Středomořskou dietou k jarní štíhlosti

Nejzdravější jídelníček Středomořská dieta je na rozdíl od tradiční české kuchyně založena na uhlovodanech. Jí se co nejčastěji čerstvé ovoce a zelenina, upravovaná do salátů, a z koncentrovaných uhlovodanů kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice a italská pizza. Převláda


Nejzdravější jídelníček

Středomořská dieta je na rozdíl od tradiční české kuchyně založena na uhlovodanech. Jí se co nejčastěji čerstvé ovoce a zelenina, upravovaná do salátů, a z koncentrovaných uhlovodanů kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice a italská pizza. Převládající bílkovinnou součástí jídelníčku jsou ryby, plody moře a nízkotučné sýry mozzarella, ricotta a parmazán. Maso jatečných zvířat a masné výrobky se konzumují výjimečně, povolené je maso kuřecí. A ke všemu se přidávají čerstvé bylinky!

Král mezi oleji

Nejdůležitější poživatinou středomořského výživového stylu je však tuk - olivový olej, po právu nazývaný králem mezi oleji. Získává se lisováním zelených plodů prastaré kulturní rostliny - stromu olivovníku evropského. Podle dochovaných zpráv se v oblastech kolem Středozemního moře používal k přípravě pokrmů už 3000 let před naším letopočtem. Dietologie plně docenila jeho přednosti teprve před dvěma desítkami let. Olivový olej obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin s jednou dvojnou vazbou, které v průběhu trávení nevyvolávají zvýšenou produkci hormonu slinivky břišní - inzulínu - jako tuky nasycené, které jsou v sádle, másle a tučných výrobcích z kravského mléka.

Panenský olivový olej je prostě zázrak, nicméně jen v syrové podobě. Své vynikající dietetické vlastnosti ztrácí zahřátím. Proto si ho v kuchyni šetřete jen do salátů a studené kuchyně. Pro smažení, vaření či pečení stačí levnější olivový olej bez označení „extra virgin“, tedy vyráběný běžným postupem.

foto : pixmax.cz