Povidlový pletenec k nedělní kávičce!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

U tohoto receptu se nebudu dlouho rozepisovat – je prostě výborný. Pekla jsem ho už několikrát a nikdy dlouho nevydržel. Ač se příprava může zdát komplikovaná, opak je pravdou. Jakmile to budete mít v ruce, máte jej za pár minut hotový. 

000000a

Suroviny:

  • 250 ml mléka
  • 130 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 100g cukru krupice
  • vanilka
  • špetka soli
  • 3/4 balíčku sušeného droždí
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • povidla
  • máslo

 

Příprava:02

Pokud děláte v pekárně tak dávat suroviny přesně podle receptu,pokud ručně musíte udělat prvně kvásek.

Těsto necháme vykynout a pak rozdělíme na 3 stejné části, každou část na pomoučeném vále vyválíme do kruhu, podle velikosti kulaté formy.

Formu vysteleme pečícím papírem až po okraj a přeneseme první plát který potřeme povidly, 1 cm od okraje necháme volný. Na něj položíme druhý vyválený plát a okraje stlačíme k sobě. Opět potřeme povidly položíme poslední plát,ten již povidly nepotíráme, jen stlačíme okraje k sobě, aby povidla nevytekla.

Teď si koláč rozkrojíme na osm stejný03ch dílů, ale uprostřed necháme kolečko o průměru +- 3 cm,aby jsme ho nerozkrájeli úplně a držel pohromadě. Každý díl si ještě rozkrojíme na dva proužky,které budeme stejnoměrně kroutit od středu ven. Tak pokračujeme se všemi dílky.
Nakonec potřeme rozpuštěným máslem a upečeme dozlatova. V horkovzdušné troubě cca 45 minut, při 175°. Každá trouba ale plete jinak, takže důkladně hlídáme!

 

Vyzkoušeli jste? Napište, jak vám chutnalo.

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...

Útulný podzim? Tady je návod ve 3 krocích

Podzim je v plném proudu – a s ním přichází ideální čas proměnit domov v hřejivé útočiště. Právě tohle období vybízí ke zpomalení. Je...

Probuzení s láskou: Rituály, které hýčkají duši

Když první paprsky slunce prosvítají oknem, den zve k novému začátku. Jak proměnit ráno v okamžik, který hřeje srdce? Objevte rituály, které změní váš...
Reklama
Reklama