ocet, cukr, rozinky, hřebíček, skořice, máslo

Čatný je vlastně taková hutná omáčka, která má k podtrhnutí chuti jídel. Pochází z indické kuchyně a z hrušek bývá jedno z těch oblíbenějších především u lidí, kteří mají rádi kombinaci sladké a pikantní chutě. Jak s jeho přípravou začít? Nejprve si musíme nakrájet veškerou zeleninu a ovoce. Cibuli, česnek a závor můžeme nahrubo, hrušky na menší kostičky. Jako první si vezmeme máslo, které necháme rozehřát v rozpáleném hrnci. Poté do něj vložíme cibuli a restujeme lehce dozlatova. Následně vložíme k cibuli do tuku provonět hřebíček a skořici, a následně přidáme česnek se zázvorem. Opět opékáme, tentokrát už ale kratší chvíli. Je nutné dát pozor, aby česnek nezhořkl.

Pak už přichází na řadu hrušky, které prakticky ihned po vložení do hrnce zasypeme máslem. Ještě předtím můžeme klidně přidat trochu másla. Hrušky necháme karamelizovat, lehce posolíme, zakápneme octem dle libosti a přidáme rozinky. V této chvíli už stačí pouze nechat hrušky s ostatními ingrediencemi provářet tak dlouho, dokud nezískáme hustou konzistenci.

Hruškový kompot

Co budeme potřebovat?

1 l vody, 500 g krupicového cukru, 4 hřebíčky, 1 hvězdička badyánu,1 kg hrušek

Z Indie se vrátíme zpátky do Česka a uděláme si jedinečnou českou klasiku, kterou je bezpochyby hruškový kompot. I tady začneme tím, že si hrušky zbavíme slupek a jadřinců, a poté je nakrájíme na osminy. Takto připravené hrušky skládáme jednu vedle druhé do sklenic, abychom využili co největší prostor. Mezitím si připravíme rozvar. Ten je jednoduchý, dáme do hrnce vodu, cukr a koření a jen krátce ho svaříme.

Pak už stačí pouze zalít ovoce ve skleničkách. Dbejte na to, aby byly veškeré hrušky zcela ponořené. Sklenicí ještě před uzavřením několikrát poklepněte, aby se uvolnily bublinky. Pak se znovu ujistíme, že je ovoce pod hladinou a zazátkujeme. Jednotlivé sklenice přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C. Když máme hotovo, vyndáme opatrně kompoty z vodní lázně a víčkem dolů je necháme odpočívat, dokud nevychladnou.

Salát s hruškou, ořechy a kozím sýrem

Co budeme potřebovat?

Mix salátů, hrušky, vlašské ořechy, kozí sýr, medová zálivka

Pokud jste v dietě a ve svém jídelníčku preferujete saláty, pak zkuste ten s hruškou, ořechy a kozím sýrem. Také v tomto případě musím začít tím, že si ovoce nakrájíme na tenké plátky. Vezmeme si salát, ideální je zakoupit mix salátů, aby byl pokrm pestřejší, a nastrouháme na něj kozí sýr. Následně přidáme ořechy a hrušku. Vše zakápneme zálivkou, kterou si připravíme ve vedlejší míse z medu, olivového oleje, citronu a hořčice. Poměry jsou na každém z nás jak kdo preferuje.

Reklama

Doporučujeme

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...

Luxus v každodennosti: Proč jsou některé malé věci větším přepychem než kabelka za tisíce

Když se řekne luxus, vybavíme si značkové kabelky, drahé hotely a třpytivé šperky. Ale opravdový luxus může mít i zcela jinou podobu. Neměří se...

Když se láska změní v pohodlí: Jak poznat, že ve vztahu jen přežíváte

Není hádek, není drama, ale taky žádné jiskření. Vztah funguje na oko, ale něco v něm schází. Místo radosti nastoupila rutina a pocit, že...

Tři dětská jídla, která zmizí z talíře rychleji, než je stihnete dovařit

Vařit pro děti je někdy menší detektivka. Co jim chutnalo včera, dneska už nechtějí ani vidět. Proto jsme vybrali tři osvědčené recepty, které si...

Vlasy jako manifest: Co o tobě říká tvůj účes? A proč se nebojíme změny až v krizi?

Vlasy nejsou jen součást vzhledu. Jsou často to první, co měníme, když se měníme my samy. Tichý výkřik. Symbol proměny. Gesto, kterému tělo rozumí...

Stárnutí bez omluv: Proč je v pořádku nezapadat do ideálu věčného mládí

Vrásky nejsou slabost. Šediny nejsou chyba. A kila navíc nejsou selhání. Přesto se spousta žen i po padesátce cítí jako pod mikroskopem. Jako by...

Zapíjíte svoje oblíbené jídla černým čajem? Raději si v našich tipech zkontrolujte, jestli neděláte chybu

Mnoho lidí si bez něho nedokáže představit den. Nejenže má lahodnou chuť, ale přináší nám také mnoho zdravotních benefitů. Pokud pijete černý čaj přes...

Intuice jako kompas: Nauč se naslouchat svému vnitřnímu hlasu

Někdy to víš. Ještě než ti někdo něco řekne, než se něco stane. Cítíš to „někde uvnitř“. Ale místo důvěry v ten pocit začneš...
Reklama
Reklama