Vánoční speciál: Vanilkové rohlíčky.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví a najdete je na každém stole u většiny českých domácností. Jak už to tak bývá, na největší klasiku je také nejvíce druhů receptů. Jaký je ten váš?

hobbymanie tv

Suroviny:

  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • cukr moučka s vanilkou na obalení

 

Příprava:

Máslo si vyndáme z lednice a necháme pořádně změknout. Mezitím si důkladně umeleme ořechy, na co nejjemnější drť – ta je dle mého názoru do vanilkových rohlíčků ta nejlepší.

Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici – uležení je důležité – na těsto se rozhodně nesmí spěchat. Nemělo by jak správnou konzistenci, tak by se to ve výsledku propsalo i na chuti.

Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Tvar rohlíčků je v každé rodině jiný. My máme radši tlustší a více zatočené. Ale znám i spoustu rodin, kde rohlíčky vypadají spíše, jako tenké provázky.

Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dorůžova.

Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem (já osobně praktikuji vanilkový lusk, ale vanilkový prášek je dostatečně vhodnou náhražkou a nemusíme se jej bát použít) a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat.

Konkrétně tomuto receptu neuškodí ani mrazák, ba naopak, rohlíčky, které z něj vytáhneme jsou pak velmi křehké.

 

 

Něco málo z historie:

Vanilkové rohlíčky jsou tradičním vánočním cukrovím. Není tomu tak ale pouze u nás. Původ vanilkových rohlíčků hledejme v Rakousku, ve vídeňských cukrárnách a kavárnách už v dobách Rakousko-Uherska.

Výbornými vanilkovými rohlíčky proslula dvorní císařsko-královská cukrárna Demel, která, ač se to zdá téměř nemyslitelné, ve Vídni působí dodnes. Naštěstí pro nás, recept na vanilkové rohlíčky Demel odtajnil rakouský restauratér tureckého původu Attila Dogudan, který tradiční cukrárnu a pekárnu dnes provozuje.

A něco málo k jejich původu. Historie dvorní cukrárny sahá až do roku 1786, kdy se Ludwig Dehne z Württembergu usadil ve Vídni. Založil si živnost, ve které se věnoval prodeji mraženého zboží. Nedlouho na to svůj sortiment rozšířil o cukroviny, koblihy a podobné pekařské výrobky. Jeho syn nechtěl v tradici pokračovat a tak se rozhodl cukrárnu prodat, a to roku 1857 svému prvnímu asistentovi – Christophu Demelovi. Cukrárna se v této rodině dědila po celé generace a tak je tomu až dodnes, kdy další potomek Christopha Demela vede téže cukrárnu, s tímtéž sortimentem, kterou jeho předem před lety zakoupil.

 

Slyšeli jste někdy o historii vanilkových rohlíčků? Připravujete je pravidelně? A jaký recept je váš oblíbený?

Podělte se s námi v komentářích.

 

Markét ,)

 

Reklama

Doporučujeme

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...
Reklama
Reklama