Vánoční speciál: Vanilkové rohlíčky.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví a najdete je na každém stole u většiny českých domácností. Jak už to tak bývá, na největší klasiku je také nejvíce druhů receptů. Jaký je ten váš?

hobbymanie tv

Suroviny:

  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • cukr moučka s vanilkou na obalení

 

Příprava:

Máslo si vyndáme z lednice a necháme pořádně změknout. Mezitím si důkladně umeleme ořechy, na co nejjemnější drť – ta je dle mého názoru do vanilkových rohlíčků ta nejlepší.

Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici – uležení je důležité – na těsto se rozhodně nesmí spěchat. Nemělo by jak správnou konzistenci, tak by se to ve výsledku propsalo i na chuti.

Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Tvar rohlíčků je v každé rodině jiný. My máme radši tlustší a více zatočené. Ale znám i spoustu rodin, kde rohlíčky vypadají spíše, jako tenké provázky.

Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dorůžova.

Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem (já osobně praktikuji vanilkový lusk, ale vanilkový prášek je dostatečně vhodnou náhražkou a nemusíme se jej bát použít) a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat.

Konkrétně tomuto receptu neuškodí ani mrazák, ba naopak, rohlíčky, které z něj vytáhneme jsou pak velmi křehké.

 

 

Něco málo z historie:

Vanilkové rohlíčky jsou tradičním vánočním cukrovím. Není tomu tak ale pouze u nás. Původ vanilkových rohlíčků hledejme v Rakousku, ve vídeňských cukrárnách a kavárnách už v dobách Rakousko-Uherska.

Výbornými vanilkovými rohlíčky proslula dvorní císařsko-královská cukrárna Demel, která, ač se to zdá téměř nemyslitelné, ve Vídni působí dodnes. Naštěstí pro nás, recept na vanilkové rohlíčky Demel odtajnil rakouský restauratér tureckého původu Attila Dogudan, který tradiční cukrárnu a pekárnu dnes provozuje.

A něco málo k jejich původu. Historie dvorní cukrárny sahá až do roku 1786, kdy se Ludwig Dehne z Württembergu usadil ve Vídni. Založil si živnost, ve které se věnoval prodeji mraženého zboží. Nedlouho na to svůj sortiment rozšířil o cukroviny, koblihy a podobné pekařské výrobky. Jeho syn nechtěl v tradici pokračovat a tak se rozhodl cukrárnu prodat, a to roku 1857 svému prvnímu asistentovi – Christophu Demelovi. Cukrárna se v této rodině dědila po celé generace a tak je tomu až dodnes, kdy další potomek Christopha Demela vede téže cukrárnu, s tímtéž sortimentem, kterou jeho předem před lety zakoupil.

 

Slyšeli jste někdy o historii vanilkových rohlíčků? Připravujete je pravidelně? A jaký recept je váš oblíbený?

Podělte se s námi v komentářích.

 

Markét ,)

 

Reklama

Doporučujeme

Láska není raketová věda. Slavná koučka odhalila vzorec, který zachrání každý vztah

Máte pocit, že se v moři vztahových rad topíte? Zapomeňte na složité teorie. Světoznámá koučka Sadia Khan na svém youtube přišla s jednoduchým vzorcem,...

Muž s nejdelším jménem světa si ho po 25 letech stále nepamatuje

Představte si, že se jmenujete Lawrence Alon Alois Aloysius Alphege Alun Alured Alvin Alisander… a to je jen prvních osm jmen z celkových 2253....

Zapomeňte na túje. Tyhle keře rostou rychleji a sousedé vám je budou závidět

Českými zahradami se jako mor šíří zelené hradby z tújí, které sice spolehlivě cloní, ale často postrádají šmrnc. Ačkoliv jsou tyto jehličnany pro živý...

Vyhrajte poukázku na nákup na e-shopu ČistéDřevo.cz a darujte letos originální dárky!

Vánoce se blíží nezadržitelným tempem, což mimo jiné znamená nejvyšší čas přemýšlet, čím obdarujeme své blízké. Dárky by totiž měly být od srdce, dělat...

Po stopách zakladatele moderní vodoléčby: Naučná stezka Vincenze Priessnitze

Začátek v srdci Lázní Jeseník Naučná stezka nesoucí jméno slavného léčitele Vincenze Priessnitze začíná v areálu Priessnitzových léčebných lázní, které se nacházejí přibližně 2 kilometry...

Zapomeňte na kávu. Obyčejné jablko po ránu dokáže s tělem zázraky

Bereme ho jako samozřejmost, hodíme ho do tašky a sníme, kdy nás zrovna napadne. Jenže naše tělo není popelnice, nýbrž sofistikovaný stroj řízený vnitřními...

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3