Připravit chutnou rybu na Štědrý večer je snazší, než byste čekali

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Rybí recepty_Rybářství Kolář_zdroj123rf.cz (4)Cukroví, vánočka, bramborový salát a smažená ryba. Přestože Češi spíše opouštějí od dodržování vánočních zvyků, klasických vánočních a štědrovečerních pokrmů se nevzdávají. Ve většině rodin se tak ve jménu tradice usedá nad talíře se smaženým kaprem, i když ne všichni si na něm skutečně pochutnají. K dostání jsou přitom i jiné sladkovodní druhy ryb odchovaných v českých sádkách a rybnících, které by kapra v mnoha ohledech předčily. Příprava a výběr vhodné ryby na Vánoce nejsou žádná věda a výsledek jistě nadchne všechny vánoční stolovníky stejně jako dárky pod stromečkem.  

 

Podle výsledků z ankety Rybářství Kolář mezi 287 respondenty má rybu na štědrovečerním stole téměř 90 % Čechů. Většinou se jedná o kapra, ale téměř čtvrtina dotázaných by ráda vyzkoušela na Vánoce něco nového. Jelikož lidem nevyhovuje kapr z nejrůznějších důvodů, nahrazují jej někteří mořskými rybami. Výběrem ryby dovezené ze zahraničí, obvykle navíc zmražené, se však lidé ochuzují o kvalitní čerstvé ryby, které jsou odchované v Česku.

K českým Vánocům patří česká ryba. Nemusí to však být kapr

Na štědrovečerní stůl můžete místo kapra servírovat hned několik jiných druhů sladkovodních ryb.  „Pro přípravu tradičních smažených rybích filetů se kromě kapra výtečně hodí nejrůznější dravé ryby, například candát nebo pstruh. Pokud byste si chtěli opravdu pochutnat, doporučuji u nás méně známého sivena. Oproti kaprovi nemají pstruh ani siven tolik tmavší svaloviny, takže nejsou cítit rybinou,“ radí Josef Kolář z Rybářství Kolář, který své ryby chová ve více než 150 rybnících a sádkách na Vysočině.

 

Pstruh_Rybářství_Kolář_zdroj 123rf.cz (1)Jemnější chuť, která není cítit rybinou, přitom není jedinou výhodou dravých ryb v porovnání s kaprem. Vždyť nejenom dětem dokáže o Vánocích zkazit náladu takřka nekonečné vybírání kostí z rybího masa. „Další výhodou pstruha či sivena je menší množství kostí. Jejich maso je velmi jemné, takže filátka stačí obalit v lehce okořeněné mouce nebo těstíčku. Není potřeba strouhanka, což vyhovuje i milovníkům zdravého jídelníčku. Kdo má děti a chce jim servírovat zdravou, chutnou rybu, určitě upřednostní pstruha či sivena před kaprem plným kostí,“ říká Josef Kolář.

Příprava čerstvé ryby je snadná a péče se vyplatí

Na starosti s kostmi při jídle můžete téměř zapomenout správnou přípravou ryby. Filetovat  je jednodušší, než byste čekali, a výsledek se skutečně vyplatí. „Nejprve doporučuji ze pstruha oškrábat šupiny. Poté pod přední ploutví zařízněte až k páteři a odřízněte podél páteře tento kus filetu. Zůstane vám z ryby jen kostra s hlavou. Následně seřízněte opatrně břišní kosti. Vnitřní kosti jsou větší, dle hmatu je ucítíte a můžete je jednoduše vytáhnout prsty nebo pinzetou. Výsledkem je čistý filet z ryby,“ vysvětluje postup filetování pan Kolář.

Je chlazená ryba z obchodu skutečně čerstvá?

Kapra zpravidla před Vánoci seženete živého, takže o jeho čerstvosti není pochyb. Pokud se rozhodnete pro dravé ryby, jsou většinou k dostání chlazené přímo na ledu, nebo vakuově balené. Neznamená to ale, že nejsou čerstvé. Přesvědčit se o tom můžete snadno sami.

Pokud jde o ryby celé, tedy s hlavou a žábrami, hodnotí se vzhled žáber. Živá ryba je má výrazně tmavě červené. Čím déle je zabitá, tím jsou žábry bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou proto krajně podezřelé a konzumaci takové ryby se raději vyhněte. U porcovaných ryb je potřeba si všímat svaloviny. „Čerstvá rybí svalovina se po lehkém zmáčknutí zakrátko vyrovná. Čím déle je ryba zabitá, tím více patrný otisk zůstává. Současně struktura svaloviny nedrží pohromadě a při ohnutí těla ryby žeberní kosti lehce vyjíždějí z masa na vnitřní straně. Obecně mají čerstvé ryby trvanlivost přibližně 48 hodin od zabití a musí se striktně dodržovat nízká teplota jejich skladování, ideálně -1 až +3 °C,“ upřesňuje Josef Kolář.

Pstruh plněný slaninou a špekem
Porce pro 4 osoby

Potřebujeme:
4 čerstvé pstruhy
sůl
máslo
20 dkg anglické slaniny
20 dkg špeku
cibuli
česnek
petrželovou nať
citron
červenou nebo zelenou papriku větší

Postup:
Pstruhy omyjte, osušte, osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte odpočinout. Mezitím si připravte směs na náplň: na nasekané cibulce osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu, papriku a špek a vše dobře promíchejte. Nechte vystydnout a následně naplňte směsí pstruhy. Pstruhy osolte a položte na pekáč vyložený máslem a plátky citronu. Pečte 20 minut při teplotě 160– 200 °C. Na závěr posypte petrželkou.

 

Informace o Rybářství Kolář

Rodina farmáře Koláře hospodaří na 16 000 ha půdy a 850 ha vodní plochy již od roku 1992. Vedle chovu dobytka, kuřat, vepřového a rostlinné produkce se od roku 2013 stará také o Rybářství Kolář na Vysočině, původně známé jako Rybářství Velké Meziříčí, které patří již přes 50 let k tradičním producentům tržního pstruha. Vedle klasického chovu pstruha se Rybářství Kolář zabývá také dlouhodobým chovem sivena a dalších sladkovodních ryb. Rybářství Kolář má celkem 150 rybníků.

Více informací naleznete na webových stránkách www.rybarstvikolar.cz.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Proč neskladovat parfémy v koupelně. Teplo, vlhkost a světlo ničí vaši oblíbenou vůni

Je to logické, pohodlné a po ruce... a přesto je to ta největší chyba, kterou můžete své sbírce vůní provést. Skladování parfému v koupelně...

Jak na zdravou pokožku všech členů rodiny během podzimních dní

Co je na podzim jinak? Naše pokožka je více dehydrovaná, suchá a podrážděná. Také je náchylnější k zarudnutí, protože se snižuje vlhkost vzduchu a...

„Nedělám nic pro chlapy.“ Agáta Hanychová o svém novém byznysu a životní spokojenosti

„Nedělám pro chlapy nic,“ řekla Agáta Hanychová, když představila svůj nový podnikatelský projekt, jímž je značka AG Home. Po úspěchu s vlastní kosmetikou se...

Co-washing: Nenápadný trik, který dokáže s unavenými vlasy víc než drahé masky

Možná to zní zvláštně – umývat vlasy kondicionérem místo šamponu? Přesto právě tenhle postup, známý jako co-washing, začíná být tajnou zbraní žen, které bojují...

Dvojnásobná péče, dvojnásobná radost

Dopřejte své pokožce to nejlepší z přírody. Vaše pokožka si zaslouží více než jen běžnou péči. Tělové produkty od české značky Onclé jsou tvořeny tak,...

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3