Jídelníček na jarní vlně: Získejte energii!

Jídelníček na jarní vlně: Získejte energii!

Zimě odzvonilo a zároveň i tučným a těžce stravitelným pokrmům, konečně tady máme jaro a tak se můžeme přeorientovat na lehoučkou a chutnou stravu. Poradíme vám, na co byste rozhodně neměli zapomenout a na co se zaměřit, aby se vám vrátila vitalita a dobrá nálada. A navíc,


Zimě odzvonilo a zároveň i tučným a těžce stravitelným pokrmům, konečně tady máme jaro a tak se můžeme přeorientovat na lehoučkou a chutnou stravu. Poradíme vám, na co byste rozhodně neměli zapomenout a na co se zaměřit, aby se vám vrátila vitalita a dobrá nálada. A navíc, třeba se zbavíte i nějakého kila navíc.

695870e1bb7c98f78c6288f11b0a0159

Pitný režim: Na místo hutných čokolád, holdujte zeleninovým šťávám a bylinkovému čaji

Zima nás rozmazlila, jen těžko jsme si dokázali představit den bez hrnku nefalšované a neošizené čokolády s čepicí smetanové šlehačky. S přibývajícími slunečními paprsky je ale nejvyšší čas na změnu. Hutné čokoládové a kakaové krémy nahraďte šťávou z ovoce a zeleniny. Hned po ránu se nastartujte čerstvě vypresovanou šťávou z mrkve, pomeranče a banánu. Dostanete do těla nejen příděl cenných látek a vitamínů, ale také energii. Večer se zase oddávejte bylinkám, ale pozor, ani s těmi se to nemá nijak přehánět. Pokud vás však trápí nespavost, nebo se o vás pokouší jarní depka, zneškodněte ji procházkou, povídáním s partnerem a také čajem z meduňky. Na doplnění tekutin nejlíp poslouží neslazené voda bez bublinek.  

e3cf465dffa3ad5eb03519d81cfd5e4a

Zelená patří do jídelníčku: Špenát, brokolice, květák, kedlubna nebo hrách

  Vynasnažte se, aby byl váš stravovací plán obohacen o zeleninu. Není nutné do sebe cpát každý den maso. Co takhle si připravit špenátový krém s bramborem a volský okem, nebo podávejte dušenou brokolici se sýrovou omáčkou. Máte chuť hřešit? Na místo smažáku, nebo řízku, si osmažte růžičky květáku, nebo cuketu. Chutná je ale i koprová omáčka s bramborem, pokud chcete omezit příjem kalorií, uvařte si ji pouze z mléka a vyřaďte smetanu. Kousek žitného chleba si namažte tvarohovou pomazánkou, posypte pažitkou, řeřichou a zakusujte k němu kousek kedlubny, nebo ředkvičky. Ke snídani si spíše dopřávejte ovoce, kdežto k večeři zeleninu, má totiž mnohem méně cukru.

Pár skvělých rád na závěr

  • Slaďte medem a vyzkoušejte zelený, nebo bílý čaj.
  • Pozvěte si do kuchyně kokosový olej, skvěle se totiž přizpůsobí vysokým teplotám
  • Začněte pěstovat bylinky na okenním parapetu. Budete mít k dispozici čerstvé koření, co dodá jídlu chuť a šmrnc.
  • Co třeba si udělat domácí pampeliškový med, nebo bezinkový sirup? Ještě si sice počkáme, než přijde čas sklizně, ale je nutné, mít plán.
  • Kopřivy skvěle pomáhají s očistou organismu.
Jaké jídlo máte spojené s jarním obdobím vy? Zdroj: Pinterest.com