Bez lepku a chutně!
Bez lepku a chutně! Jak vařit z přirozeně bezlepkových potravin může být velkou neznámou, avšak po přečtení knížky Olivie Dupin zjistíte, že tato kniha je přesně to, co potřebujete.
Kniha: Bez lepku a chutně Olivia Dupin si jako mnozí zamilovala jídlo již jako malé dítě. Už v osmi letech věděla, že se z ní stane kuchařka a zkušenosti po celém světě jí nabídly z kulinářského světa mnohé. Dlouholeté zdravotní problémy však její potěšení z vaření mařily a až po mnoha letech zjistila, že má celiakii. Začala na vaření a stravu pohlížet jinak- musela. Chuť vařit ji to však nevzalo, musela se naučit vařit z přirozeně bezlepkových surovin, které jsou místo náhražek za chléb či těstoviny jednoznačně lepší volbou a do dnes si užívá večírky s přáteli, kdy jim chystá bezlepkové pohoštění, plné plnohodnotných, chutných a výživných pochoutek, které jsou velmi oblíbené. Olivia Dupin ve své knize uvádí, že bezlepkový životní styl nemusí být stresující ani nákladný. V této knize se totiž dozvíte všechno, co budete potřebovat, aby změna vašeho jídelníčku proběhla jednoduše a efektivně.
„Kniha Olivie Dupin je dokonalým a poutavým průvodcem po bezlepkovém světě. Nejenže vás vybaví zásobou receptů na přirozeně bezlepková jídla, která už možná znáte a máte rádi, ale poskytne vám i spoustu praktických rad, jak se v každodenním životě vyhýbat nástrahám v podobě lepku. Tato přehledná kniha je plná cenných informací a neuvěřitelně chutných receptů. Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých musíte dodržovat bezlepkovou dietu, bez této knihy se zkrátka neobejdete!“ MUDr. Jana Augustinová. A jaké recepty vás v knize čekají? Například steaky s omáčkou z červeného vína, hříšně měkké dušené vepřové maso nebo pohádkově krémový karamelový pudink. Důležitá fakta: Co, jak a proč Olivia si však dala záležet a v knize vás seznámí i s tím, co to bezlepková dieta je, jak vám může prospět, jaké jsou příznaky a proces stanovení diagnózy a nakonec vám ukáže jak žít zdravě a spokojeně i bez lepku.
Vyzkoušejte z knihy například tento recept: Slaný předkrm: Rýžové koláčky s jarní cibulkou Ingredience: 1 hrnek (195g) rýže Arborio, 1 ½ hrnku (355ml) kuřecího vývaru, sůl a pepř podle chuti, 1 svazek jarní cibulky, ½ hrnku (50g) nastrouhaného parmezánu, 2 velká vejce, žloutky oddělené od bílků, 115g bramborových chipsů, nadrcených najemno (asi 2 hrnky). Postup: Troubu rozehřejme na 190°C. Ve středně velké těžké pánvi smícháme rýži s kuřecím vývarem. Osolíme podle chuti. Přivedeme k varu při vysoké teplotě. Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud rýže nezměkne a nevstřebá všechen vývar. Mezitím přivedeme k varu vodu v malém rendlíku. Do malé misky nalijeme ledovou vodu. Odkrojíme zelené části jarních cibulek a blanšírujeme je ve vroucí vodě asi 2 až 3 minuty, necháme okapat a rychle namočíme do ledové vody. Blanšírované listy jarní cibulky osušíme a nasekáme najemno. Nasekáme i neblanšírované bílé části. Ve velké míse smícháme vařenou rýži, jarní cibulku, parmezán a žloutky. Ochutíme solí a pepřem. Směs dáme do chladničky a necháme chladit asi 15 až 20 minut, až vychladne tak, abychom s ní mohli pracovat. Ze směsi vytvarujeme osm koláčků o průměru 7,5cm. Směs stlačíme jen natolik, aby koláčky držely tvar, ale nebyli příliš hutné. Do zvláštních misek dáme bílky a bramborové chipsy. Každý koláček namočíme do bílků, necháme okapat, obalíme v rozdrcených chipsech a položíme pečicí plech. Pečeme asi 10 minut nebo tak dlouho, až koláčky vespod zezlátnou a jsou křupavé. Koláčky obrátíme a pečeme ještě 5 minut, aby byly rovnoměrně opečené. Přesuneme na talíř a ihned podáváme.
Re: Bez lepku a chutně!
Alenka (host) / před 3 lety 04.04.2022 23:32
Jojo, i bez lepku se dá, což jsem si potvrdila, když mi před cca rokem diagnostikovali celiakii. Možností je spoustu, i když často bohužel dražších. Co jsem tedy objevila fajn ceny, tak z tohoto pekařství: https://eshop.vasepekarna.cz/ ale všude jinde je to dost drahé.
Re: Bez lepku a chutně!
Jitka (host) / před rokem 26.08.2023 16:38
Moje kamarádka musí držet bezlepkovou dietu. Už jsem od ní ochutnala několik receptů, které mi zachutnaly natolik, že si je občas uvařím i doma. Na stravě mi hodně záleží, a tak si kupuji kvalitní trvanlivé potraviny Arax z internetových stránek https://www.potravinyarax.cz/. Jejich široká nabídka mě zaujala a nedávno jsem vyzkoušela cereálie a omáčky, které mi ihned zachutnaly a já se po nich cítím velice dobře.