Sacharidy, co třeba o nich nevíte?
Sacharidy představují spolu s bílkovinami a také tuky základní živiny, které jsou pro lidské tělo nepostradatelným zdrojem energie. Energetický příjem držte pod kontrolou Sacharidy představují poměrně velkou skupinu látek, jejichž základ tvoří takzvané cukerné jednotky. A
Sacharidy představují spolu s bílkovinami a také tuky základní živiny, které jsou pro lidské tělo nepostradatelným zdrojem energie.
Energetický příjem držte pod kontrolou
Sacharidy představují poměrně velkou skupinu látek, jejichž základ tvoří takzvané cukerné jednotky. A právě v závislosti na jejich počtu rozdělujeme sacharidy na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Na jídelníčku byste pak měli upřednostňovat sacharidy s vyšším počtem cukerných jednotek. Je třeba také pamatovat na to, že lidské tělo samozřejmě energii potřebuje, ale zkrátka všeho moc škodí. Dostanete-li ve stravě energie více, než jí stačíte vydat, pak se sacharidy ukládají v těle ve formě tuku a nastává problém s nadváhou a obezitou, bez nadsázky civilizační metlou tohoto století.
Čtěte také: Vitamíny a minerální látky na jídelníčku
Pěkně po pořádku
Ještě se však vraťme k základním pojmům, na které často narazíte. Tak tedy, monosacharidy, jak jejich název napovídá, obsahují jednu cukernou jednotku. Patří mezi ně například známá glukóza (hroznový cukr) či fruktóza (ovocný cukr). Glukózu obsahuje třeba hroznové víno. Oligosacharidy jsou pak složeny ze dvou až deseti monosacharidů. Obecně známým zástupcem této skupiny je kupříkladu sacharóza, tedy řepný a třtinový cukr a také laktóza (mléčný cukr). Nu a do třetice polysacharidy se skládají z více než deseti monosacharidů. Organizmu trvá delší dobu, než je rozštěpí na sacharidy jednoduché. Obecně jsou z hlediska stravovacích návyků považovány za vhodnější. Řada polysacharidů je nestravitelná, což má však na lidský organismus pozitivní dopad, neboť se jedná o vlákninu, která napomáhá správné látkové výměně.
čtěte také: Bez „céčka“ se neobejdete
Konzumaci monosacharidů je vhodné omezovat, neboť jejich nadměrný příjem zvyšuje riziko vzniku civilizačních onemocnění. Z jednoduchých sacharidů, které se často vyskytují na našem ídelníčku, převažuje sacharóza (řepný cukr), kterým běžně sladíme. Spotřeba cukru je v České republice vysoká a značně překračuje doporučení odborníků na zdravou výživu. Je třeba myslet na to, že cukr nepoužíváte pouze tak, že si ho nasypete do čaje, nebo do kávy, ale často ho značné množství zkonzumujete v různých sladkostech či slazených nápojích.
Text: (miž)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)