Živá strava podle Věry Talandové
Živá strava neboli raw food je čím dál více populárním způsobem stravování. Lidé se ze zdravotních důvodů i různých přesvědčení k tomuto způsobu uchylují. Není třeba si pod syrovou stravou představovat pouze kus mrkve, i tímto způsobem totiž můžete připravit chutná jídla.
Autorka knihy Živá strava Mé nejlepší recepty, Věra Talandová přešla na tuto stravu především ze zdravotních důvodů a moc se jí osvědčila. V knize uvádí, že tepelnou úpravou stravy přicházíme o mnoho vitamínů, minerálů a dalších potřebných enzymů. Díky tomu, že se naučíte upravovat zeleninu bez pomocí pečení, smažení či vaření si obohatíte zdraví. Živá strava obsahuje samozřejmě velkou dávku ovoce a zeleniny, která by v jídelníčku neměla chybět nikomu. Dále v knize najdete širokou nabídku polévek, zálivek, past, pomazánek i omáček. Nechybí zde ani sladké pochutiny, kaše, svačinky i saláty. Výběr je opravdu široký, a pokud vás trápí zdravotní problémy, nadváha, překyselení organismu či únava a podráždění, je načase změnit svůj životní styl. Živá strava se nemusí nutně stát 100% jídelníčkem, můžete si ho rozložit tak, že 3/4 vašeho jídelníčku bude složeno z živé stravy a zbývají 1/3 bude vařená strava. Vše se dá kombinovat a postupně dalšímu přicházet na chuť. Nechcete si přeci hned od začátku svou změnu absolutně zprotivit.
Proč se vrhnout na konzumaci přirozené živé stravy? Věra Talandové v knize uvádí:
- Je přirozená, respektuje hlubokou moudrost přírody.
- Obsahuje živé enzymy, které jsou pro člověka nepostradatelné.
- Je zdrojem živin v organické podobě.
- Detoxikuje tělo a pomůže na překyselené tělo vrátit do acidobazické rovnováhy.
- Chrání, posiluje a povzbuzuje imunitní systém člověka.
- Dodává tělu energii a zároveň prostor pro léčbu a obnovu.
- Umožňuje správné fungování veškerých tělesných systémů člověka.
- Je správnou cestou pro znovuobnovení a udržení optimálních tělesných proporcí člověka.
- Konzumací nezpracované syrové stravy přijímáme příznivé pravotočivé světelné bioenergie.
- Je to etický způsob výživy člověka.
Nechejte se inspirovat a vyzkoušejte malou změnu svého každodenního stravování. Výsledky uvidíte velice brzy. Vyzkoušejte recept na lahodnou pomazánku z mrkve a celeru:
Ingredience: 4 mrkve, čtvrtka celeru, 1 cibule, 1/2 hrnku makadamových ořechů - para, vlašskcýh a slunečnicová semináka (1:1), šťáva z půlky malého citronu (nebo podle chuti), 2 lžíce vody, špetka pepře, špetka mořské nerafinované soli, půl lžičky celozrnné hořčice.
Postup: Mrkev a celer nastrouháme najemno, nakrájíme cibuli, přidáme špetku soli a pepře, vše rozmícháme. Makadamové ořechy, vodu, citronovou šťávu a hořčici rozmixujeme a promícháme se zeleninou. Můžeme jíst s různými zelenými listy, nebo mazat na placky a chleby. Zdobíme řapíky celeru, perželkou, řeřichou a podobně. S makadamovými ořechy je tato pomazánka vynikající.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)