Hřejivé a ochlazující potraviny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

kozí sýrLetošní zima sice rekordy ve stupních pod nulou netrhala, ale přesto možná patříte mezi ty, kterým je neustále zima. Vždyť už naše babičky říkávaly, že teplota kolem 0 °C je ta nejhorší. Když je nad nulou, tak je „teplo“, když je pod nulou, tak je „zima“, ale něco mezi je údajně nesnesitelné.

Každopádně potkávám i přes nemrazivé počasí lidi zachumlané v šálách a zakuklené do čepic, stejně jako jedince, kteří neváhají vyjít v kraťasech a jednoho slunečného dne se mi podařilo potkat dokonce pána v sandálech a bez ponožek. Šály a čepice převažují, ale mnohdy ani ony nezahřejí tak, jak by si člověk přál. Tělo trpí jakousi vnitřní zimou a my pak pocitem, že se té zimy nemůžeme zbavit, ať si oblečeme, co chceme. Když ani další vrstva oblečení nepomůže, je třeba se zamyslet, co jste ten den měli k snídani. Jogurt? Mléčný koktejl? Chléb s máslem? Tak to se nedivte, že vám je tak ukrutná zima. Mléčné výrobky všeobecně patří do skupiny potravin, které náš organismus ochlazují. Pokud si však neumíte ráno bez mléka představit, zvolte variantu kysaného mléčného nápoje a zkombinujte jej s kořením, které zahřívá.

Ano, zahřívá. Potraviny totiž lze podle východní medicíny rozdělit do tří skupin – na ochlazující, zahřívající a neutrální. Chcete-li potraviny jang-hřejivé a potraviny jin-chladivé. V tuto roční dobu nás budou zajímat právě ty prvně zmiňované, tedy ty, které by nás měly zahřát. Zapomeňte na ledový salát, osvěžující ovocnou šťávu nebo hojné pojídání mléčných výrobků. O bílém cukru a mouce ani nemluvě. Zahřívající potraviny jsou především ty, které prošly varem (polévky). Aneb v zimním období platí dvojnásob, že polévka je grunt. Dále pak drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce. Z koření je to skořice, zázvor, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, cibule, pórek, křen, česnek, hořčice. Pokud si chcete dopřát zeleninu, zvolte vždy tepelně upravenou. Můžete ji jen tak povařit v polévce, chutně grilovat s kořením nebo podusit.

mořské plodyPři volbě vhodných potravin je třeba zohlednit aktuální stav a rozhodně se zima nerovná jíst pouze zahřívací potraviny. Na výběr máte ještě potraviny neutrální. Tyto potraviny můžete konzumovat bez ohledu na roční období. Jedná se o ovoce, které se vyskytuje v oblasti mírného pásu, semena, ořechy, zelenou, listovou a kořenovou zeleninu, luštěniny, obiloviny, ryby a mořské plody, brambory, rýže, droždí, švestky, telecí maso.

Ani v případě zahřívacích potravin se nesmí nic přehánět. Ačkoli jsou tyto potraviny vesměs neškodné, je nutné zmínit, že jejich přemíra může negativně ovlivnit jedince, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo mají sklony k migrénám a nervozitě. Úplně nesvědčí také hyperaktivním lidem a ženám v menopauze.

 

Zahřívací (jang) potraviny:

  • teplé polévky
  • koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
  • ryby – losos, úhoř
  • maso – kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
  • vnitřnosti
  • sýry – plísňové, kozí a ovčí
  • ovoce – broskve, třešně, maliny, datle
  • sušené ovoce
  • zelenina – česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky
  • ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
  • semena – mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
  • rýže, jáhly, pohanka, sója
  • ovesná kaše
  • celozrnné potraviny
  • vejce
  • máslo a ostatní tuky
  • sůl
  • kakao, kakaové produkty
  • alkohol
  • červené a rýžové víno
  • káva
  • černý a zázvorový čaj

 

Ochlazující (jin) potraviny:

  • mléko a mléčné výrobky
  • syrová zeleniny (lilek, ředkvičky, celer, špenát, zelí, hlávkový salát, rajčata, okurky, cukety, čekanka)
  • zeleninové šťávy
  • tropické a subtropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, grepy,..)
  • ovocné šťávy, džusy
  • klíčky
  • produkty z bílé mouky
  • brambory
  • rafinovaný cukr
  • hořčice
  • bílé víno
  • zelený a bylinkový čaj
  • minerální vody

 

Neutrální potraviny, např.:

  • hovězí a telecí maso
  • divočina
  • mořské plody
  • luštěniny
  • med
  • ovoce mírného pásu

 

 

zdroj: naše výživa

 

 

Reklama

Doporučujeme

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3