Milujete sýry? Pozor na obsah soli!
Pro kvalitní a zdravý život bychom měli snížit přísun soli několikanásobně dolů a to všichni do jednoho. Bez okolků tedy čtěte příbalové informace. Například i sýry jsou s obsahem soli v červených číslech.
Já osobně jsem milovnicí sýrů. Je to lahůdka, kterou bych mohla jíst od rána do večera. Nepřeberné množství druhů sýru a jejich chutí mi přináší často větší uspokojení než flákota masa. Ale když se na sýry podíváme přísnějším pohledem, tedy pod lupou, zjistíme, že dlouhodobé užívání nadměrného množství soli způsobuje nejednu zdravotní patálii.
Zdravotní komplikace důsledkem přílišného množství soli
Srdečně-cévní onemocnění, tedy laicky řečeno infarkt myokardu či mozková příhoda jsou riziky, které vás v důsledku stoupajícího krevního tlaku a poškození cév mohou provést až k rakovině žaludku. Výčet ohrožení zdraví je však mnohem větší. Poničené ledviny, větší ztráty vápníku z kostí, otoky na různých místech vašeho těla, obezita či migrény. Ani to není kompletní seznam zdravotních rizik při užívání příliš velkého množství soli. Dál vás ale nebudeme děsit, řekneme si raději, čemu se vyhnout a jak se přebytečnému solení vyvarovat.
Omezit solení nestačí
Určitě vás napadne, že přestat solit, nebo solení alespoň omezit bude plně postačovat, bohužel to tak není. Se vším co sníte či vypijete, přijímáte určité množství soli, bez které tělo sice nemůže být, avšak všeho s mírou. A zde se dostáváme ke kameni úrazu. 80% soli, které každý den přijmete, je v průmyslově upravenýh potravinách.
Sůl jako skvělý doplněk a pomocník v potravinovém průmyslu
Sůl je pro výrobce těchto potravin velkým pomocníkem, váže na sebe vodu a dokáže leccos na pohled i konzistenci vylepšit, stejně tak prodlužuje trvanlivost potravin. Jistě pro nikoho nebude překvapením, že ohromné množství soli najdeme v šunkách, párcích, uzeném mase, slanině, v sýrech, pečivu, konzervách jakéhokoliv typu, v instantních polévkách, omáčkách, polotovarech, hotových a zmrazených jídlech, v dochucovadlech, jakými jsou sojová omáčka i kečup a v neposlední řadě v pochutinách. Tedy pozor byste si měli dávat i na chipsy, oříšky či olivy. Sůl u těchto zpracovaných a upravených potravin není jedinou složkou v ohromném množství, které prakticky zaručeně negativně ovlivní vaše zdraví. Dnes ale zůstaneme právě u ní.
Které sýry jsou pro konzumaci vhodné?
Sýry jsou i přes velký obsah soli skvělým zdrojem bílkovin a vápníku, měli byste si však vybírat, které budete kupovat. Mezi ty, které mají v rámci možností zelenou, spadají eidam a ementál. Ideálně ty nízkotučné. Přiměřené množství vám tak doplní potřebné dávky vápníku i bílkovin. Ale nepřehánějte to, pořád je tam soli nadbytek. Sýry, které byste měli omezit na minimum, nebo vyloučit z jídelníčku úplně jsou tavené sýry, které paradoxně z těla odvádí vápník z kostí. Balkánský sýr je sice na obsah tuků vhodnou potravinou, ale co se týče soli, není to žádná hitparáda, a tak jej taky nejezte denně. Nakonec si nechávám pochutinky jako jsou hermelín, niva či brie. Osobně je mám moc ráda, ale zjištění, že obsah soli je zde tak vysoký, že bychom je nejlépe neměli jíst vůbec, maximálně velice zřídka, není nijak radostný. A tak již necháme na vás , jak s množstvím sýrů ve svém životě naložíte. My je rozhodně razantně omezíme.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)