Výživový specialista tvrdí: jezte česnek!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

„Česnek obsahuje až čtyři stovky léčivých látek a ve všech kulturách byl považován za přírodní antibiotikum. Pokud ho od září do března zařadíte čtyřikrát týdně do svého jídelníčku, vyhnete se mnoha nepříjemným nemocem,“ říká výživový kouč Martin Škába. 

cesnek ID-10074288

Na podzim a v zimě je naše tělo oslabeno a je nezbytné ho posílit. Velkou službu vám podle odborníka udělá právě česnek, který je v našich podmínkách vždy dostupný a má velké účinky na zdraví. „Za jednu ze základních věcí považuju to, že snižuje krevní tlak. Ten má spousta lidí.,“ vysvětluje Martin Škába s tím, že česnek je také protizánětlivý, antiparazitický, obsahuje velké množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku, selenu, zinku, vitamíny A, B1, B2, C.

Česnek ovšem také snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) i krevního cukru a medvědí česnek je výborný na detoxikaci (hlavně těžkých kovů jako je rtuť a olovo, kterých máme v tělo mnoho). „V kombinaci s extraktem z grepových jadérek česnek také pomáhá při zánětech močových cest,“ upřesňuje Martin Škába.

Málokdo pak ví, že česnek pomáhá v těle snižovat tvorbu látek zvaných nitrosamini poškozující naše buňky, které nejčastěji vznikají při konzumaci uzenin a šunek plných konzervantů, konkrétně dusitanových solí E250, které se přidávají pro barvu a trvanlivost.

Jak „jíst“ česnek

Ne každý má dost silný žaludek na česnek v jeho čerstvé podobě. „V tomto počasí je z něj ideální dělat vývary. Vezmete zeleninu, dáte do ní různé bylinky, povaříte a k tomu přidáte několik stroužků česneku. Pokud by na vás bylo i to moc silné, stačí vymačkat šťávu z jednoho dvou stroužků do uvařené polévky servírované na talíři,“ doporučuje Martin Škába.

V tomto období je také ideální kombinace česneku s luštěninami, které čistí střeva a jakoukoliv tepelně upravenou zeleninou. „Výborné je česnek přidat například do fazolí nebo červené čočky se zeleninou a čtyři minuty ho s nimi povařit.“

cesnek ID-100236019

Tip na skvělý podzimní detox

Dalším tajným tipem je konzumace česneku formou odšťavněné zeleniny, ovšem i tady je nutno na podzim přistupovat k odšťavňování trochu jinak. „Na podzim a v zimě je syrové ovoce a zelenina silně ochlazují (jedná se o tzv. termický účinek potravin). Na druhou stranu dodávají spoustu živin, a v tekuté podobě do sebe dostaneme mnohem více potřebných vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů s minimálním úsilím těla pro vstřebání těchto životně důležitých látek. Podle tradiční čínské medicíny a mně osobně funguje jeden účinný fígl: nakrájím si na kusy zeleninu, vezmu si misku, ohřeju si horkou vodu, zaleju jí zeleninu, tři minuty ji v ní nechám, aby se stáhl její chlad a pak teprve vše odšťavním.Odšťavněte klidně i kousek cibule a česneku. Přidejte do šťávy špetku kari, skořice a zázvoru, klidně sušeného,“ říká Martin Škába s tím, že je dobré pít alespoň jednu sklenici denně – dodá vám to mnoho energie a sníží chuť na sladké!

Jak zabránit zápachu z úst

Mnoho lidí se česneku bojí kvůli jeho silnému aroma. Můžete si koupit tobolky s česnekovým extraktem, které jsou k dostání u kvalitních výrobců doplňků stravy. Výhoda je v tom, že se rozpouští se až v tenkém střevě a nepříjemného zápachu se tak nemusíte bát ani v nejmenším.

Zdroj a foto: http://www.skaba.cz/

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3