K Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví, takže jsem si pro vás na každý den připravila jeden, z tradičních Vánočních receptů. Co to bude dnes? Typické české perníčky. Děláte je také? Pokud ne, zde máte inspiraci, jak na ně!
Suroviny:
- 300 g medu
- 300 g cukru krupice
- 300 g tuku
- 4 ks vajec
- 1 dl mléka
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 10 ks hřebíčku – rozdrtit
- badyán mletý
- anýz
- velká lžíce kakaa (nebo více)
- 800 g hladké mouky
Příprava:
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znovu promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice. Poté těsto vyválet na tloušťku asi 3 až 4 mm, vykrajovat různé tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem. Na potřené můžeme rozsypat drobné barevné dortové kuličky apod.
Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné.
Máte svůj oblíbený recept, nebo zkoušíte stále nové a nové? Podělte se s námi v komentářích.
Zajímá vás, jak si perníčky ozdobit? Vsaďte na osvědčenou klasiku v podobě bílkové polevy. Nevíte, jak na ní? Zde je návod!
Suroviny:
- 1 bílek
- cca 140 g moučkového cukru
Příprava:
Moučkový cukr dvakrát přesejeme přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neprosejete, bude se vám ucpávat zdobící trubička). Přidáme bílek a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva. Pokud je poleva moc tuhá, přidáme pár kapek vody a naopak pokud je moc řídká, přidáme cukr. Polevu plníme do papírového kornoutu z pergamenového papíru nebo do speciálního zdobícího sáčku s plastovou trubičkou, můžeme začít zdobit.
Do polevy můžeme přidat pár kapek citrónu, bude příjemně nakyslá.
Máte zdobení již za sebou, nebo vás teprve čeká? Pošlete nám fotku vašeho výtvoru a pochlubte se!
Markét ,)