Jak zužitkovat hrušky v gastronomii?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Hruškové čatný

Co budeme potřebovat?

3 hrušky, cibule, česnek, zázvor, ocet, cukr, rozinky, hřebíček, skořice, máslo

Čatný je vlastně taková hutná omáčka, která má k podtrhnutí chuti jídel. Pochází z indické kuchyně a z hrušek bývá jedno z těch oblíbenějších především u lidí, kteří mají rádi kombinaci sladké a pikantní chutě. Jak s jeho přípravou začít? Nejprve si musíme nakrájet veškerou zeleninu a ovoce. Cibuli, česnek a závor můžeme nahrubo, hrušky na menší kostičky. Jako první si vezmeme máslo, které necháme rozehřát v rozpáleném hrnci. Poté do něj vložíme cibuli a restujeme lehce dozlatova. Následně vložíme k cibuli do tuku provonět hřebíček a skořici, a následně přidáme česnek se zázvorem. Opět opékáme, tentokrát už ale kratší chvíli. Je nutné dát pozor, aby česnek nezhořkl.

Pak už přichází na řadu hrušky, které prakticky ihned po vložení do hrnce zasypeme máslem. Ještě předtím můžeme klidně přidat trochu másla. Hrušky necháme karamelizovat, lehce posolíme, zakápneme octem dle libosti a přidáme rozinky. V této chvíli už stačí pouze nechat hrušky s ostatními ingrediencemi provářet tak dlouho, dokud nezískáme hustou konzistenci.

Hruškový kompot

Co budeme potřebovat?

1 l vody, 500 g krupicového cukru, 4 hřebíčky, 1 hvězdička badyánu,1 kg hrušek

Z Indie se vrátíme zpátky do Česka a uděláme si jedinečnou českou klasiku, kterou je bezpochyby hruškový kompot. I tady začneme tím, že si hrušky zbavíme slupek a jadřinců, a poté je nakrájíme na osminy. Takto připravené hrušky skládáme jednu vedle druhé do sklenic, abychom využili co největší prostor. Mezitím si připravíme rozvar. Ten je jednoduchý, dáme do hrnce vodu, cukr a koření a jen krátce ho svaříme.

Pak už stačí pouze zalít ovoce ve skleničkách. Dbejte na to, aby byly veškeré hrušky zcela ponořené. Sklenicí ještě před uzavřením několikrát poklepněte, aby se uvolnily bublinky. Pak se znovu ujistíme, že je ovoce pod hladinou a zazátkujeme. Jednotlivé sklenice přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C. Když máme hotovo, vyndáme opatrně kompoty z vodní lázně a víčkem dolů je necháme odpočívat, dokud nevychladnou.

Salát s hruškou, ořechy a kozím sýrem

Co budeme potřebovat?

Mix salátů, hrušky, vlašské ořechy, kozí sýr, medová zálivka

Pokud jste v dietě a ve svém jídelníčku preferujete saláty, pak zkuste ten s hruškou, ořechy a kozím sýrem. Také v tomto případě musím začít tím, že si ovoce nakrájíme na tenké plátky. Vezmeme si salát, ideální je zakoupit mix salátů, aby byl pokrm pestřejší, a nastrouháme na něj kozí sýr. Následně přidáme ořechy a hrušku. Vše zakápneme zálivkou, kterou si připravíme ve vedlejší míse z medu, olivového oleje, citronu a hořčice. Poměry jsou na každém z nás jak kdo preferuje.

Reklama

Doporučujeme

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...
Reklama
Reklama